FRANK HAJDINJAK, E.ON:  "ANRE ar putea să liberalizeze timpuriu piaţa gazelor "

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 aprilie 2016

 "ANRE ar putea să liberalizeze timpuriu piaţa gazelor "

Oficialul EON susţine că scăderea preţurilor de pe pieţele internaţionale ar fi o oportunitate pentru decizia Autorităţii

O şansă bună pentru Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) să liberalizeze piaţa gazelor naturale timpuriu o reprezintă situaţia actuală, când preţurile pe pieţele internaţionale se află la un nivel scăzut, dar acest lucru trebuie făcut corect, a declarat, ieri, Frank Hajdinjak, director general al E.ON România.

Oficialul E.ON România a precizat: "Chiar dacă preţurile vor fi libere, vor fi formate de piaţă, iar autorităţile trebuie să monitorizeze atent piaţa. Acum lucrurile nu merg bine, nu avem transparenţă în piaţă, iar producătorii nu vând suficient gaz pe bursă. Nu există piaţă de echilibrare, nici cea pentru ziua următoare, cum există la energie electrică".

De asemenea, domnul Hajdinjak a adăugat că, încă, nu a fost definit un mecanism de protecţie a consumatorilor vulnerabili, vital într-o piaţă liberalizată.

O opinie similară ca a reprezentantului E.ON a împărtăşit şi Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, care a declarat recent, în cadrul unei conferinţe, că preţurile (gazelor naturale n.r.) pe pieţele internaţionale au scăzut foarte mult şi continuă să scadă mai mult decât preţurile prevăzute în calendarul de liberalizare, continuând: "Astfel, este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a pieţei gazelor. Părerea mea este că, odată ajunşi la nivelul de convergenţă a preţurilor, nu se mai susţine un calendar de liberalizare unde există preţuri mai mari decât cele de pe piaţă".

Totodată, Hajdinjak a subliniat că impozitul de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea pieţei este plătit de către producătorii şi furnizorii de gaze.

Domnul Havrileţ a mai precizat: "Guvernul ar trebui să modifice taxa specială de 60% pe veniturile suplimentare ale producătorilor şi furnizorilor de gaze, întrucât această taxă împiedică scăderea preţurilor pe piaţă. La momentul introducerii taxei, a fost luat ca referinţă un preţ al gazelor de 72 de lei pe MWh. În prezent, operatorii nu vor să scadă preţul din cauza acestei taxe, deşi piaţa ar impune acest lucru".

Referitor la efectele liberalizării asupra consumatorilor, Frank Hajdinjak a menţionat că liberalizarea pieţei aduce un plus de competiţie, deci avantajele sunt clare, dar consumatorii trebuie să fie foarte atenţi la ofertele furnizorilor.

Frank Hajdinjak: "E.ON România analizează intrarea pe alte pieţe precum furnizarea de telefonie şi internet"

"Furnizorul şi distribuitorul de energie electrică şi gaze E.ON România analizează intrarea pe alte pieţe, precum furnizarea de telefonie şi internet", a declarat Frank Hajdinjak.

Domnia sa a adăugat: "Acum avem în portofoliu, pe lângă energie electrică şi gaze, furnizarea de servicii de asigurare, însă ne gândim şi la alte produse pentru clienţi. Ne gândim la multe direcţii, de exemplu la modalităţi de încălzire, telefonie, internet. Veţi vedea multe produse venind de la noi".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ANRE ȚINE CU URSUUUU !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb