FMI i-a acordat Greciei un împrumut condiţionat de 1,8 miliarde de dolari

Cristina Radu
Internaţional / 21 iulie 2017

FMI i-a acordat Greciei un împrumut condiţionat de 1,8 miliarde de dolari

Fondul Monetar Internaţional a fost de acord cu noua salvare condiţionată a Greciei, încheind doi ani de speculaţii despre acordarea altei măsuri de salvare şi aprobarea solicitată de mulţi creditori din zona euro din această ţară, potrivit Bloomberg.

Fondul de la Washington a declarat joi că directorul executiv a aprobat "în principiu" un nou credit în valoare de 1,8 miliarde de dolari. Eliberarea fondurilor este condiţionată de ţările din zona euro care acordă Greciei scutirea de datorii.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat: "Chiar şi cu implementarea completă a programului, Grecia nu va fi capabilă să restabilească sustenabilitatea datoriei şi are nevoie de scutire de datorii de la partenerii săi europeni. O strategie a datoriilor bazată pe ipoteze mai realiste trebuie să fie aprobată. Mă aştept la un plan de restabilire a durabilităţii datoriei ce va fi convenit de Grecia şi partenerii europeni ".

Oficialii FMI estimează că, chiar dacă Grecia va efectua reformele promise, datoria ţării va ajunge la circa 150% din produsul intern brut până în 2030 şi va deveni "explozivă" dincolo de acest punct. Creditorii europeni ar putea aduce sub control datoria prin extinderea perioadelor de graţie, prelungirea scadenţei datoriei sau amânarea plăţilor de dobânzi, a declarat FMI într-un raport care însoţeşte anunţul.

În ipotezele de analiză a datoriilor, FMI a pus deoparte un tampon de aproximativ 10 miliarde de euro (11,6 miliarde de dolari) pentru a acoperi potenţialul de sprijin pentru băncile care au suferit creşteri succesive de capital în decursul crizelor de datorii ale Greciei, cea mai recentă fiind în 2015. " Poate să nu fie suficient", a spus însă fondul.

Decizia FMI asupra "aranjamentului de precauţie în aşteptare" reflectă compromisul obţinut pe de o parte între miniştrii de finanţe din zona euro, reticenţi să îi ofere Greciei termeni de rambursare mai generoşi şi pe de altă parte între fond, care a rezistat finanţării ţării a cărei datorie o consideră prea mare pentru a fi plătită integral.

Directorul executiv al Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling a afirmat: "Condiţionarea comună între programele FMI şi ESM asigură alinierea la pachetul de politici pentru Grecia. Aceasta ar trebui să permită Greciei să finalizeze cu succes reformele prevăzute până la sfârşitul programelor ESM şi FMI în august 2018, pentru a reconstrui o economie competitivă şi pentru a redobândi încrederea pieţei".

Tassos Anastasatos, economist la Eurobank Ergasias, a afirmat: "În ciuda lipsei unei perspective de plată imediată, participarea FMI este utilă pentru toată lumea. Pentru guvernele din zona euro este un «dispozitiv de disciplinare» pentru Grecia, iar pe termen lung îi oferă Atenei posibilitatea să ceară mai mult pentru reducerea datoriei.

Băncile greceşti vor trebui să efectueze o altă analiză a calităţii activelor şi respectiv testul de stres pentru a se asigura că acestea sunt capitalizate în mod adecvat înainte de sfârşitul programului, potrivit directorului general Christine Lagarde.

Guvernul monitorizează condiţiile de pe pieţele de obligaţiuni şi se va reîntoarce la timpul potrivit, a afimrat joi purtătorul de cuvânt al guvernului Dimitris Tzanakopoulos.

O revenire grecească mult aşteptată pe pieţele obligaţiunilor din această săptămână a fost stopată parţial din cauza unui plafon de 325 de miliarde de euro stabilit de FMI vizând valoarea datoriei pe care o deţine ţara. Folosind soluţii cum ar fi swap-urile de datorie, care pot îmbunătăţi profilul de maturitate al Greciei fără a majora sarcina globală, guvernul aşteaptă să vadă modul în care pieţele reacţionează la analiza sustenabilităţii datoriei FMI înainte de o posibilă incursiune de săptămâna viitoare.

Randamentul obligaţiunilor greceşti pe 10 ani a fost puţin schimbat la 10:51 în Atena, ridicându-se la un punct de 5,27%. Indicele bursier de la Atena a scăzut cu 0,4%.

Având în vedere cofinanţarea FMI, programul de salvare al Greciei a fost o cerere a multora dintre creditorii din zona euro, condusă de Germania, care consideră că participarea fondului asigură credibilitate reformelor pe care ţara trebuie să le aplice. Viitoarele alegeri din Germania au făcut imposibilă admiterea scutirii de datorii a Greciei, facând ca deciziile legate sfârşitul salvării ţării să fie luate în vara lui 2018.

Deşi decizia fondului ajută atât FMI, cât şi Germania să rămână la măsurile lor, aceasta înseamnă că problema va apărea probabil după alegerile germane din toamnă, odată cu întrebarea dacă Grecia va primi efectiv împrumuturi de la FMI.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb