FINANŢAREA EUROPEANĂ Banca Transilvania a susţinut până în prezent aproximativ 1.400 de proiecte

Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 13 iunie 2013

Banca Transilvania a susţinut până în prezent aproximativ 1.400 de proiecte

Interviu cu Leonard Cornoiu, Director Departament Programe Europene al Băncii Transilvania

Reporter: Cum caracterizaţi situaţia absorbţiei fondurilor europene în ţara noastră?

Leonard Cornoiu: E loc de mult mai bine. Cu toate eforturile depuse în partea de final a acestui execiţiu bugetar, România se află spre finalul clasamentului din Uniunea Europea-nă în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene.

Reporter: Care consideraţi că sunt provocările pentru ţara noastră, în contextul bugetului multianual UE 2014-2020? Care ar trebui să fie măsurile luate la nivel guvernamental pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene?

Leonard Cornoiu: Principalele probleme sunt de natură structurală. Fondurile europene nu sunt considerate încă fonduri de investiţii care pot stimula dezvoltarea economică şi socială a ţării, iar acest lucru este principala piedică în utilizarea eficientă a banilor europeni.

Principala provocare, aşadar, o constituie promovarea şi finanţarea investiţiilor prioritare. Este necesară crearea unei arhitecturi financiare şi instituţionale care să satisfacă un program de priorităţi strategice sau politici de dezvoltare pe termen lung.

Crearea unui cadru instituţional şi administrativ flexibil, transparent şi în serviciul beneficiarilor sunt esenţiale pentru succesul viitorului buget multianual.

Reporter: Care sunt principalele probleme care îngreunează procesul absorbţiei de fonduri europene în ţara noastră? Care sunt soluţiile pe care le vedeţi pentru rezolvarea aces-tor probleme, în exerciţiul 2014-2020?

Leonard Cornoiu: Promovarea şi finanţarea investiţiilor prioritare, evaluarea într-un termen decent - ca să spun aşa - a cererilor de finanţare, decontarea la timp a plăţilor efectuate de către beneficiari, corelarea unor criterii de eligibilitate cu condiţiile de piaţă actuale, sunt doar câteva măsuri care pot diminua dificultăţile de natură structurală.

Mai mult, aplicabilitatea penalităţilor pentru nerespectarea termenilor contractuali la nivelul tuturor părţilor semnatare ale unui contract/acord de finanţare publică cred că ar stimula foarte mult un circuit rapid de decontari şi implementarea eficientă a proiectelor finanţate.

Reporter: Care este oferta de produse ale Băncii Transilvania pentru cei care doresc să acceseze fonduri europene? Către ce domenii sunt îndreptate produsele?

Leonard Cornoiu: Pentru a simplifica accesul la banii europeni, Banca Transilvania a dezvoltat, începând cu 2010, o platformă de soluţii destinate solicitanţilor de fonduri europene. Aceasta se adresează companiilor de orice dimensiune, din diferite sectoare: productiv, de cercetare sau destinate infrastructurii. Banii europeni pot fi accesaţi şi de instituţii de învăţământ. Banca Transilvania asigură un grad ridicat de predictibilitate a proiectului, rezolvând problemele beneficiarilor încă din momentul intenţiei de accesare a fondurilor nerambursabile. Produsele de creditare BT, destinate cofinanţării acestor proiecte, pot fi accesate la oricare din cele 550 de unităţi ale băncii. Este vorba de credite de pre-finanţare şi de co-finanţare, scrisori de garanţii bancare pentru implementarea proiectului, scrisori de confort şi conturi speciale, necesare derulării proiectelor europene.

În plus, prin intermediul Clubului Întreprinzătorului Român, care este tot o iniţiativă a băncii noastre, oferim, pentru membrii acestuia, cursuri în diferite oraşe din ţară, subiectul fiind accesarea fondurilor europene.

Reporter: Care este nivelul cofinanţărilor acordate de Banca Transilvania până în prezent? Ce domeniu este preponderent?

Leonard Cornoiu: Banca Transilvania a susţinut până în prezent aproximativ 1.400 de proiecte, iar nivelul facilităţilor bancare a depăşit 2,7 miliarde lei, din care peste 1 miliard lei reprezintă credite acordate acestor beneficiari. Sectorul agricol şi cel industrial ocupă primele două locuri în cadrul clasamentului facilităţilor Băncii Transilvania. Pe lângă acestea, BT a aprobat facilităţi pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), grupuri de producători agricoli, precum şi pentru programe transfrontaliere, respectiv pentru programe finanţate din bugetul de stat prin Ministerul Finanţelor Publice.

Reporter: Ce îi sfătuiţi pe cei care doresc să acceseze fonduri europene?

Leonard Cornoiu: Recomand ca persoanele care doresc să acceseze fonduri europene să colaboreze cu banca din faza iniţială a ideii de proiect, să structureze proiectul corelat cu capacitatea proprie de susţinere a investiţiei şi cu necesitatea/oportunitatea acesteia în condiţiile pieţei. În plus, să privească aceste fonduri ca pe o oportunitate pentru dezvoltarea durabilă a afacerii şi să aibă în vedere necesarul de finanţat inclusiv pentru operarea ulterioară a investiţiei realizate. Aces-tea sunt cele mai importante aspecte de care beneficiarii trebuie să ţină cont.

Reporter: Unii bancheri susţin că băncile, până acum, nu au finanţat proiectele din agricultură, ci au prefinanţat APIA, implicit statul. Cum comentaţi?

Leonard Cornoiu: Băncile au strategii diferite. Banca Transilvania a dezvoltat, pe lângă platforma destinată beneficiarilor de fonduri nerambursabile, un Departament pentru Agricultură, specializat în finantarea fermierilor. Finanţările APIA reprezintă 15% din totalul finanţărilor acordate de BT pe sectorul agricol. În cadrul portofoliului agricol al băncii, ponderea creditelor acordate pilonului II de dezvoltare rurală este mai mare decât cel al creditelor APIA, aşadar afirmaţia nu este valabilă în cazul Băncii Transilvania.

Reporter: Puteţi, vă rugăm, să ne oferiţi câteva exemple de accesare cu succes a fondurilor europene a unor clienţi ai băncii?

Leonard Cornoiu: Unul dintre cele mai mari proiecte finanţate din fonduri europene este derulat de un client al băncii noastre cu activitate în sectorul productiv, respectiv fabricarea hârtiei. Valoarea totală a proiectului depăşeste 75 milioane de lei şi are ca destinaţie achiziţia de echipamente prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

O altă investiţie semnificativă derulată din bani europeni şi susţinută de Banca Transilvania este o construirea unei platforme de cercetare farmaceutică, un proiect în valoare de 71 milioane lei.

În sectorul agricol, Banca Transilvania a finanţat peste 500 de proiecte, susţinând de la proiecte mici precum instalarea tinerilor fermieri, până la proiecte mai mari, cum ar fi modernizarea unei ferme piscicole în judeţul Satu Mare, valoarea fiind de peste 26 milioane lei, proiect deja finalizat. Aş menţiona, în acest context, inclusiv grupurile de producă-tori agricoli, un exemplu fiind un grup din Galaţi, proiectul fiind în valoare de 24 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb