FORDAQ: Exportul gazelor naturale va ţine populaţia în captivitate şi fără alternative la încălzirea cu lemne

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 martie 2018

FORDAQ: "Concomitent crizei lemnului de foc - în fond o criză de resursă energetică - statul român se pregăteşte să permită exportul resurselor de gaze!"

FORDAQ: "Concomitent crizei lemnului de foc - în fond o criză de resursă energetică - statul român se pregăteşte să permită exportul resurselor de gaze!"

Statul român se pregăteşte să permită exportul resurselor de gaze, iar această resursă a României va fi exportată în detrimentul populaţiei, care va rămâne captivă şi fără alternative la încălzirea cu lemne, atrag atenţia reprezentanţii Fordaq - Comunitatea Forestierilor, într-un comunicat de presă.

Aceştia susţin: "Ceea ce se întâmplă în România este un dezastru economic, social şi de mediu, rezultatul unei incapacităţi administrative a statului român, care ne menţine în subdezvoltare. În Luna Pădurii trebuie să avem în vedere situaţia reală din România: criza de resursă şi prioritizarea direcţionării resursei de lemn către lemn de foc prin Codul Silvic, criză care pune presiune pe păduri inclusiv sub aspectul tăierilor ilegale. Concomitent crizei lemnului de foc - în fond o criză de resursă energetică - statul român se pregăteşte să permită exportul resurselor de gaze! În condiţiile în care, din totalul de 8 milioane locuinţe, patru milioane se încălzesc cu lemne, două milioane cu centrale individuale pe gaz şi două milioane sunt racordate la sisteme centralizate, atragem şi noi atenţia că prin realizarea proiectului BRUA - conductă ce va lega exploatările României din zăcăminte de gaz din Marea Neagră cu Ungaria - această resursă a României va fi exportată în detrimentul populaţiei României, care va rămâne captivă şi fără alternative la încălzirea cu lemne".

Potrivit sursei citate de Agerpres, dacă reţeaua de distribuţie a gazelor s-ar extinde, iar încă două milioane de locuinţe ar fi racordate la gaze, consumul populaţiei de gaze s-ar dubla, atingând 5 miliarde mc, în timp ce prin conducta BRUA patru miliarde mc/an vor fi exportate către Ungaria. "(...) dacă toate locuinţele din România ar fi conectate la reţeaua de gaze, aşa cum se întâmplă în ţările civilizate, consumul de gaze abia ar atinge 7,5 miliarde mc/an, dintr-o producţie totală de 15 miliarde mc/an a României estimată pentru următorii ani. În acest timp, în care România se pregăteşte să exporte o mare parte din producţia internă de gaze - printr-o conductă la care populaţia României nu va avea acces - să ne uităm ce se întâmplă pe segmentul lemnului de foc", notează Fordaq.

La ora actuală, România se află într-un proces de infringement deschis de Comisia Europeană pentru blocarea exporturilor de gaze.

Luna trecută, comisarul european pentru Energie, Miguel Canete, a declarat că forul european va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale.

Pe data de 4 octombrie 2017, Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a avizat pozitiv legea de aprobare a OUG 64/2016, însă unul dintre amendamentele votate instituie obligaţia ca 70% din gazele produse în România să fie tranzacţionate pe o singură bursă, respectiv OPCOM.

Pe de altă parte, în viziunea forestierilor, direcţionarea resursei de lemn prioritar către lemn de foc ar reprezenta o pierdere din punct de vedere: economic, social şi de mediu.

"În fiecare an, între 15 martie şi 15 aprilie este marcată Luna Pădurii, o perioadă dedicată sădirii arborilor, activităţilor ce încurajează acordarea grijii cuvenite pentru protejarea pădurii şi extinderii vegetaţiei forestiere. În această perioadă, când pădurea este în centrul atenţiei, Comunitatea Forestierilor - Fordaq atrage atenţia asupra faptului că sectorul silvic din România este în continuare afectat de binecunoscuta modificare a art. 59 din Codul Silvic prin care s-a dorit ca masa lemnoasă din lucrările de rărituri, igienă şi produse accidentale să fie exploatată în regie proprie sau prestaţii de către Romsilva şi vândută direct către populaţie, pe bază de tabele de repartiţie făcute de primării", se precizează în comunicatul citat.

Reprezentanţii Fordaq consideră că Romsilva nu are logistica şi dotarea necesare pentru exploatarea în regie, sistemul de achiziţii prin SEAP/recepţii/vânzare a masei lemnoase din prestaţii de exploatare este foarte greu aplicabil, sunt volume mari rezultate, de răşinoase nevandabile ca lemn de foc iar lemnul va fi pe drumuri forestiere, îndepărtate de cererea de lemn de foc.

În acelaşi timp, Comunitatea Forestierilor consideră că modificarea articolului 59 din Codul Silvic nu funcţionează, în condiţiile în care Romsilva a oferit la prestaţii un volum de 1,77 milioane mc şi a contractat, în ianuarie, doar 90.000 mc (5%), iar până la zi abia au ajuns la 150.000 mc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb