Euro-P.E.C., primul "băiat deştept" lăsat fără energia hidro

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 iunie 2012

Euro-P.E.C., primul "băiat deştept" lăsat fără energia hidro
  • document ataşat Structura cantităţilor şi veniturilor din energia electrică livrată de Hidroelectrica la consumatori eligibili şi furnizori independenţi în anul 2011 (raportul de activitate al administratorilor pentru 2011)
    apasă aici pentru a descărca.

    Administratorul judiciar va vinde energia disponibilă pe pieţele OPCOM

    Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denunţat contractul cu Euro-P.E.C. Galaţi, din cauza datoriilor de aproximativ 37 milioane de lei. Furnizorul de energie din Galaţi este unul din cei zece "băieţi deştepţi" cu care Hidroelectrica are încheiate contracte directe de furnizare a energiei pentru o cantitate anuală de circa 320.000 MWh la un preţ de 141 lei/MWh (valabil din 2011) şi care nu şi-a plătit, în acest an, facturile către producătorul de energie. Euro Insol a calculat la circa 118 milioane de lei valoarea totală a prejudiciului înregistrat de Hidroelectrica în urma acestui contract, din cauza unei preţ cu mult sub media pieţei.

    Remus Borza, directorul Euro Insol, ne-a declarat: "Despre aceşti furnizori privilegiaţi a circulat un mit cum că-şi plătesc energia în avans. Iată că s-a mai dărâmat un mit despre Hidroelectrica pentru că Euro-P.E.C. nu şi-a plătit energia livrată de Hidroelectrica în acest an. Cu celelalte contracte directe suntem încă în analiză şi nu vă pot spune nimic deocamdată despre situaţia lor".

    "Analizăm toate contractele Hidroelectrica, nu numai cele cu băieţii deştepţi pentru că firma este căpuşată şi pe alte contracte, pe cele de servicii şi pe cele de achiziţii".

    Întrebat ce se va întâmpla cu energia disponibilizată în urma denunţării acestui contract, domnul Borza ne-a răspuns că aceasta va fi scoasă la vânzare pe pieţele OPCOM (cea spot şi cea a contractelor bilaterale), începând de mâine.

    Pe piaţa transparentă de energie, preţul a variat, în această perioadă, în jurul sumei de 200-220 de lei/MWh, ceea ce l-a determinat pe domnul Borza să fie extrem de optimist cu privire la tariful de valorificare a energiei dis-ponibile.

    Acest contract încheiat cu Euro-P.E.C. a fost utilizat de Hidroelectrica pentru a garanta credite bancare. Întrebat ce părere au băncile care nu vor mai avea în garanţie acest contract pe termen lung, administratorul Hidroelectrica ne-a spus: "Nu înţeleg neliniştea băncilor. Energia hidro poate fi vândută mult mai profitabil pe bursa de energie. Am avut nenumărate discuţii cu băncile în aceste zile şi nu au de ce să îşi facă probleme. Expunerea băncilor pe Hidroelectrica este de circa 500 milioane de euro pe termen lung, iar societatea are active de 5 miliarde de lei şi o cifră anuală de afaceri de circa un miliard de euro. Băncile nu au de ce să-şi facă atâtea probleme pentru că nu vor rămâne fără garanţii, iar Hidroelectrica a plătit şi va plăti la timp toate împrumuturile".

    Euro-P.E.C. nu comentează situaţia

    Contactat telefonic, Marcel Adrian Comşa, patronul furnizorului de energie gălăţean, nu a dorit să comenteze situaţia şi s-a rezumat în a ne spune faptul că Euro-P.E.C. va da un comunicat de presă săptămâna viitoare.

    Pe site-ul companiei figurează Holcim şi Mechel ca fiind cei mai mari cumpărători din portofoliu. Ambele companii ne-au spus că nu mai au de mult contracte cu Euro-P.E.C. Hidroelectrica a sistat, de astăzi, furnizarea de energie către firma gălăţeană.

    Potrivit reglementărilor în vigoare, în acest caz, clienţii Euro-P.E.C. nu vor rămâne fără energie. Ei pot face cerere către ANRE pentru a trece la un furnizor de energie de ultimă opţiune. Până la desemnarea noului furnizor, clienţilor nu le va fi întreruptă furnizarea de electricitate.

    Profit de 100 milioane de euro pentru Hidroelectrica, în acest an

    Remus Borza ne-a spus că şi-a propus ca prin reorganizarea Hidroelectrica să se schimbe mentalitatea potrivit căreia societăţile de stat sunt ineficiente. Domnia sa susţine că procesul de insolvenţă se va încheia rapid, în câteva luni, iar societatea va fi curăţată de contractele dezavantajoase (prin renegociere sau denunţare). Astfel, pentru finalul anului 2012, Euro Insol are ca ţintă să aducă Hidroelectrica la o cifră de afaceri de circa un miliard de euro şi un profit de aproape 100 de milioane de euro.

    Cine este Euro-P.E.C.

    Euro-P.E.C. este controlată în proporţie de 89% de Marcel Adrian Comşa, din Galaţi. Presa a relatat, în anii anteriori, că proprietarul Euro-P.E.C. este un apropiat de liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, informează Mediafax.

    Potrivit datelor publicate pe pagina de Internet a Euro-P.E.C., energia electrică furnizată anul trecut de firmă a provenit în proproţie de 73,9% de la Hidroelectrica.

    Euro-P.E.C. a avut, în 2010, o cifră de afaceri de 132 milioane de lei şi un profit brut de 1,48 milioane lei. În 2009 afacerile firmei au totalizat 197,8 milioane de lei, faţă de 270 milioane lei în 2008, în timp ce profitul brut a fost de 8,1 milioane lei, în scădere de la 24,6 milioane lei în 2008. Firma avea în 2010 un număr de 39 de angajaţi.

    Euro Insol a notificat luni Euro-P.E.C. că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată către Hidroelectrica, datoriile acumulate în primele şase luni fiind de 30,2 milioane lei, la care se adaugă penalităţi de 7,6 milioane de lei, se arată în adresa transmisă firmei din Galaţi de administratorul judiciar al Hidroelectrica. Potrivit adresei, Euro-P.E.C a recunoscut existenţa unei datorii către Hidroelectrica de 19,4 milioane de lei, însă nu şi-a asumat vreun angajament sau termen de plată.

    Euro Insol menţionează că Hidroelectrica a pierdut prin contractul cu Euro-P.E.C. suma de 118,5 milioane de lei, în perioada 2006-2012, pentru că a livrat energia la preţuri mai mici comparativ cu nivelul mediu de pe piaţa de profil OPCOM. Contractul dintre Hidroelectrica şi Euro-P.E.C. a fost încheiat în 2004 şi a fost prelungit prin acte adiţionale succesive.

    Euro-P.E.C plătea în 2006 suma de 95,1 lei/MWh pentru electricitatea cumpărată de la Hidroelectrica, în condiţiile în care pe OPCOM preţul mediu la care se tranzacţiona electricitatea era de 157,6 lei/MWh.

    În întregul interval 2006-2012, preţul la care a cumpărat Euro-P.E.C. a fost mai mic cu valori cuprinse între 18,4 lei şi 76,2 lei/ MWh comparativ cu nivelul mediu de pe OPCOM.

    În 2006, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au început o anchetă privind contractele prin care complexele energetice Turceni şi Rovinari furnizau electricitate, acuzând un prejudiciu de 500 de milioane de dolari.

    Printre contractele avute în vedere de DIICOT era şi cel semnat cu Euro-P.E.C. Firma Euro-P.E.C. figura pe o listă prezentată în 2006 de actualul premier, Victor Ponta, la acea dată deputat PSD de Gorj, de firme care aveau contracte preferenţiale de achiziţie a energiei de la complexele Turceni şi Rovinari.

    Potrivit datelor prezentate atunci de Ponta, Euro-P.E.C cumpăra electricitate la preţul de 124,6 lei/MWh şi o distribuia la preţuri mult mai mari.

    Ministerul Economiei a arătat luni, într-un comunicat, că în acest an Hidrolectrica va avea un deficit de numerar de aproximativ 1,4 miliarde de lei (310 milioane de euro), rezultat dintr-un deficit de 774 milioane de lei în primul semestru şi de 612 milioane de lei în partea a doua a anului.

    Deficitul de numerar al Hidroelectrica din 2011 a fost de 659,2 milioane de lei, dublu faţă de nivelul înregistrat în 2010, de 309,3 milioane de lei.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb