Guvernul dublează la 20% prefinanţarea pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă integrală

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 26 martie 2012

Guvernul dublează la 20% prefinanţarea pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă integrală

Guvernul a decis, vineri, să majoreze cota maximă de acordare a prefinanţării, de la 10% la 20%, pentru proiectele care au integral finanţare nerambursabilă, precum şi pentru cele care au o valoare eligibilă mai mică de 1 milion de lei, se arată într-un comunicat al Executivului. Măsura a fost luată având în vedere că, în vederea implementării acestor tipuri de proiecte, cota de 10% prefinanţare era insuficientă pentru a asigura începerea derulării activităţilor, potrivit comunicatului.

De asemenea, cota de recuperare a prefinanţării din cererile de rambursare depuse a fost redusă de la nivelul de 30% la o cotă cel puţin egală cu cea conform căreia s-a acordat prefinanţarea la nivelul proiectului, informează Guvernul. În plus, pentru beneficiarii aflaţi sub incidenţa ajutorului de stat/de minimis, care sunt obligaţi să depună garanţii pentru obţinerea prefinanţării, s-a creat posibilitatea ca această garanţie să poată să fie diminuată pe măsură ce prefinanţarea este recuperată, conform documentului. Guvernul precizează că această modificare urmează să permită beneficiarului să îşi îmbunătăţească fluxurile financiare, mai ales dacă această garanţie este constituită de un depozit colateral.

Hotărârea de Guvern adoptată vineri obligă beneficiarul să îşi asume un calendar sau grafic de depunere a cererilor de rambursare pe toată durata de implementare a proiectului, calendar care să poată să fie modificat de maximum trei ori, se arată în comunicat. De la această limitare sunt exceptate proiectele cu o valoare totală mai mare de 50 de milioane de lei şi a căror implementare presupune încheierea a mai mult de trei contracte de achiziţie publică conform contractului, deciziei sau ordinului de finanţare, precizează Guvernul. În cazul acestor proiecte, limitarea este stabilită la un număr cel mult egal cu numărul contractelor de achiziţie publică necesare implementării.

Guvernul a menţionat că aceste modificări, care urmează să îmbunătăţească mecanismele financiare stabilite pentru implementarea programelor operaţionale finanţate din instrumente structurale, nu vor avea impact bugetar.

Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, a declarat că acest act normativ este extrem de important din cel puţin două puncte de vedere, şi anume că introduce reguli foarte clare, foarte stricte, aplicabile tuturor instituţiilor responsabile de absorbţia fondurilor europene, precum şi reglementări referitoare la acordarea şi retragerea prefinanţărilor şi acordarea şi retragerea finanţărilor pentru proiectele europene.

Actul normativ preia în mare parte reglementările Ordinului Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 2548/2009 şi introduce o serie de prevederi menite să îmbunătăţească fluxurile financiare la nivelul beneficiarilor, dar şi să-i responsabilizeze pe aceştia în privinţa respectării termenelor de implementare a proiectelor, termene asumate prin graficul de depunere a cererilor de rambursare aferent contractului de finanţare, potrivit comunicatului. Având în vedere că au fost deja luate măsuri ca autorităţile de management să efectueze rambursările de cheltuieli în termen de 45 zile, termen prevăzut în Ordonananţa de Urgenţă a Guvernului nr.64/2009, iar prevederile nou promovate pot să contribuie la îmbunătăţirea cash-flow-ului la nivelul proiectelor, promovarea acestui act normativ va contribui la îmbunătăţirea gradului de absorbţie a instrumentelor structurale, se arată în document.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat că modificările adoptate vineri fac parte dintr-un set de reglementări care va fi adoptat de Guvern în scopul îmbunătăţirii absorbţiei fondurilor europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb