Fermierii români pot depune cererile pentru subvenţiile europene începând de mâine

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 28 februarie 2007

Fermierii români pot depune cererile pentru subvenţiile europene începând de mâine

Fermierii români care vor solicita fonduri europene vor trebui să depună, începând cu 1 martie 2007, o cerere la centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), potrivit datelor APIA, citate de Rompres. "Cererile pentru obţinerea plăţilor directe pe suprafaţă vor fi depuse, în perioada 1 martie-15 mai 2007, dar numai pe baza unei programări scrise trimise fermierilor de reprezentanţii APIA, pentru a se evita aglomeraţia din ultima perioadă a depunerii, în condiţiile în care unui reprezentant al APIA îi revin în jur de 400-500 fermieri", au declarat surse din cadrul APIA.

Potrivit datelor APIA, fermierii care au mai mult de 50 de hectare de teren trebuie să îşi depună cererile la sucursalele judeţene ale APIA.

Posesorii de terenuri cu suprafeţe mai mari de 50 de hectare acoperă în prezent peste 6 milioane hectare de teren agricol, din totalul de 9 milioane de hectare de teren pentru care pot fi primite plăţi directe.

Până la această dată în Regis­trul Fermelor sunt înregistraţi circa 1,45 milioane de fermieri, aceştia fiind principalii beneficiari ai plăţilor directe cifrate la aproximativ 440 milioane de euro în 2007.

De fondurile Agenţiei vor beneficia doar cei care lucrează pământul, fie că sunt proprietari sau arendaşi, cei care lucrează minim un hectar de teren agricol format din parcele de cel puţin 0,3 hectare. Potrivit APIA, chiar dacă un fermier nu este înscris în Registrul fermelor, dar lucrează minim un hectar de teren, poate să facă înscrierea în momentul în care depune cererea.

Fermierii vor primi subvenţia de 50 de euro pentru un hectar abia după 1 decembrie 2007, iar sumele cuvenite vor fi virate într-un cont bancar activ pe care fermierul trebuie să şi-l des­chidă.

Potrivit datelor APIA, cererile pentru obţinerea subvenţiilor europene vor fi depuse la centrele locale împreună cu o schiţă care cuprinde parcele pe materialul grafic pus la dispoziţie de APIA. La centrele locale se va face controlul administrativ formal, iar în cazul depistării de erori, fermierului i se va cere printr-o notificare să le corecteze.

Odată depusă şi înregistrată, cererea este introdusă în baza de date din sistemul IACS, după care se face verificarea încrucişată, în care suma suprafeţelor parcelelor agricole dintr-un bloc fizic este comparată cu suprafaţa din sistemul de identificare a parcelelor agricole /LPIS/.

Fermierii din blocurile fizice supradeclarate sunt notificaţi pentru clarificări şi, dacă este cazul, se fac controale pe teren. După verificarea încrucişată se face şi o analiză de risc, care se derulează automatizat, în cadrul software-ului complex utilizat de IACS. Rezultatul se consolidează într-o listă de ferme ce urmează a fi controlate şi reprezintă un eşantion care trebuie să acopere minim 5 la sută din totalul cererilor de sprijin.

Inspectorii APIA vor controla la faţa locului toate fermele selectate, rapoartele acestora fiind introduse în baza de date a IACS. De asemenea, se va efectua şi un control externalizat prin teledetecţie. Rezultatul acestuia este şi el introdus în baza de date a IACS.

APIA precizează că abia dupa introducerea datelor de la controlul pe teren şi după clarificări de la fermieri, software-ul IACS va determina plata pentru fiecare cerere luând în calcul penalizările aferente. Ulterior se va face o verificare prin sondaj a calculelor efectuate după care se aprobă plăţile finale şi fermierii sunt anunţati în acest sens. Lista cu plăţile şi beneficiarii este trimisă la bancă (trezorerie), iar banii sunt viraţi direct în conturile fermierilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb