Gazprom vrea ca ExxonMobil să renunţe exporturile de gaze naturale către China

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 septembrie 2007

Monopolul rusesc al gazelor naturale, Gazprom, a declarat ieri că are nevoie de gazele naturale produse de proiectul Sakhalin-1, controlat de ExxonMobil, pentru piaţa internă, sporind presiunea ca grupul american să renunţe la planurile de export către China.

Gazprom, care controlează şi un alt important proiect de producţie de gaze naturale, Sakhalin-2, pe coasta rusească a oceanului Pacific, a declarat că Exxon ar trebuie să ia în considerare nevoia prioritară a Rusiei de a-şi aproviziona piaţa internă înainte de toate.

"Având în vedere că aproximativ întreaga cantitate de gaze naturale produsă de proiectul Sakhalin-2 a fost vândută prin contracte pe termen lung şi că alte proiecte în regiune Sakhalin nu vor demara producţia în perioada imediat următoare, gazele naturale provenite de la proiectul Sakhalin-1 pot fi singura sursă de aprovizionare a pieţei interne până în 2015", a declarat şeful divizie Sakhalin a grupului Gazprom, Vladimir Kozlov.

Ţinând un discurs cu ocazia conferinţei energetice anuale din capitala insulei, Yuzhno-Sakhalinsk, Kozlov a declarat că creşterea cererii interne de gaze naturale în cele patru regiuni din Orientul Îndepărtat al Rusiei va atinge 13,1 miliarde metri cubi până în 2010, urmând a depăşi nivelurile de 16 miliarde şi 19,2 miliarde până în 2015, respectiv 2020.

"Discutăm cu Gazprom şi avem întâlniri la intervale regulate pentru a analiza diferite opţiuni şi a găsi noi modalităţi de cooperare", a declarat vice-preşedintele executiv al subsidiarei ExxonMobil din Rusia, Exxon Neftegas, James Taylor.

Proiectul Sakhalin-1 este construit pe baza unui acord de partajare a producţiei, acesta fiind astfel exclus de sub monopolul pe care Gazprom îl deţine asupra exporturilor de gaze naturale.

Astfel, Exxon are dreptul de a vinde gaze naturale oricărui client doreşte, inclusiv China, cu care grupul american a semnat un acord preliminar în 2004, privind livrarea unei cantităţi de 8 miliarde metri cubi de gaze naturale anual.

"Principiul nostru de bază este profitabilitatea. Până în acest moment considerăm direcţia chinezească a fi cea mai atractivă din punct de vedere economic", a declarat managerul secţiei de relaţii guvernametale şi cu publicul al Exxon, Margarita Tsoy.

Influenţa grupului Gazprom în regiune a crescut semnificativ de anul trecut, atunci când gigantul rusesc a cumpărat controlul proiectului Sakhalin-2 de la Royal Dutch Shell şi partenerii săi niponi, care au fost obligaţi să vândă după o campanie de critici venită din partea oficialilor ruşi şi după o serie de ameninţări privind retragerea licenţei de exploatare.

Printre grupurile implicate în proiectul Sakhalin-1 se numără compania petrolieră de stat Rosneft, grupul indian ONGC şi consorţiul japonez Sodeco.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb