EUROBAROMETRUL COMISIEI EUROPENE Consumul de tutun, în scădere cu 2% în UE

Elena Deacu
Companii / 4 iunie 2015

Consumul de tutun, în scădere cu 2% în UE

Consumul de tutun în Europa manifestă o tendinţă de scădere, arată Eurobarometrul cu privire la atitudinile europenilor faţă de fumat publicat de Comisia Europeană în contextul Zilei Internaţionale fără Tutun, astfel că doar 26% dintre europeni sunt încă fumători faţă de 28% în 2012.

Cercetarea arată o tendinţă în scădere a consumului de tutun în Europa, cu 2% mai puţin decât în 2012 (26% vs. 28%). Categoria de vârstă care a cunoscut cea mai drastică scădere (4%) a fost a tinerilor între 15 şi 24 de ani (25% vs. 29%).

Studiul arată că diferenţele notabile în consumul de tutun în Europa se menţin, cu rata cea mai mică de consum în Suedia (11%) şi Finlanda (19%) şi cele mai mari în Grecia (38%) şi Bulgaria (35%).

În ceea ce priveşte încercările de a renunţa la fumat, majoritatea fumătorilor declară că a încercat să renunţe la fumat (59%), iar dintre aceştia, 19% au înregistrat aceste încercări în ultimele 12 luni.

Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară a subliniat că vârsta medie la care europenii încep să fumeze rămâne neschimbată: 17,6 ani. Comisarul Andriukaitis a declarat: "Cifrele arată că lupta împotriva fumatului nu este câştigată, mai ales în rândul tinerilor. Este de neacceptat că europenii continuă să fie atraşi de fumat încă din adolescenţă. Unul dintre obiectivele centrale ale Directivei pentru produsele din tutun este de a se asigura că aceste produse periculoase nu mai sunt, în mod nejustificat, atractive pentru cei tineri. Din acest motiv, Directiva interzice ţigările cu arome care maschează gustul dur de tutun, pachetele slim şi pe cele cu mai puţin de 20 de ţigarete şi determină ca poza şi textul cu atenţionări legate de sănătate să acopere în mod obligatoriu minimum 65% din pachet".

Eurobarometrul a scos în evidenţă date interesante în ceea ce priveşte utilizarea ţigării electronice, un produs relativ nou. În timp ce 12% dintre europeni au încercat ţigările de acest tip, 2% dintre aceştia le utilizează constant. Aceste cifre au crescut semnificativ din 2012 (7%, respectiv 1%). Tinerii reprezintă categoria cea mai expusă la consumul de ţigări electronice (13% tineri cu vârsta între 15-24 ani, în comparaţie cu 3% persoane cu peste 55 de ani). Europenii sunt cei mai mari utilizatori de ţigări electronice care le folosesc cu scopul de a reduce sau a opri consumul de tutun (67%), în timp ce doar 21% dintre fumători au reuşit să se lase de fumat cu ajutorul acestor produse şi doar 14% s-au lăsat definitiv de fumat.

Expunerea la fumul de ţigară în baruri şi restaurante este în scădere. În ultimii ani, doar 12% dintre respondenţi au declarat că au fost expuşi la fumul de ţigară în localuri în care se mănâncă (în scădere faţă de 28%, cât era în 2012). Mai mult, 73% dintre angajaţii din Europa sunt rar sau niciodată expuşi la fumul de ţigară în interiorul spaţiului de lucru.

Majoritatea europenilor este de acord cu aplicarea unor măsuri radicale în ceea ce priveşte consumul de tutun sau ţigări electronice. De exemplu, 70% dintre europeni susţin îmbunătăţirea modalităţilor de trasabilitate a produselor cu tutun pentru a reduce comerţul ilegal, chiar dacă aceste măsuri ar însemna majorarea preţurilor acestor produse. În ceea ce priveşte pericolul consumului de tutun perceput, cantităţile de gudron şi nicotină sunt cel mai mare indicator al gradului de toxicitate (32%), urmat de aditivi (12%). Procentul persoanelor care consideră ţigările electronice dăunătoare a crescut în doar 2 ani de la 27% la 52%.

4 din 10 respondenţi au văzut reclame la tutun sau acţiuni promoţionale în ultimele 12 luni, mai frecvente la punctele de vânzare (39%), pe panouri publicitare sau afişe în spaţii publice (30%).

Chestionarul privind atitudinile europenilor referitoare la consumul de tutun a fost realizat de TNS Opinion & Social Network în toate cele 28 de ţări din Uniunea Europeană în perioada 29 noiembrie - 8 decembrie, folosind interviuri faţă în faţă cu cca 28.000 de respondenţi din diferite zone demografice şi sociale.

Fumatul este cea mai mare cauză a deceselor din Europa, care poate fi prevenită şi care este responsabilă pentru cca 700.000 de decese pe an. Uniunea Europeană are o politică cuprinzătoare în ceea ce priveşte legislaţia, reclamele sau politica de sponsorizare a tutunului şi a produselor care conţin tutun, dar şi activităţi susţinute de statele membre care au scopul de a încuraja stoparea consumului de tutun, precum programul pan-european dezvoltat de Comisia Europeană "Ex-fumătorii sunt de neoprit".

Pe 3 aprilie 2014, UE a adoptat Directiva pentru Produsele care conţin Tutun (2014/40/UE) cu reglementări referitoare la fabricarea, comercializarea şi vânzarea acestor produse, directivă care va intra în vigoare începând cu luna mai 2016. Produsele la care se face referire sunt

ţigarete, tutun pentru rulat, tutun pentru pipă, trabucuri, ţigări electronice şi alte produse din plante pentru fumat.

Câteva dintre subiectele Directivei vizează interzicerea ţigărilor cu arome, introducerea unor avertismente asupra pericolului consumului de tutun (texte şi poze) care vor acoperi 65% din suprafaţa ambalajului pachetelor de ţigări şi tutun, interzicerea tuturor elementelor promoţionale de pe produsele cu tutun care pot fi înşelătoare, dar şi măsuri pentru combaterea comerţului ilegal de tutun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb