Preţul energiei - care a crescut, în ultima perioadă, pe piaţa spot de pe OPCOM (PZU), ajungând şi la dublul nivelului de anul trecut - şi contextul în care se întâmplă acest fenomen au încins, ieri, spiritele mai multor producători, furnizori şi reprezentanţi ai autorităţilor din domeniu, care s-au contrazis, timp de câteva ore, în cadrul unei dezbateri pe subiect, fără să ajungă la vreo concluzie.
Una dintre problemele pe care majoritatea dintre noi le ridicăm este dacă acest preţ crescut de pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare) se va regăsi în facturile consumatorilor finali.
Unii experţi în energie susţin că cele două lucruri ar trebui să fie total diferite şi să nu se influenţeze una pe cealaltă.
Specialiştii consultaţi opinează: "Consumatorii sunt de vină că nu se uită cu atenţie în contractele încheiate cu furnizorii. Există contracte în care preţul din PZU se reflectă în factură.
De ce se întâmplă acest lucru? Este treaba furnizorului să-şi asume riscul achiziţiei pe PZU, nu a consumatorului. Pentru iunie, consumul ţării era acoperit 140%, fără PZU. De ce era nevoie de încă 40% energie tranzacţionată pe PZU? Pentru că, de multe ori, poziţia în care se află furnizorii în momentul în care cumpără este greşită - fie au energie prea multă şi trebuie s-o vândă, fie au prea puţină şi trebuie să cumpere şi cumpără la orice preţ. Furnizorii au formule de preţ prin care transferă preţul la consumatori. Nici noi, acasă, nici consumatorii industriali nu punem presiune suficientă pe furnizori. Ei nu trebuie să lege preţul de vânzare pentru consumatorul final de preţul de vânzare pe PZU. Piaţa pentru Ziua Următoare este riscul lui de contractare, nu este riscul meu în calitate de contractor. În acest context, vorbim despre un transfer al riscului".
Instrumentele pe care le au la dispoziţie participanţii la piaţă le oferă cele mai bune condiţii să contracteze la un preţ absolut rezonabil, pe alte pieţe decât pe PZU, mai spun experţii citaţi. Aceştia menţionează: "Există platforme pe OPCOM cu 100 de instrumente de tranzacţionare, unde preţul este mult mai mic decât pe PZU. Dar furnizorii contractează pe un an şi aşteaptă ziua scadenţei contractului, pentru că au o problemă de echilibrare, şi vin în PZU cu câteva zile înainte de ziua scadenţei".
Natalia Vlad, director general al Direcţiei Piaţa de Energie din cadrul ANRE, confirmă spusele specialiştilor din piaţă, menţionând că traderii de energie au preferat să-şi asume riscuri mai mari pe PZU, pentru un câştig pe măsură, în loc să utilizeze alte instrumente de pe OPCOM cu riscuri controlate şi cu câştiguri mai mici.
Domnia sa a explicat: "Chiar dacă furnizorii nu vor să recunoască, este clar că ei nu au apelat la toate instrumentele pe care le aveau la dispoziţie pentru a se prezerva de riscurile de a intra într-un contract. S-au bazat foarte mult, poate, pe cunoaşterea partenerilor respectivi. Chiar şi pe piaţa OTC (n.r. Over The Counter), pentru care ar fi trebuit să existe compartimente solide de management al riscului.
Doamna Vlad a menţionat că PZU este o piaţă neconcentrată, unde există peste 300 de participanţi, fiind puţin probabil ca un jucător să poată influenţa această platformă. De altfel, ANRE a analizat dacă preţurile au fost influenţate şi de alţi parametri, potrivit reprezentantului Autorităţii, care a subliniat: "Avem o structură de monitorizare foarte bine pusă la punct. (...) Am monitorizat şi rezultatele au fost că nu s-a sesizat, în această perioadă, pe analizele comune cu OPCOM, comportamente care să denatureze preţul pe PZU, comportamente care să ne conducă la suspiciunea de manipulare".
Natalia Vlad consideră că preţurile energiei de pe PZU reflectă condiţiile din piaţă, adăugând: "Ne confruntăm cu o situaţie de hidraulicitate foarte redusă care s-a mai întâmplat de câteva ori în decursul timpului, iar rezultatele au fost aceleaşi, adică o scădere a ofertei de vânzare în general, în piaţă, care s-a reflectat în special în PZU cu o creştere a preţurilor. Deci creşterea preţurilor este un lucru normal în aceste condiţii. Această reacţie a pieţei este considerată un lucru pozitiv. Dacă piaţa nu ar reacţiona în aceste condiţii, atunci am avea o problemă".
Furnizorii de energie nu sunt de aceeaşi părere, aceştia susţinând că de vină pentru ceea ce se întâmplă în piaţă sunt reglementările din domeniu şi solicitând intervenţia autorităţilor abilitate.
Dacă traderii din energie spun că nu li se pare normal ca un producător să cumpere şi să vândă aceeaşi cantitate de energie în acelaşi interval orar, aceste mişcări având repercusiuni majore asupra preţului, Natalia Vlad opinează că un producător are dreptul să-şi optimizeze operaţiunile şi să se comporte ca un trader, dacă acest lucru îi poate majora câştigul, adică să cumpere când preţul este mic şi să vândă când preţul este mare. Vânzarea şi cumpărarea aceleiaşi cantităţi de energie nu pot influenţa preţul, susţine domnia sa.
Traderii prezenţi ieri la dezbatere s-au arătat deranjaţi şi de faptul că, potrivit legii, consumatorii au dreptul să-şi rezilieze contractele cu furnizorii la fiecare 21 de zile, acest lucru creând, în opinia lor, dezechilibre puternice în portofoliile de energie.
De asemenea, furnizorii sunt de părere că toate creşterile de preţ se vor reflecta în factura consumatorilor, aşa cum s-a întâmplat şi după majorările din ianuarie.
În acest context, reprezentantul ANRE a menţionat: "Consumatorul nu trebuie să plătească un preţ mic, ci un preţ corect. Consumatorul trebuie să înţeleagă că are rolul de participant la piaţă".
Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, a precizat că, deşi preţul pe PZU este, în medie, de circa 250 de lei pe MWh, există intervale orare în timpul nopţii când energia costă un leu. Afirmaţia domniei sale a fost interpretată de către traderi drept "o dovadă de speculă totală".
Ionel Ilie, director în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a menţionat: "Cauza acestor preţuri este modul de organizare a producătorilor, în funcţie de resursele folosite. Sunt unii care produc ieftin din surse hidro, care câştigă foarte mult din servicii de sistem şi au profit uriaş, adică Hidroelectrica. Alţi producători, pe cărbune, au costuri mult mai mari. Dacă credeţi că este cineva care poată să influenţeze piaţa, în afară de Hidroelectrica, vă înşelaţi. Pentru că Hidroelectrica este organizată unic pe plan mondial, nu există nicio altă societate organizată aşa".
La rândul său, Martin Moise, vicepreşedinte al Patronatului Producătorilor de Energie Regenerabilă, a pus creşterile preţului energiei pe seama faptului că producătorii de energie verde sunt obligaţi să cumpere electricitate pentru a-şi echilibra producţia fluctuantă: "Este vorba de reglementări. Producătorii de energie verde, în loc să scadă preţul, ei de fapt pun presiune pe preţ, pentru că reglementările îi obligă să cumpere energie pentru a se echilibra când nu bate vântul sau când nu este soare".
Fostul senator Dian Popescu, cel care a modificat Legea energiei 123/2012, consideră că la baza creşterilor din ultima vreme a preţului energiei este posibil să stea şi o scurgere de informaţii de la companiile de stat, inclusiv de la manageri, către traderii de energie, vizavi de preţul cu care vor veni la licitaţie. În opinia domniei sale, acest fenomen de majorare a preţurilor pe PZU poate fi stopat doar de reorganizarea întregului sistem energetic al ţării noastre.
1. Baiete, esti stupid!
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 28.07.2017, 13:32)
Dezbaterea pare sa fi fost plina de afirmatii aiuristice. E bine ca nu ati mentionat toate numele expertilor, in particular pe al celui care a emis naucitoarea opinie, "Există platforme pe OPCOM cu 100 de instrumente de tranzacţionare, unde preţul este mult mai mic decât pe PZU."
Altfel spus, exista platforme unde se bulucesc oameni care vand un produs la pret mic, desi (la figurat vorbind) in camera de alaturi acelasi produs se vinde la pret mult mai mare.
Colosal.
Oameni care nu doar ca nu inteleg piata de energie - nu inteleg nicio piata, in general, nici macar principiile elementare si "naturale" care guverneaza orice piata - sunt experti, dau legi, reglementeaza industrii, conduc mari companii etc.
Ia intrebati-i pe acesti monstri sacri ai energeticii romanesti - pot eu, ca client, sau furnizor, sau cumparator de energie in general, sa cumpar energie pentru un anumit interval orar, pe un termen suficient de lung, la un pret daca nu foarte mic, atunci macar cat de cat stabil?!?