Insolvenţa Oltchim şi şansele de privatizare a combinatului vâlcean au făcut obiectul unor discuţii aprinse în misiunea FMI care s-a încheiat recent, spun surse apropiate situaţiei. "FMI nu înţelege de ce trebuie ca statul român să preia rafinăria Arpechim de la Petrom ca s-o vândă mai departe unui investitor la pachet cu Oltchim", mai susţin sursele noastre, care ne-au spus că instituţiile financiare internaţionale dezaprobă ideea ca statul să fie "intermediarul tranzacţiei", chiar şi pentru scurt timp.
Sursele citate ne-au explicat: "Autorităţile vor prelua rafinăria doar dacă va exista o ofertă fermă de cumpărare pentru Oltchim. De prezenţa statului în tranzacţie este nevoie pentru că Petrom vrea să se asigure că cine cumpără Arpechim va prelua şi obligaţiile de mediu aferente (unele aparţin companiei petroliere, iar altele - statului pentru poluările istorice). Legea spune că dacă viitorul cumpărător al complexului Oltchim-Arpechim va da faliment, atunci obligaţiile de mediu îi revin fostului proprietar - Petrom. Astfel, compania doreşte să se asigure că nu se va trezi într-o asemenea situaţie. FMI a avut o dispută pe subiect cu ministrul Economiei, Constantin Niţă, reproşându-i, printre altele, că nu s-a închis problema Oltchim prin insolvenţă".
Surse din combinat afirmă că instalaţiile petrochimice deţinute de Oltchim pe platforma Arpechim pot funcţiona şi fără rafinărie pentru că se poate achiziţiona materia primă de pe piaţa liberă.
Mâine, creditorii Oltchim se vor reuni pentru a aproba amânarea cu aproximativ şase luni, până pe 12 decembrie, a licitaţiei pentru vânzarea combinatului. Tot mâine, conform surselor citate, creditorii vor trebui să aprobe şi împrumutul de 15 milioane de euro obţinut de administratorii judiciari de la companiile chineze care curtează Oltchim de anul trecut, dar nu s-au hotărât să participe la licitaţie.
Sursele din Oltchim ne-au mai spus: "Cel mai probabil, împrumutul va fi aprobat de creditori. Astfel, banii vor sosi la finele lunii iulie. Va fi majorată producţia de la 23% cât este în prezent, la circa 40%.
De asemenea, în 2-3 săptămâni, este posibil să fie aprobat şi tabelul final al creanţelor, după care va fi supus avizării şi planul de reorganizare".
Oltchim se află în insolvenţă din ianuarie 2013 şi s-a încercat în repetate rânduri privatizarea sa. Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a înregistrat, în primul trimestru, o cifră de afaceri de 136,2 milioane lei (30,2 milioane euro), cu 64,7% mai mare decât în primele trei luni ale anului trecut, când a raportat 82,7 milioane lei.
Compania de stat a raportat pentru ianuarie-martie pierderi de 56,2 milioane lei (12,5 milioane euro), în scădere cu 34,6% faţă de rezultatul negativ de 86 milioane lei din perioada silimară a anului trecut.
De preluarea Oltchim sunt interesate companiile chineze Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum, omul de afaceri Ştefan Vuza - prin Chimcomplex Borzeşti, şi divizia petrochimică a grupului MOL Ungaria. Şi SIF 3 Transilvania prospectează posibilitatea participării la licitaţie, dar nu a luat o decizie până acum.
Administratorii judiciari ai combinatului au tot amânat licitaţia pe motiv că investitorii ar fi solicitat acest lucru şi susţin că unii dintre aceştia vor să preia Oltchim la pachet cu rafinăria Arpechim.
1. acest lucru a fost scris la evaluarea din 2013 :-)
(mesaj trimis de VirgilBestea în data de 23.06.2014, 09:24)
insa daca coroboram cu declaratia domnului Roiss potrivit careia in petrochimie "THERE WE MAKE SOME MONEY! cu cea a doamnei Gheorghe care o vede MICA si INEFICIENTA culminand cu vinzarea creantei de catre BCR la ERSTE concluzia care ar fi este ca ce s-a discutat de curand ar fi IN ESENTA IDENTIC, asa cum scrie si in hotararea CE cu privire la OLTCHIM. Intrebarea in acest scenariu Sherlock Holmes este care va castigatorul Mondialului :-)