• Producţia de automobile "Ford" va mări de şase ori consumul actual de agent termic al fabricii
Preluarea de către "Ford" a fabricii "Daewoo Automobile Craiova" este o mană cerească pentru industria din zonă, inclusiv cea a generării de energie termică şi electrică. Producătorul de stat "Complexul Energetic Craiova" va livra, începând de anul viitor, odată cu începerea producţiei de automobile Ford, o cantitate de energie termică de şase ori mai mare decât cea consumată, în prezent, de către Automobile Craiova.
Pentru a putea prelua un asemenea consum, compania va trebui să deruleze investiţii totale de circa nouă milioane de euro, susţin surse autorizate din "Complexul Energetic Craiova". Şapte milioane de euro sunt necesare pentru adaptarea capacităţilor de producţie la consumul specific fabricii de automobile. Alte aproximativ două milioane de euro sunt pentru conductele de termoficare şi sistemul de siguranţă în alimentare. Majoritatea investiţiilor au fost demarate.
"Ford" şi "Complexul Craiova" au semnat deja un acord cadru pe trei ani, cu posibilitatea de prelungire până la cinci ani, iar preţul de livrare al energiei termice va fi negociat în această vară.
"Daewoo Automobile Craiova" consumă 400-450 mc/oră de apă, iar în iarna 2009-2010 cantitatea livrată către Ford va creşte la 2.600 mc/oră. Jumătate din această cantitate reprezintă consumul industrial şi restul sunt pentru încălzire.
Randamentul centralei de producţie în cogenerare a "Complexului Craiova" este de 62% şi va creşte la 72-73% după efectuarea investiţiilor necesare alimentării fabricii de automobile. În Craiova, pierderile de agent termic în reţea sunt foarte mici, de circa 6,5%.
În următorii patru ani, "Complexul Craiova" SA va derula investiţii de circa 400 milioane de euro pentru se conforma directivelor de mediu. Din această sumă, 160 de milioane de euro sunt necesare pentru programul de modernizare şi reabilitare a unităţilor de producţie. Toate programele menţionate sunt în curs de derulare, iar fondurile necesare provin în proporţie de 30% din surse proprii ale societăţii, iar restul din credite bancare.