FAO: Preţurile alimentelor şi-au reluat creşterea şi au atins un maxim al ultimilor 11 ani

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Agro-alimentar / 4 februarie 2022

FAO: Preţurile alimentelor şi-au reluat creşterea şi au atins un maxim al ultimilor 11 ani
Călin Rechea

Preţurile produselor alimentare şi-au reluat creşterea în prima lună din 2022, iar indicele global a atins un maxim al ultimilor 11 ani, de 135,7 puncte (2014-2016=100), conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) (vezi graficul).

Indicele agregat al preţurilor şi-a temperat creşterea anuală până la 19,5%, de la 23,5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,1%, după un declin de 0,9% în luna anterioară.

Cea mai mare influenţă asupra dinamicii lunare a indicelui agregat au avut-o preţurile uleiului şi produselor lactate.

Preţul mediu al uleiurilor vegetale a înregistrat o creştere lunară de 4,2%, după o scădere de 3,3% în luna precedentă, şi a atins un nou record al ultimilor 32 de ani, de 185,93 puncte. Creşterea anuală s-a temperat până la 33,9%, de la 36,1% în luna anterioară. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 2,6%.

Preţul uleiului de palmier şi-a reluat creşterea lunară pe fondul îngrijorărilor legate de reducerea exporturilor Indoneziei, în timp ce preţurile uleiului de rapiţă şi de floarea soarelui au crescut ca urmare a creşterii cererii în condiţiile restrângerii ofertei.

Preţul produselor lactate şi-a accelerat creşterea anuală până la 18,7%, de la 18,1%, pe fondul unei noi creşteri lunare de 2,4%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului produselor lactate la nivel global a fost de 1,5%.

Preţurile cerealelor şi-au temperat creşterea anuală până la 12,5%, de la 20,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,1%, după un declin de 0,7% în luna anterioară. Creşterea medie lunară din ultimele 12 luni a fost de 1%.

După cinci creşteri lunare consecutive, preţul grâului a scăzut cu 3,1% în ianuarie 2022, pe fondul recoltelor bune din Australia şi Argentina. Preţul porumbului a crescut cu o rată lunară de 3,8%, în condiţiile secetei persistente din Brazilia şi Argentina, iar preţul orezului a crescut cu o rată lunară de 3,1%, pe fondul cererii ridicate din Asia.

Preţul zahărului a înregistrat o nouă scădere lunară de 3,1%, iar creşterea anuală s-a temperat până la 19,8%, de la 33,6%. Raportul FAO arată că declinul a fost determinat de perspectiva unor producţii bune la nivelul principalilor exportatori, India şi Thailanda, precum şi de scăderea preţurilor pentru etanol în Brazilia. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului zahărului la nivel global a fost de 1,6%.

Preţul cărnii şi-a temperat creşterea anuală până la 17,3%, de la 18,4% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%, după un declin de 0,1% în luna anterioară.

Preţul cărnii de vită a atins un nou record, în condiţiile cererii ridicate la nivel global, în timp ce preţul cărnii de porc a înregistrat o creştere moderată ca urmare a temperării importurilor Chinei. Preţurile cărnii de pasăre şi de ovine au scăzut ca urmare a cererii care nu s-a ridicat la nivelul ofertei pentru exporturi.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din sezonul 2021/22 a fost revizuită în creştere cu 2,1 milioane de tone faţă de estimarea anterioară, până la 2,793 miliarde de tone, cu 0,8% peste producţia din sezonul anterior.

Revizuirea pozitivă a fost determinată de creşterea producţiei estimate pentru grâu cu 6 milioane de tone, până la 775,6 milioane de tone, o producţie cu 0,1% sub nivelul sezonului anterior. Cele mai mari creşteri ale producţiei de grâu sunt aşteptate în Argentina şi Australia, în timp ce creşteri mai modeste sunt estimate pentru Rusia şi Ucraina.

Prognoza producţiei pentru celelalte categorii de cereale a fost revizuită în scădere cu 0,2% faţă de prognoza din decembrie 2021, până la 1,5 miliarde de tone, nivel cu 1,3% peste cel înregistrat în sezonul anterior. Producţia de porumb a fost revizuită în creştere, în timp ce producţia de orez a fost revizuită în scădere cu 1,3 milioane de tone, până la 517,1 milioane de tone, un nivel cu 0,7% peste cel din sezonul precedent.

FAO a revizuit în creştere şi prognoza pentru comerţul mondial cu cereale. Volumul estimat pentru sezonul 2021/2022 este de 481,3 de milioane de tone, un nou record, cu un milion de tone peste estimarea de la începutul lunii decembrie 2021.

Prognoza comerţului cu grâu pentru sezonul 2021/2022 a fost revizuită în scădere cu 0,4 milioane de tone, până la 192,9 milioane de tone, cu 2% peste nivelul din sezonul anterior, în timp ce noile estimări privind comerţul internaţional cu orez arată o creştere de 3,6% în sezonul 2021/2022 faţă de sezonul precedent, până la 53,1 milioane de tone.

Pentru celelalte categorii de cereale FAO estimează o scădere cu 1,5% a comerţului mondial faţă de sezonul precedent, până la 235,3 milioane de tone.

Tendinţa de creştere a preţurilor produselor alimentare se va menţine şi în perioada următoare, fiind foarte probabilă o accelerare semnificativă, în condiţiile creşterii preţurilor energiei, combustibililor şi îngrăşămintelor chimice.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Lasati bitcoinul oameni. Investiti in ulei.

    O NOUA PANDEMIE LA ORIZONT, GENERATOARE DE VICII SI MAI MORTALA: FOAMETEA! DIN COMPUTERE CRESC DOAR GRANE VIRTUALE! VIVAT ROMANIA EDUCATA!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb