Hackerul care a sfidat SRI-ul a ajuns pe mâna procurorilor

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #IT / 23 ianuarie 2014

Contul de e-mail al directorului SRI, George Maior (foto), este suspectat că ar fi fost accesat ilegal de "Guccifer".

Contul de e-mail al directorului SRI, George Maior (foto), este suspectat că ar fi fost accesat ilegal de "Guccifer".

Hackerul "Guccifer", suspectat că a spart contul de e-mail al directorului SRI, George Maior, a fost prins de procurorii DIICOT, în urma unei percheziţii în judeţul Arad. Foarte cunoscut în lumea gri a hackerilor, Marcel Lazăr Lehel, al cărui ultim nume de "scenă" este Guccifer, are o activitate laborioasă în atacarea conturilor de e-mail al unor vedete sau persoane publice. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală , împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, au percheziţionat, ieri, locuinţa lui Guccifer, de unde au luat mai multe probe. Anchetatorii au cooperat în această cauză cu autorităţi din Statele Unite ale Americii, suportul de specialitate fiind asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

În comunicatul de presă oferit de DIICOT se face public faptul că Lehel este condamnat definitiv de către instanţă pentru fapte similare: " În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, învinuitul L.M.L. a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică, după care a schimbat parolele de autentificare, restricţionând astfel accesul utilizatorului de drept la datele informatice aflate în poşta electronică. Totodată, învinuitul a transferat neautorizat în propriul sistem informatic datele informatice aflate în conturile de e-mail compromise. Ulterior, învinuitul a divulgat conţinutul corespondenţei către public, acţiuni frauduloase săvârşite în scopul lezării intimităţii în mediul on-line şi denigrării imaginii publice ale persoanelor în cauză. Menţionăm că învinuitul L.M.L. a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unor fapte similare, aflându-se în stare de recidivă postcondamnatorie". Conform anchetatorilor, "Guccifer" ar fi accesat conturile de e-mail şi de facebook ale unor persoane publice, printre care directorul SRI George Maior, Colin Powell, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller şi oficiali ai administraţiei Obama, ale actorului american Steve Martin, actriţa Mariel Hemingway, dar şi ale unor membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie. În august 2013, "Guccifer" a postat pe pagina sa de Facebook un link către o corespondenţă prin e-mail între fostul secretar american de Stat Colin Powell şi europarlamentarul PSD Corina Creţu.

Înainte să apeleze la pseudonimul "Guccifer", Lehel s-a făcut cunoscut sub pseudonimul "Micul fum", supranume care i-a adus o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Modul de operare de atunci a fost similar cu cel din ultimele luni, printre victime aflându-se Dragoş Moştenescu, Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivănescu, Rona Hartner, Bianca Drăguşanu, Cristian Pulhac, Ada Milea. În august 2011, Marcel Lazăr Lehel a fost reţinut, pentru comiterea a 25 de infracţiuni de acces fără drept la sisteme informatice, 25 de infracţiuni de modificare fără drept şi restricţionarea accesului la date informatice, 25 de infracţiuni de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic şi 15 infracţiuni de violarea secretului corespondenţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb