Gestionarea fondurilor europene, o realitate bântuită de "demoni"

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 7 iunie 2007

Gestionarea fondurilor europene, o realitate bântuită de "demoni"

Gestionarea fondurilor europene este o realitate bântuită de "demoni", potrivit unui studiu dat recent publicităţii de Agenţia de Monitorizare a Presei, care a identificat vulnerabilităţile acestui proces şi a propus câteva soluţii. Conflictul de interese, incapacitatea autorităţilor implicate în managementul fondurilor europene, lipsa de transparenţă, clientelis­mul, procedurile greoaie şi birocraţia excesivă sunt "demonii" identificaţi de Agenţia de Monitorizare a presei în studiul realizat în perioada septembrie-decembrie 2006. Studiul a cuprins două etape - interviuri cu diverse entităţi şi ches­tionare adresate unor persoane.

Cea mai mare vulnerabilitate în procesul de implementare a fondurilor europene în România este cea de selectare a ofertelor de proiecte. Dintre cei 65 de respondenţi ai interviurilor - autorităţi şi beneficiari de granturi - 33% consideră selecţia ofertelor de proiecte cea mai vulnerabilă în faţa neregulilor. Ea este urmată de implementarea contractelor (27%) şi de faza de pregătire a licitaţiilor (23%).

Agenţia de Monitorizare a presei şi Asociaţia ProDemocraţia, corealizator al studiului, au identificat o serie de probleme în procesul de gestionare a fondurilor europene şi au înaintat posibile soluţii, pe baza răspunsurilor celor 180 de persoane chestionate pentru realizarea raportului.

Incapacitatea administrativă este evidentă atât la nivelul autorităţilor, cât şi la cel al beneficiarilor. Autorităţile de management duc lipsă de personal calificat, ceea ce face ca cel existent să fie supraîn­cărcat cu atribuţii. Mai mult, personalul nu este motivat financiar, ceea ce determină o migraţie spre mediul privat.

O mai bună salarizare a personalului din administraţie, strategii de pregătire permanente şi reducerea volumului de muncă sunt soluţiile identificate de realizatorii studiului pentru a răspunde acestor probleme.

Beneficiarii se confruntă cu lipsa fondurilor de cofinanţare, iar comunităţile mici au semnalat eforturile financiare mari pe care le fac pentru realizarea studiilor de fezabilitate. "Primarul din Făurei poves­tea că nu mai vrea să audă de fonduri europene, întrucât Primăria e falimentară în urma plăţii unui studiu de fezabilitate şi nici măcar nu i-a fost probat proiectul la licitaţie. A zis că-i vine să se retragă la mănăstire", a relatat Dan Bărbulescu de la Agenţia de Monitorizare a Presei, unul dintre realizatorii studiului, informează NewsIn.

Lipsa de confidenţialitate în faza de pregătire a licitaţiilor este o problemă semnalată de 46% dintre beneficiarii de granturi. Ei consideră că informaţii secrete sunt dezvăluite unor participanţi pentru a-i favoriza pe unii ofertanţi în dauna altora. Astfel se creează şi o reţea de "clienţi permanenţi". Reprezentanţii autorităţilor nu consideră că există astfel de "clienţi permanenţi", dar 57% dintre beneficiarii chestionaţi au admis că situaţia este foarte frecventă.

Influenţa politică asupra comitetelor de evaluare a fost resimţită de 46% dintre beneficiarii chestionaţi, în timp ce autorităţile au respins această idee în proporţie de 62%. Reprezentanţii Agenţiilor de Dezvoltare Regională au reclamat conflictul de interese între ADR şi Consiliile Judeţene şi presiunea pe care acestea din urmă o exercită.

Aceste probleme ar putea fi rezolvate, conform respondenţilor la studiu, prin modificarea legii dezvoltării regionale şi prin stabilirea unor proceduri con­tractuale de finanţare.

Atât autorităţile, cât şi beneficiarii sus­ţin necesitatea unor liste negre care să conţină firmele ce au dat dovadă de ires­ponsabilitate şi practici corupte în decursul implementării proiectelor, dar şi pentru firmele de consultanţă, care aplică nişte preţuri foarte mari pentru serviciile oferite.

Lipsa de transparenţă şi informarea deficitară sunt percepute ca probleme de majoritatea respondenţilor la studiu. Lipsa de informare decurge, potrivit acestora, din lipsa de pregătire a persoanelor implicate în proces, ceea ce duce la o lipsă de înţelegere a mecanismului de accesare şi cheltuire a fondurilor europene. "Autorităţile de management pun la dispoziţie informaţii incomplete şi puţin relevante", a spus Bărbulescu, subliniind necesitatea unor campanii de informare.

În plus, pentru a evita invocarea "relevanţei proiectelor" şi în spiritul transparenţei licitaţiilor, Agenţia de Monitorizare a Presei a consemnat opiniile repondenţilor care sugerează ca fişele de evaluare să fie făcute publice la finalul evaluării, chiar şi în cazul celor care nu au luat licitaţia, şi să fie stabilite criterii mai clare în ghidurile aplicanţilor.

Transparenţa fondurilor europene în România este un "indicator de percepţie", potrivit lui Mircea Toma, o cercetare calitativă care a avut în vedere oameni din interiorul sistemului, resposabili de gestionarea fondurilor europene, dar şi beneficiari ai acestora.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. inca din 1990,firme externe au facut oferte de colaborare cu nou infiintatele societati romanesti prin intermediul 'ministerului comertului rxterior de pe acea vreme;cei de la minister i-si preluau afacerile cele mai profitabile,restul fiind repartizate in teritoriu de unde prin triere cele mai avantajoase erau oprite pentru "maharii"din camerele de comert,restul fiind aruncate la cosul de gunoi.Rar mai aparea in presa cate oferta de afaceri.Azi ne ntrebam cum au facut altii milioane de dolari sau euro cand in statele capitaliste cu traditie pentru a ajunge la aceste sume muncesc doua trei generatii.Sa nu uitam cine ne-a condus precum si Legile date in favoarea acestor oameni care cu adevarat au subminat economia Tarii.Ceausescu a fost impuscat pentru asta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb