FLORIN LIXANDRU, ANTREPRENOR: "Ajutorul din partea statului este mult prea mic pentru IMM-uri"

Ziarul BURSA #Companii / 14 noiembrie 2018

Cătălina Răducanu- psiholog, Florin Lixandru- kinetoterapeut,Valentina Contanu - ortoped pediatru

Cătălina Răducanu- psiholog, Florin Lixandru- kinetoterapeut,Valentina Contanu - ortoped pediatru

Programul Start-up Nation este rezonabil, aplicarea şi accesarea fondurilor nerambursabile nefiind dificile, potrivit lui Florin Lixandru, unul dintre antreprenorii care au aplicat la acest program.

Domnia sa consideră că partea dificilă vine după ce dosarul a fost aprobat, pentru că există o mare birocraţie.

Florin Lixandru a obţinut 40.000 de euro nerambursabili prin programul Start-up Nation şi, cu alte fonduri proprii în valoa-re de aproximativ 15.000 de euro, a înfiinţat centrul Flixi BRAND, care înglobează servicii de kinetoterapie, dezvoltare personală, servicii medicale de ortopedie şi psihologie sub un singur concept.

Proprietarul Flixi ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre clinica sa, despre parcursul unui business deschis prin Start-up Nation, dar şi des-pre aştepările pe care le are ca antreprenor.

Reporter: Cum a luat naştere Flixi Brand?

Florin Lixandru: Am pornit de la ideea de a ajuta oamenii să-şi găsească echilibru, prin fitness, terapie - îndrumare psihologică şi parte spirituală. Pe mine m-au ajutat foarte tare aceste lucruri, prin ele am reuşit să-mi găsesc direcţia pe care să merg. Astfel că m-am gândit să înglobez aceste discipline. Lucrând cu oamenii, am descoperit că, pe parcurs, fiecare dintre noi acumulea-ză tot felul de probleme. De cele mai multe ori, în momentul în care îţi doreşti să schimbi ceva la tine sau ai nişte afecţiuni ele se transpun şi în partea ta emoţională, psihică sau spirituală. La un moment dat îţi pierzi încrederea şi toate se resfrâng. Toate cele trei planuri - fizic, mental şi spiritual - au o legătură între ele. Când reuşeşti să le echilibrezi ajungi la o stare de zen. Când eşti mulţumit de felul în care arăţi, eşti mulţumit de tine şi psihic şi spiritual, îţi găseşti liniştea.

Reporter: Care a fost investiţia pentru a demara business-ul?

Florin Lixandru: Ca orice antreprenor la început de drum, investiţia a fost minimă. A fost un start-up. Neavând posibilitatea de a mă autosus-ţine am căutat o variantă şi am luat fonduri prin programul Start-up Nation, mai ales că îndeplineam toate criteriile. Investiţia totală este de 40.000 euro şi aproximativ 10.000 - 15.000 de euro fonduri proprii.

Reporter: Cât de dificil este să accesezi fonduri prin programul Start-up Nation?

Florin Lixandru: Programul în sine nu este greu, n-aş spune că este cea mai birocratică situaţie pe care am întâlnit-o. Lucrurile sunt destul de clare, din punctul meu de vedere. Am întâlnit situaţii mult mai greoaie şi alambicate în statul român. Start-up Nation mi s-a părut rezonabil. În aproximativ trei săptămâni am depus dosarul, cam atât a durat. Mi se pare mai greu după, mă refer aici la comunicarea cu ei, cu cei din minister. Dacă ai întrebări şi nu ai un consultant care să te ajute nu ai acces la nicio informaţie de la cei din cadrul proiectului. Cei din minister au un număr de telefon la care nu răspunde nimeni.

În plus, mi se parte că este puţin invers, faţă de cum se defăşoară în realitate un business. Programul se numeşte Start-up Nation - ajutor pentru firme mici şi mijlocii, pentru companii aflate practic la început de drum, dar ca să te dezvolţi, fie trebuie să aduci bani de acasă, fie să faci un împrumut la bancă. După ce primeşti aprobarea, nu vin şi banii, aşa cum ar fi normal şi necesar fiecărei companii. Nu, mai întâi cheltui banii şi apoi îi primeşti.

Până în momentul de faţă eu mi-am făcut cheltuielile pe un împrumut de la bancă, un credit la care plătesc o dobândă. Creditul va fi acoperit, ulterior, direct de Minis-terul Afacerilor. Am început în iunie cheltuielile, iar la sfârşitul lunii septembrie a fost deadline-ul pentru depunerea cererii de rambursare. Din iunie eu plătesc dobânda creditului care este 650 de lei pe lună şi dacă se întinde pe 10 luni, pierzi în jur de 1500 de euro din acei 40.000 euro.

În plus, există o mare birocraţie după ce intri în program. Pentru cererea de rambursare cred că am "lins" o pădure întreagă. Trebuie să depui orice, în condiţiile în care ai depus deja toate documentele la bancă pentru aprobarea creditului şi deşi trăim într-un secol digitalizat, ne plimbăm cu teancuri de hârtii în continuare.

Reporter: Este greu să fii astăzi antreprenor în ţara noastră?

Florin Lixandru: De un an şi jumătate am devenit antreprenor, dar încă nu m-am obişnuit cu ideea. Este greu din multe puncte de vedere, mai ales din cauza producţiei financiare. Atunci când eşti angajat nu ai această grijă a facturilor, a salariilor, dar când schimbi partea trebuie să te asiguri de toate. Înainte, ca angajat, nu mă deranja atât de tare când pierdeam un pacient, acum dacă se întâmplă mă întreb de ce a renunţat. Sunt multe lucruri de făcut şi mi se pare că ajutorul din partea statului este mult prea mic pentru firmele mici şi mijlocii.

Reporter: Ce servicii se regăsesc în portofoliul clinicii?

Florin Lixandru: Oferim servicii de fitness care includ o evaluare posturală, podomerică, musculară şi corporală, în funcţie de care stabilim obiectivele. Avem, de asemenea, servicii de kinetoterapie, dezvoltare personală, servicii medicale de ortopedie şi psihologie.

Reporter: Care sunt tarifele pe care le practicaţi?

Florin Lixandru: Acestea variază în funcţie de serviciile oferite. Pentru partea de psihoterapie, tariful este de 100 lei pe şedinţă. Partea de fitness variază între 600 - 1200 lei, tarif în care intră măsurători, consultanţă nutriţională, antrenor personal de fitness. Partea de servcii medicale porneşte de la 50 de lei pentru interpretarea unei radiografii şi 300 de lei consultaţia amănunţită, şedinţele de kinetoterapie simple sunt între 60-80 de lei, în funcţie de terapie, iar abonamentele 720 sau 840 de lei.

Reporter: Care sunt aşteptările după primul an de activitate?

Florin Lixandru: Aşteptrile sunt mai mult pe partea de dezvoltare. În primul rând, am în plan să angajez încă doi terapeuţi şi doi oameni pentru fiecare serviciu, să se dublez, practic, numărul angajaţilor.

Legat de partea financiară nu mi-am făcut nicio estimare pentru că cei 10.000-15.000 de euro inves-tiţi din fonduri proprii sunt deja acoperiţi, am amortizat această investiţie.

Reporter: Vă mulţumesc!

A consemnat ADELINA TOADER

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb