FINANŢAREA EUROPEANĂ/INTERVIU CU EUGEN TEODOROVICI, MINISTRUL FONDURILOR EUROPENE "Vrem să implicăm băncile pentru simplificarea distribuirii banilor din fondurile europene"

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 13 iunie 2013

"Vrem să implicăm băncile pentru simplificarea distribuirii banilor din fondurile europene"
  • document ataşat Prima pagina a suplimentului si tabel Fondurile Europene Structurale si de Investitii
    apasă aici pentru a descărca.

    Discuţii pentru includerea sistemului bancar în evaluarea şi implementarea proiectelor

    Măsurile luate pentru accelerarea absorbţiei, efecte în lanţ, în lunile următoare

    Trebuie să transmitem Comisiei facturi de 6,1 miliarde de euro pentru a preveni dezangajarea automată

    Ministerul Transporturilor nu a reuşit să utilizeze decât 6,46% din fondurile alocate pentru acest domeniu

    Reporter: Cum vom putea trece de gradul actual de absorbţie de 15%?

    Eugen Teodorovici: Rata de absorbţie a fondurilor europene era, la sfârşitul lunii mai, de 15%, dar în creştere cu 32% faţă de decembrie 2012, respectiv la un nivel dublu comparativ cu sfârşitul lunii aprilie 2012. Aceste majorări, care nu pot fi trecute cu vederea, arată că au efect măsurile implementate de Guvernul României încă din primăvara anului trecut.

    Suplimentar, măsurile de simplificare, eficientizare, respectiv asigurarea constantă a resurselor necesare pentru plata beneficiarilor pe care le-am luat şi cele care sunt în curs de implementare, vor duce la accelerarea absorbţiei fondurilor europene, însă efectele unora dintre ele nu se reflectă imediat în gradul de absorbţie. Vor fi efecte în lanţ şi veţi vedea, în lunile următoare, o majorare semnificativă a sumelor rambursate de Comisia Europeană.

    Reporter: În ce stadiu este proiectul de implicare a băncilor în avizarea proiectelor finanţate din fonduri europene?

    Eugen Teodorovici: Am avansat cu acest proiect, însă mai sunt multe detalii de pus la punct. Am avut discuţii cu băncile şi intenţionăm ca acestea să fie implicate atât în evaluarea proiectelor, cât şi în procesul de implementare a acestora. Suplimentar, intenţionăm să implicăm sistemul bancar şi în procesul de achitare a fondurilor europene către beneficiari. Astăzi banii circulă prin sistem, de la Ministerul de Finanţe pleacă la ministerul care are rol de Autoritate de Management şi, abia apoi, sunt expediaţi către beneficiari. Deci, circuitul banilor este foarte lung, iar la fiecare punct din acest circuit una sau două persoane avizează, întocmesc documente, adică se pierde timp şi sunt irosite resurse.

    Pe de altă parte, logic este ca banii să ajungă imediat la beneficiar, mai ales că o parte din fonduri se reîntorc după aceea la stat. În viitor vrem ca, odată ce din sistem este dat bunul de plată, banca, respectiv grupul de bănci care ar putea prelua această funcţie de la Ministerul de Finanţe, să transfere banii direct în contul beneficiarului. România a folosit un sistem asemănător în cazul fondurilor de preaderare şi s-a dovedit eficient.

    Reporter: Ce programe au cel mai mare succes în accesarea fondurilor?

    Eugen Teodorovici: Cel mai performant este Programul Operaţional Regional, cu o rată de absorbţie de aproximativ 30%. Exclusiv din punct de vedere al gradului de absorbţie de 25%, pe locul al doilea se află Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Capacităţii Administrative. În acelaşi timp, pe locul al treilea se clasează Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, la care rata de absorbţie s-a dublat după reluarea plăţilor de către Comisia Europeană în luna februarie a acestui an, ajungând la peste 16% în prezent.

    Reporter: Ce minister este "fruntaş" în accesarea fondurilor? Dar cel codaş?

    Eugen Teodorovici: Cifrele ne demonstrează că fruntaş este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), care gestionează Programul Operaţional Regional. Acest program are cea mai mare rată de absorbţie, iar suma atrasă din fondurile europene este de peste 1,1 miliarde de euro. În acelaşi timp, MDRAP este autoritatea de management şi a Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA), program care se situează pe locul al doilea din punct de vedere al gradului de absorbţie a sumelor utilizate.

    Având în vedere complexitatea investiţiilor precum şi perioada de presuspendare, Ministerul Transporturilor nu a reuşit să utilizeze decât 6,46% din fondurile alocate pentru acest domeniu, adică mai puţin de 300 milioane de euro.

    Reporter: Cum apreciaţi gradul de calificare al specialiştilor/experţilor din acest domeniu din ministere? Cum aveţi în vedere creşterea calificării lor?

    Eugen Teodorovici: Pregătirea celor mai mulţi angajaţi implicaţi în procesul de gestionare a fondurilor europene lasă de dorit din foarte multe privinţe, fapt care a influenţat şi lipsa de performanţă a României în absorbţia fondurilor europene. Avem mai multe soluţii pentru a rezolva şi această problemă, de exemplu să accesăm fonduri prin intermediul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) pentru a instrui funcţionarii care lucrează în sistem.

    În acelaşi timp, la Ministerul Fondurilor Europene vreau să triez personalul angajat prin organizarea unui concurs, la care voi invita şi specialişti din alte instituţii, de exemplu angajaţi ai Comisiei Europene. Concursul va urmări selectarea celor mai buni specialişti, nu menţinerea în sistem a celor care au experienţă, dar nu au şi rezultate şi nu sunt eficienţi.

    Reporter: Având în vedere multele exemple de fraudare a fondurilor, cum intenţionaţi să împiedicaţi amplificarea acestui fenomen?

    Eugen Teodorovici: Lucrăm la modificarea sistemului de achiziţii publice în scopul remedierii deficienţelor care au dus la presuspendarea unora dintre programele operaţionale.

    Suplimentar, lucrăm la un proiect pe fonduri europene, prin care vom constitui, la nivelul consiliilor judeţene, municipale şi orăşeneşti, grupe de experţi pe trei paliere: achiziţii publice, pregătirea proiectelor şi managementul proiectelor. Aceştia vor fi instruiţi periodic în privinţa aspectelor referitoare la accesarea fondurilor europene şi vor contribui la fluidizarea acestui proces, la urgentarea întregului lanţ de proceduri: de la întocmirea proiectelor şi obţinerea tuturor avizelor, până la transmiterea cererilor de rambursare.

    De asemenea, am implementat un nou sistem de prevenire a conflictelor de interese care rezolvă deficienţele din trecut în utilizarea banilor alocaţi de UE.

    Reporter: Ce schimbări vor interveni în procedura de accesare a fondurilor alocate ţării noastre în perioada 2014-2020? Vor fi reguli noi în evaluarea şi contractarea proiectelor?

    Eugen Teodorovici: În primul rând, toate măsurile pe care le luăm în prezent pentru simplificarea, debirocratizarea şi eficientizarea sistemului vor avea efecte benefice şi în perioada 2014-2020. Pe de altă parte, întregul sistem va fi construit după alte coordonate: o arhitectură instituţională nouă pentru a asigura o coordonare mai bună şi optimizarea proceselor la nivelul implementării, unde trebuie să performăm.

    Reporter: Ce criterii sunt aplicate pentru detalierea şi definirea direcţiilor prioritare ale programelor operaţionale pentru perioada 2014-2020?

    Eugen Teodorovici: Programele operaţionale trebuie să răspundă rigorilor impuse de cadrul legislativ european, care este în prezent negociat în cadrul trialogului dintre Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene şi Parlamentul European, celor din Strategia Europa 2020, dar mai ales trebuie să asigure utilizarea eficientă a banilor europeni pentru a conduce la dezvoltarea inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii.

    Reporter: În ce stadiu se află deblocarea programelor pre-suspendate la această dată (Programul Operaţional Sectorial Transport şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice)?

    Eugen Teodorovici: În cazul ambelor programe, Autoritatea de Audit a Curţii de Conturi a transmis Comisiei Europene raportul favorabil pentru reluarea plăţilor. Comisia urmează să efectueză misiuni de verificare în cazul fiecăruia dintre cele două programe, urmând ca decizia finală să fie luată în perioada următoare.

    Reporter: Ce măsuri a luat ministerul pentru deblocarea acestor fonduri?

    Eugen Teodorovici: Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a alocat echipe de specialişti pentru a susţine eforturile Autorităţilor de Management în vederea ridicării presuspendării. De asemenea, MFE a lucrat împreună cu Ministerul Transporturilor, respectiv cu Ministerul Economiei pentru a fi îndeplinite toate măsurile solicitate de Comisia Europeană şi de Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi a României pentru reluarea plăţilor pe cele două programe.

    Reporter: Care este, mai exact, la această dată, riscul de dezangajare? Despre ce sumă este vorba, în total, la nivelul programelor operaţionale?

    Eugen Teodorovici: În acest an, trebuie să mai transmitem Comisiei facturi în valoare de 6,1 miliarde de euro pentru a preveni dezangajarea automată de fonduri. Dar, numai la nivel teoretic există acest risc deoarece dezangajarea automată de fonduri nu poate viza suma de 6,1 miliarde de euro, ci numai diferenţa dintre această sumă şi valoarea cumulată a facturilor ce vor fi trimise Comisiei până la sfârşitul acestui an.

    Reporter: Ce şanse avem să putem deconta, din fondurile europene alocate perioadei 2007-2013, investiţii în proiecte de autostrăzi şi proiecte de extindere a metroului? Ce acţiuni concrete au fost întreprinse de minister în acest sens?

    Eugen Teodorovici: Ca urmare a acceptării modificării Programului Operaţional Sectorial (POS) Transport de către Comisie, a fost inclusă pe lista de finanţare autostrada Sebeş-Turda. Tot datorită acestei modificări a programului, va fi finanţată magistrala 5 de metrou. Şi, pentru că aţi întrebat, Ministerul Fondurilor Europene este instituţia care a iniţiat demersurile de modificare a POS Transport şi, totodată, a avut o contribuţie determinantă şi în procesul de concretizare a acestei idei.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Deci vomda la banci sa gestioneze fondurile europene, Pai bancile au fost cele care au adus criza toate scandalurile financiare au fost cu conducerea bancilor, Am uitat de arestarile de la virful conducerii bancilor aici din Bucuresti si toate aceste arestari avand legatura cu fondurii europene. Dam bani pe mina lupilor sau cum se spune in popor punem paznic la oi pe lup. Ne-am batut joc de cei din sistem am tinut oameni cu salari reduse, reduse cu 25 la % si acum vrem sa externalizam. Bancile duc lipsa de lichiditati si acum le dam spre gestiune fondurile europene. Care este comisionul externalizari ? Bancile nu vor face munca patriotica cum fac prosti de bugetari pe salari de nimic. Cat are un ofiter de evaluare ? 1200 -1500 leiCat are un angajat al bancilor? De ce statul nu a platit corepsunzator pe cei care gestioneaza fondurile? Cei mai buni au plecat in privat iar statul a ramas cu cei slab pregatiti. Vina este la cei care ne conduc. Nu inteleg ca munca se plateste? Sa vedeti cat vor plati comisionae statul catre banci. Fondurile europe sunt deci colacul de salvare pentru banci in defavaorea cetateanului roman care a platit pretul crizei si acum va plati bancilor cu varf si indesta chipurile sa aduca bani europeni. Va fi un esec veti vedea. Privatul va spune atat Am efectuat munca plateste. ( buna rea) la bugetar il amenitii cu datul afara si cumacum pe criza asta nu are unde sa se duca

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9755
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb