Guvernul a adoptat astăzi ordonanţa de urgenţă prin care modifică Legea energiei electrice şi a gazelor naturale pentru a crea "un mediu transparent şi competitiv" în cazul derulării tranzacţiilor cu gaze naturale pe piaţa din ţara noastră.
Executivul a transmis, într-un comunicat de presă: "Legea energiei electrice şi a gazelor naturale a fost modificată şi completată, astăzi, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, în scopul asigurării unor mecanisme necesare instituirii unui mediu competitiv, transparent şi nediscriminatoriu pentru derularea tranzacţiilor cu gaze natural pe piaţa din România, fiind create astfel premisele pentru valorificarea gazelor naturale la nivel naţional la preţuri reale, de piaţă, determinate pe baza cererii şi ofertei".
Totodată, vor fi eliminate orice potenţiale limitări legislative cu privire la exportul gazelor naturale şi accesul operatorilor din piaţă la gazele naturale, mai susţine Guvernul.
Potrivit sursei citate, actul normativ adoptat astăzi menţine actualul sistem de alocare a cantităţilor de gaze naturale către clienţii casnici şi către producătorii de energie electrică, numai pentru cantităţile de gaze naturale necesare producerii energiei termice destinate consumului populaţiei până la 31 martie 2017. Scopul este acela de a evita apariţia unor riscuri în privinţa securităţii şi continuităţii în alimentarea acestora, pe perioada sezonului rece.
"Ordonanţa de Urgenţă reglementează obligaţia furnizorilor de a achiziţiona gazele naturale pe care le furnizează clienţilor casnici, în condiţii de eficienţă economică, pe baza unor proceduri care să asigure caracterul transparent al procesului de achiziţie al gazelor naturale şi, în acelaşi timp, tratamentul egal şi nediscriminatoriu al persoanelor care participă la procedura de achiziţie a gazelor naturale, în calitate de ofertanţi", se arată în comunicat.
Pentru perioada 1 decembrie 2016 - 31 decembrie 2017 este reglementată obligaţia producătorilor şi obligaţia fiecărui furnizor de gaze naturale, care nu are şi calitatea de producător, de a încheia contracte pe pieţele centralizate din ţara noastră, transparent şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE.
De asemenea, pentru perioada 1 ianuarie 2018- 31 decembrie 2021, sunt reglementate obligaţiile producătorilor şi ale furnizorilor care nu au şi calitatea de producător de a încheia contracte pe pieţele centralizate din România.
"Prin modificările legislative propuse se are în vedere asigurarea condiţiilor de acces a întreprinderilor pe piaţa gazelor naturale, stimularea tranzacţiilor de gaze naturale pe pieţele centralizate, a condiţiilor specifice unei concurenţe reale pe piaţa gazelor naturale. Şi, pe cale de consecinţă, a unui preţ real şi echitabil al gazelor naturale achiziţionate de către furnizori, pentru a fi livrate către clienţii finali, în special către clienţii casnici şi producătorii de energie termică destinată consumului populaţiei, preţ fără de care nu se poate asigura, în nicio ipoteză de lucru, sustenabilitatea procesului de eliminare a preţului final reglementat al gazelor naturale", mai susţine Guvernul.
Potrivit acestuia, prin menţinerea soluţiei de livrare a gazelor naturale, către clienţii casnici, în baza preţurilor finale reglementate de ANRE, până la data de 30 iunie 2021, în conformitate cu prevederile legii, se asigură condiţiile unui control al ANRE asupra preţului final de comercializare a gazelor naturale de către furnizori, către clienţii casnici.
"De asemenea, există premisele necesare formării unui preţ real şi echitabil al gazelor naturale pentru clienţii casnici, atât până la momentul eliminării preţului final reglementat, cât şi după acest moment", se mai arată în comunicat.