FINANŢARE DE 15 MILIOANE DE LEI DE LA BANCA TRANSILVANIA Teraplast: "Vrem să reînnoim liniile de împrumut la UniCredit şi BRD"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 12 august 2015

Teraplast: "Vrem să reînnoim liniile de împrumut la UniCredit şi BRD"

Compania are în plan să ia un credit şi pentru finanţarea planului de investiţii aferent anului 2016

Consiliul de Administraţie al Teraplast (simbol TRP) anunţă acţionarii cu privire la decizia companiei să reînnoiască linia de credit în valoare totală de 15 milioane de lei, accesată de la Banca Transilvania, pentru o perioadă de 12 luni, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Directorul financiar al Teraplast, Edit Orban, ne-a explicat că reînnoirea finanţării existente a fost făcută exclusiv pentru finanţarea capitalului de lucru.

"Suma de 15 milioane lei include două subcomponente, respectiv 13,25 milioane de lei linia de credit de tip revolving şi 1,75 milioane lei linia noncash pentru emiterea de scrisori de garanţie şi acreditive", ne-a spus doamna Orban, subliniind: "Linia cash, în valoare de 13,25 milioane lei, este structurată pe două sublinii: o linie de credit angajantă, de 10 milioane lei, şi o linie de 3,25 milioane lei, la dispoziţie, ale cărei costuri se activează doar în momentul utilizării ei. În acest fel, putem să asigurăm finanţarea capitalului de lucru necesar unui volum de activitate mai mare decât cel planificat sau a unor strategii de achiziţie punctuale, fără costuri suplimentare, ceea ce ne conferă flexibilitate din punct de vedere comercial".

Potrivit sursei citate, Teraplast şi-a bugetat pentru acest an un program de investiţii în valoare de peste 18,9 milioane lei, cea mai mare parte a acestor sume fiind orientate înspre achiziţia de echipamente. Directorul financiar al companiei ne-a mai spus că aceste investiţii sunt finanţate dintr-un credit în valoare de două milioane de euro, accesat în februarie 2015, precum şi din resurse proprii.

Totodată, Edit Orban susţine că Teraplast intenţionează, de asemenea, să îşi reînnoiască liniile de credit contractate la UniCredit şi BRD, pentru finanţarea capitalului de lucru.

"În plus, la finele anului, cel mai probabil vom contracta un credit pentru finanţarea planului de investiţii aferent anului 2016. Valoarea acestui credit va fi în corelaţie cu bugetul de investiţii ce va fi aprobat de Adunarea Generala a Acţionarilor pentru anul viitor", ne-a declarat doamna Edit Orban.

Teraplast, procesator de PVC şi producător de materiale pentru piaţa construcţiilor şi instalaţiilor, estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 284,26 milioane lei, în creştere cu peste 22% faţă de 2014, şi un profit net de peste 17,61 milioane lei, dublu faţă de 9,41 milioane lei în 2014. Conform estimărilor din bugetul de venituri şi cheltuieli, profitul EBITDA se va cifra în 2015 la aproximativ 35,52 milioane lei, faţă de 26,21 milioane lei în 2014, potrivit unui comunicat al companiei. La începutul anului 2015, Teraplast a decis transferul liniei de business tâmplărie termoizolantă pe o companie distinctă - Teraglass Bistriţa, pe care o deţine în proporţie de 100%.

În primul trimestru din 2015, Teraplast a realizat o cifră de afaceri totală de peste 46 milioane lei, în creştere cu 12% faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 7% mai mult decât valoarea bugetată pentru acest indicator în trimestrul I 2015. Linia de business tâmplărie termoizolantă a avut, în primele trei luni, o contribuţie de 13% în cifra de afaceri totală a companiei. În plus, în perioada analizată, profitul net al companiei s-a cifrat la 4,7 milioane lei, faţă de o pierdere de 1,2 milioane lei în primul trimestru de anul trecut.

Potrivit datelor companiei, evoluţia profitului net a fost susţinută în principal de îmbunătăţirea semnificativă a performanţei operaţionale, Teraplast realizând în primele luni din 2015 un profit operaţional în valoare de aproape patru milioane de lei, faţă de o pierdere de 0,6 milioane lei în perioada similară din 2014. EBITDA a fost, de asemenea, în creştere faţă de ianuarie - martie 2014, atingând valoarea de peste şapte milioane lei în primele trei luni.

În plus, în această perioadă, compania a realizat investiţii totale în valoare de 2,3 milioane de lei. Grupul Teraplast a investit în perioada 2007-2014 peste 200 de milioane de lei în dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor de producţie. Teraplast deţine în prezent la Sărăţel (judeţul Bistriţa - Năsăud) capacităţi de producţie şi de depozitare, pe o suprafaţă de peste 200.000 de metri pătraţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Foarte tare teraplast. Si cuafura doamnei e deosebita. Businesmana adevarata. Mai urma sa si dea fusta jos ca sa stim toti cum sta ea si compania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb