FLORIN RUS, PROAGRO CAPITAL: "Investiţia în terenuri agricole - o combinaţie între siguranţă şi profit"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale #Agricultură / 12 ianuarie 2015

"Eforturile noastre din ultimul an au adus investitorilor o creştere de peste 17% a sumei iniţiale investite", ne-a declarat Florin Rus.

"Eforturile noastre din ultimul an au adus investitorilor o creştere de peste 17% a sumei iniţiale investite", ne-a declarat Florin Rus.

Terenurile agricole din ţara noastră reprezintă o clasă de active care este încă este subevaluată, consideră Florin Rus, director general al Proagro Capital, un fond dedicat investiţiilor în aceste terenuri.

Domnia sa apreciază că terenurile agricole oferă o fereastră de oportunitate investitorilor, în contextul în care dobânzile bancare sunt în scădere continuă.

În ultimii doi-trei ani, preţul terenurilor agricole a crescut în medie cu circa 40% - 50%, iar estimările pentru 2015 sunt de plus 10-15%, potrivit lui Adrian Motrea, consultant specializat pe terenuri agricole în cadrul SC Darian DRS, evaluatorul Proagro Capital.

Cei doi au răspuns unor întrebări pentru ziarul "BURSA", referitoare la investiţiile în terenuri agricole.

Reporter: Cum apreciaţi oportunitatea investiţiei în terenuri agricole, în contextul scăderii dobânzilor bancare, din ultima perioada?

Florin Rus: Consider că, odată cu scăderea dobânzilor bancare, motivaţia posesorilor de capital de a apela la depozite devine din ce în ce mai scăzută. Banii caută randamente şi investiţia în terenuri agricole este o combinaţie destul de rar întâlnită între siguranţă şi profit. În general, câştigurile mari sunt însoţite de riscuri pe măsură dar, din când în când, apar ferestre de oportunitate. O astfel de "fereastră" o reprezintă investiţia în terenuri agricole în România, o clasă de active care încă este subevaluată. Nu degeaba fondurile de investiţii străine au cumpărat masiv şi continuă să cumpere.

Reporter: Unii analişti consideră că agricultura reprezintă una dintre şansele de dezvoltare a economiei noastre. Cum comentaţi?

Florin Rus: Sunt întru totul de acord. Într-adevăr, în Occident ponderea agriculturii în PIB este din ce în ce mai mică, dar eu sunt de părere că agricultura este un domeniu în care avem şi experienţă şi condiţii naturale care să ne permită să devenim un jucător european de prim rang. Nu sunt în măsură să propun o strategie de ţară, dar cred că, aşa cum avem o fereastră de oportunitate în IT, deoarece avem componentă umană bine pregătită, la fel avem o mare oportunitate şi în agricultură, datorită combinaţiei între resursele naturale, forţa de muncă disponibilă şi poziţia geostrategică a României. Şi mai cred că ar trebui să facem toate eforturile ca această oportunitate să fie exploatată cât mai mult în folosul fermierilor români şi al capitalului românesc.

Reporter: Cum funcţionează un fond agricol de investiţii? Care sunt avantajele şi dezavantajele faţă de investiţia directă?

Florin Rus: Trebuie precizat faptul că suntem în acest moment singurul fond român care investeşte în terenuri agricole. Modul de funcţionare este similar oricărui alt fond de investiţii, cu particularitatea că sumele atrase sunt folosite pentru achiziţionarea de terenuri agricole care ulterior sunt date în arendă.

Un investitor în Proagro Capital are acces la un asset încă subevaluat, fără să fie obligat să facă toate demersurile necesare achiziţionării şi administrării terenului.

Dezavantaje probabil ar putea vedea investitorii, care îşi doresc ei înşişi să se ocupe de exploatarea agricolă a terenului. Considerăm că putem găsi şi aici direcţii de colaborare, pentru că, în mod cert, în lipsa asocierii, şansele agriculturii şi în general, a capitalului românesc sunt scăzute în faţa competiţiei externe.

Reporter: Care sunt atuurile Proagro Capital?

Florin Rus: Suntem o echipă compusă din brokeri farmland, fermieri, pedologi, topografi, jurişti. Aducem plusvaloare prin comasarea proprietăţilor agricole şi prin eliminarea tuturor problemelor de natură juridică. Astfel, plecând de la loturi fărâmiţate şi cu un regim al proprietăţii uneori neclar, vizăm obţinerea unor suprafeţe cât mai compacte, pe care se poate obţine o productivitate mai ridicată, generând astfel o creştere implicită a valorii terenului. Concret, eforturile noastre din ultimul an au adus investitorilor o creştere de peste 17% a sumei iniţiale investite.

Reporter: Cum a evoluat valoarea activelor Pro Agro Capital şi care este structura portofoliului Pro Agro Capital? La ce evoluţie va aşteptaţi în acest an?

Florin Rus: Am făcut primele achiziţii la sfârşitul anului 2013. În acest moment, deţinem 120 ha pe Câmpia de Vest, iar valoarea totală a activelor este de aproximativ 2.000.000 lei. Cred că 2014 a fost anul set-up-ului. Mulţi investitori au intrat în fond cu sume medii sau au preferat să urmărească evoluţia noastră. Încrederea nu este uşor de câştigat în România zilelor noastre. Suntem convinşi că munca depusă în ultimul an şi rezultatele care au început să apară vor face ca 2015 să fie anul creşterii accelerate a activelor Proagro Capital.

Reporter: Care sunt obiectivele investiţionale ale fondului?

Florin Rus: Datorită faptului că vorbim de un domeniu cu o perioadă de maturizare a investiţiei mai îndelungată, am preferat să ne stabilim un obiectiv pe termen mediu. Astfel, în urma activităţilor de comasare a parcelelor, în urma arendării şi datorită creşterii naturale a preţurilor, obiectivul investiţional al Proagro Capital este dublarea sumei investite în 5 ani.

După 1 an de funcţionare, randamentul este de 17%, fapt care ne determină să credem că obiectivul nostru poate fi atins chiar mai devreme.

Reporter: Intenţioneză fondul să exploateze terenurile agricole?

Florin Rus: În această etapă, decizia societăţii de administrare este de a arenda terenurile deţinute. Considerăm că ne aflăm încă în etapa în care focusul trebuie păstrat pe achiziţie de teren agricol. În etapa următoare, odată ce deţinerile vor fi mai semnificative, intenţionăm să ne implicăm şi în activitatea de exploatare, în colaborare cu unul sau mai mulţi operatori agricoli.

Reporter: Când mai pot cei interesaţi să investească în Proagro Capital?

Florin Rus: În Proagro Capital se poate intra oricând, prin aderarea la Contractul de Societate şi la Prospect. Suma minimă inţială a fost de 5.000 lei, echivalentul unei părţi de interes. În acest moment, valoarea unei părţi de interes şi, implicit, a sumei minime este de 5.859 lei. Răscumpărările au loc de două ori pe an, la date prestabilite.

Reporter: Cărui tip de investitor i se adresează Proagro Capital?

Florin Rus: Oricărui investitor care consideră, la fel ca noi, că plasarea unor sume în terenuri agricole în România poate aduce randamente foarte bune, în condiţii de risc minim. Celor care nu mai sunt mulţumiţi de dobânzile bancare, dar nici nu sunt dispuşi să-şi asume riscuri. Persoanelor care şi-au dorit să investească în teren agricol, dar timpul, experienţa sau suma disponibilă nu le-au permis. Practic, prin intermediul echipei Proagro Capital, un investitor din România are acces la un vehicul investiţional şi la un know-how cel puţin de acelaşi nivel cu al fondurilor de investiţii străine care activează deja de mulţi ani pe piaţă românească.

Reporter: Cum a evoluat preţul terenurilor agricole în România în ultimii ani şi ce aşteptări aveţi pentru acest an? Ce factori vă aşteptaţi să influenţeze preţul terenurilor agricole în perioada următoare?

Adrian Motrea: În ultimii 2 - 3 ani, preţul terenurilor agricole a crescut în medie cu circa 40% - 50%.

Pentru 2015 creşterile vor fi de circa 10-15%.

Între factorii care influenţează preţurile terenurilor, aş menţiona:

1) Creşterea numărului de investitori instituţionali (fonduri de pensii, fonduri de investiţii, etc) şi oameni de afaceri în piaţa românească, ca urmare a:

a) preţului (încă) rezonabil al terenurilor agricole, comparativ cu preţurile din occident;

b) stabilităţii geo-politice a ţării, în contextul crizei din Rusia, coroborate cu apartenenţa ţării la NATO şi UE.

2) Consolidarea portofoliului de terenuri deţinut de către investitorii prezenţi deja în piaţă, precum şi de marile societăţi agricole naţionale;

3) Nivelul subvenţiei agricole, care influenţează în mod direct nivelul arendei, precum şi al preţului terenurilor agricole;

4) Dobânda foarte mică la depozite.

Topul investitorilor în terenuri agricole din România (realizat de ziarul BURSA în urma consultării specialiştilor din piaţă şi a relatărilor din presă):

1. NCH Terenuri - 58.000 de hectare;

2. Insula mare a Brăilei Agricost Iaşi, lucrată până la deces de Culiţă Tărâţă - 57.000 ha;

3. Interagro - 54.000 de hectare (21.600 teren propriu, 32.400 în arendă sau alte forme);

4. Adrian Porumboiu - 54.000 de hectare (27.000 de hectare în proprietate şi 27.000 în arendă);

5. Bardeau Holding (austrieci) - 26.000 de hectare (15.600 în proprietate, 5900 concesionate de la ADS, 4500 de hectare arendate de la proprietari particulari);

6. Rabofarm - 25.000 de hectare.

Acest articol nu reprezintă o sugestie de investiţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb