Veniturile generate de turismul sportiv pentru industria turistică sunt cuprinse între 15% şi 25%, de la ţară la ţară, ceea ce face ca acest domeniu să capete o importanţă tot mai mare, a declarat ieri ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism, Florin Jianu, citat de Agerpres.
Domnia sa a explicat, la Conferinţa "Evenimente sportive internaţionale - motor de dezvoltare turistică", cu ocazia competiţiei Sport Arena Bucharest Challenger, lansată în Capitală: "Turismul sportiv aduce între 15 şi 20%, în funcţie de ţară, din totalul veniturilor din turism. (...) Acesta este o competiţie care atrage jucători din 12 ţări, ceea ce arată că există interes. (...) În România, încasările din turismul sportiv ajung undeva la 10%, dar ne dorim să atingem şi noi media europeană. Acest tip de conferinţă, ca cea de sâmbătă, este un prim început, pentru că noi dăm din ce în ce mai multă importanţă turismului în care sunt implicaţi tinerii. Vrem să-i atragem, iar România să se poziţioneze ca o destinaţie favorabilă atragerii tinerilor".
Ministrul a mai spus că, în septembrie, va fi lansat în ţara noastră primul cluster mondial de turism pentru tineret, în prezenţa secretarului general Organizaţiei Mondiale a Turismului, Taleb Rifai, care va veni la Bucureşti.
"În toamnă, vom lansa primul cluster mondial de turism, mai exact în perioada 10-13 septembrie, când secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului va fi prezent în România, tocmai pentru acest tip de eveniment. Competiţia Sport Arena Bucharest Challenger, care se desfăşoară sâmbătă şi duminică, la Bucureşti, este o avanpremieră pentru acest eveniment din toamnă şi o să invit oameni tineri şi dinamici să fie membri constituenţi ai acestui cluster", a detaliat demnitarul.
Florin Jianu a dat asigurări că ţara noastră rămâne o destinaţie sigură pentru turism, chiar şi în contextul evoluţiilor geopolitice din regiunea Europei de Sud-Est: "România este o destinaţie sigură pentru turism, pentru europeni şi ţările vecine. Dacă ne uităm la turiştii din Republica Moldova, numărul acestora a crescut cu 30-40%, în primul semestru al acestui an. Noi am lansat conceptul < România - destinaţie sigură >, iar printr-o serie de evenimente vrem să arătăm că România, la nivelul sud-estului Europei, se poziţionează ca o destinaţie sigură, ca o destinaţie care poate atrage turiştii din regiune. Am fost în Republica Moldova, săptămâna trecută, joi am fost la Iaşi, vineri am fost la Suceava, tocmai pentru a transmite acest tip de mesaj. Acelaşi mesaj l-am transmis şi azi. Deja sportivii care vin din 12 ţări cred că au înţeles singuri că România este o destinaţie sigură, că pot face sport aici, că se pot simţi bine".
Oficialul a precizat că a fost ales baschetul la Sport Arena Bucharest Challenger, deoarece este sportul cel mai răspândit, după fotbal: "Baschetul este extrem de important. Este cel mai spectaculos şi cel mai urmărit şi se plasează pe locul doi ca interes, după fotbal, dar fotbalul nu mai este un sport, este o industrie, deci aş plasa baschetul pe primul loc".
La competiţia Sport Arena Bucharest Challenger, un spectacol sportiv de stradă, participă peste 60 de jucători profesionişti de baschet. Meciurile se vor desfăşura în sistemul de echipe de jucători 3 la 3. Programul manifestării se derulează timp de două zile, în Piaţa Universităţii. Echipele prezente la Sport Arena Bucharest Challenger provin din ţara noastră şi din: Albania, Andora, Bulgaria, Croaţia, Georgia, Kosovo, Macedoinia, Polonia, Serbia, Spania şi Turcia.