Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii susţine iniţiativa Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică "Bio-România" de a obţine TVA redus la alimentele bio, considerând că "în acest fel încurajăm şi pentru piaţa internă, şi pentru cea externă, o marfă foarte preţioasă a României", potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Micii agricultori produc în mod natural alimente bio, dar costurile lor sunt bineînţeles mai mari decât cele ale marilor producători, după cum şi calitatea produselor este incomparabil mai bună. De aceea, reducerea la zero la TVA a produselor bio şi tradiţionale ar reprezenta un impuls absolut necesar al acestei pieţe în creştere.
Comunicarea semnată de Preşedintele Federaţiei, Dan Matei Agathon mai arată că în felul acesta statul român ar sprijini dezvoltarea pieţei locale, dar şi promovarea alimentelor bio şi tradiţionale româneşti în străinătate, unde acestea au devenit un trend.
"Suntem la această oră în situaţia în care producătorii din mediul rural, deşi în lipsă de bani, mănâncă mai bine şi mai sănătos decât orăşenii care cheltuie o grămadă de bani pe alimente nesănătoase. Produsele bio şi tradiţionale ar deveni însă accesibile şi orăşenilor dacă ar fi scutite de TVA, iar acest lucru ar contribui nu doar la dezvoltarea unei industrii sută la sută româneşti, ci şi la starea de sănătate a populaţiei", potrivit comunicatului care arată că Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii se alătură eforturilor reprezentanţilor producătorilor de hrană bio "pentru determinarea autorităţilor să acorde această înlesnire fiscală care va avea efecte benefice multiple asupra românilor, dar şi asupra dezvoltării economice într-un domeniu în care România, în loc să fie un mare exportator, reprezintă un jucător neglijabil la această oră".