GHEORGHE PIPEREA: "Planul de reorganizare a ELCEN aprobat ieri este intermediar"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 septembrie 2018

"Planul de reorganizare a ELCEN aprobat ieri este intermediar"

Activele funcţionale ale ELCEN şi RADET vor fuziona într-o nouă societate - Energetica

Creditorii au aprobat, ieri, planul de reorganizare a companiei ELCEN, despre care avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET, ne-a spus că este unul intermediar. Specialistul ne-a explicat: "Planul aprobat ieri în şedinţa creditorilor este cel din varianta iniţială, care prevede o ştergere de creanţe, cu efecte fiscale pozitive. Mai exact, după ştergerea creanţei urmează să fie restituite unele sume cu titlu de TVA. Acest plan este, însă, doar o variantă intermediară, pentru că primăria a schimbat strategia de reorganizare care se baza pe fuziune într-o modalitate ce presupune transferul de active. Astfel, într-o societate nouă - Energetica - vor fi transferate, cu tot cu contractele, cu personalul etc., atât activele funcţionale ale ELCEN, cât şi cele ale RADET, urmând ca această activitate reunită într-o singură societate să se desfăşoare la adăpost de datoriile istorice care rămân în RADET, respectiv în ELCEN. Această societate va aparţine primăriei".

Domnul Piperea ne-a spus că, într-o primă fază, va fi efectuată o plată destul de consistentă: "În august a fost luată decizia ca această societate să aibă o majorare de capital de circa 1,2 miliarde lei. Suma este, în principal, menită să fie cumpărate creanţele fiscale prin cesiune de creanţă, acestea fiind în jur de 1 miliard de lei.

În baza acestui plan de reorganizare va avea loc şi o ştergere parţială din datoria pe care RADET o are la ELCEN, dar acest plan va fi modificat, apoi va apărea şi confirmarea planului nostru, al RADET, după care şi planul nostru va fi modificat, astfel încât să se reunească cele două categorii de active - clientelă şi salariaţi - în societatea aceea energetică".

Astfel, planul de reorganizare votat ieri prevede reevaluarea în scădere masivă a valorii creanţei istorice a ELCEN asupra RADET, de la 3,7 miliarde lei la doar 1,095 miliarde lei, bani pe care Primăria Capitalei se va obliga să-i plătească producătorului de energie termică. ELCEN va obţine dreptul să-i fie rambursată de la bugetul de stat TVA în valoare de circa 543 milioane lei.

Gheorghe Piperea a atras, recent, atenţia asupra piedicilor puse de politic în procedurile de insolvenţă prin care trec ELCEN şi RADET: "Este adevărat că sunt probleme juridice şi de finanţare, care trebuie rezolvate, dar politicul să ne lase să ne descurcăm noi cu finanţatorii şi creditorii în procesul de insolvenţă a RADET".

Atât pentru RADET, cât şi pentru ELCEN, procesul de insolvenţă reprezintă o oportunitate, conform avocatului: "La această dată, pierderile RADET sunt de 310.000 de lei, comparativ cu 107 milioane de lei anul trecut. Măcar din acest punct de vedere insolvenţa este eficientă. Datoria curentă, care va fi achitată până la sfârşitul lunii decembrie, este de 18 milioane de lei, aceasta fiind, anul trecut, de 52 milioane de lei. Şi în această privinţă insolvenţa este benefică".

Printre altele, avocatul Piperea a subliniat că ELCEN are de recuperat de la RADET 3,7 miliarde lei - creanţă rezultată dintr-o sumă de 250 milioane lei pe care RADET o datora către Electrocentrale Bucureşti în 2008, la care s-au adăugat penalităţi. În acest context, domnia sa a precizat că motivul principal pentru care s-a ajuns la un aşa nivel al datoriei este modul în care a fost realizat: "Trebuie să ţinem cont că 15% din cifra de afaceri a RADET este realizată vara, iar restul de 85% - iarna. Aşa ar fi trebuit să fie organizat şi acest contract, pentru că oricât de disciplinat financiar ai fi, nu ajungi din urmă penalităţile". Gheorghe Piperea a evidenţiat cele mai mari două probleme cu care se confruntă compania - gradul de uzură foarte depăşit al ţevilor şi CET-urile învechite de la ELCEN, care, în marea lor majoritate, trebuie dezafectate până în 2020, când va trebui să fie înlocuite.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb