Reglementatorul pieţei de energie -ANRE - trece printr-o perioadă complet haotică din cauza schimbărilor aduse de Guvernul Ponta. Joi, la câteva zile diferenţă de votul final asupra legii care va aduce independenţa ANRE (instituţia va fi subordonată Parlamentului şi nu Guvernului), premierul Ponta a găsit de cuviinţă să-l revoce din funcţie pe preşedintele Dan Iulius Plaveti, înlocuindu-l cu Niculae Havrileţ. În prezent, ANRE nu mai are niciun vicepreşedinte, aceştia fiind demişi.
Decizia premierului a revoltat întreaga piaţă de energie întrucât mâine va avea loc votul final asupra legii care trece ANRE în subordinea Parlamentului. Deci, Niculae Havrileţ (care are, totuşi ceva experienţă în cadrul Consiliului Consultativ din cadrul autorităţii, ştiind cu ce se "mănâncă" activitatea de reglementare din energie) va sta la post cel mult o lună, în funcţie de cât timp îi va lua preşedintelui Băsescu să promulge legea de funcţionare a ANRE.
Momentul schimbărilor de la ANRE a picat extrem de prost pentru jucătorii din piaţă, dar şi pentru toate tipurile de consumatori. Fix în această perioadă, autoritatea trebuie să ia deciziile finale pentru aprobarea tarifelor de furnizare, distribuţie şi trans-port a electricităţii şi gazelor în a doua perioa-dă de reglementare (următorii patru ani). De aceste tarife, care garantează companiilor marcarea profiturilor şi asigurarea fondurilor necesare pentru investiţii, depind facturile tuturor consumatorilor în următorii patru ani. ANRE trebuie să ia decizii echilibrate pentru aceas-tă perioadă întrucât pieţele electricităţii şi gazelor vor fi complet liberalizate, iar preţurile vor creşte în etape atât pentru industrie cât şi pentru populaţie. Dacă ANRE nu va fi un arbitru bun între interesele consumatorilor şi cele ale jucătorilor din piaţă, atunci există riscul ca facturile să ne usture rău la buzunar sau să avem tarife acceptabile, dar inves-tiţii mai puţine.
ANRE are un rol foarte important şi în luarea deciziilor de promovare a unui calendar de liberalizare suportabil pentru consumatori, care trebuie publicat în vară, aşa cum ne-am angajat în faţa instituţiilor financiare internaţionale.
Recent, premierul Victor Ponta l-a demis pe vicepreşedintele ANRE Petru Lificiu pe motiv că a fost arogant. Lificiu a declarat că majorarea cu 5% a preţului electricităţii "nu înseamnă nimic", echivalând cu consumul generat de becul uitat aprins în baie.
În aprilie, şi un alt vicepreşedinte al ANRE, Eugen Georgescu, a fost demis. La vremea respectivă, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis reţinerea pentru 24 de ore a lui Georgescu, el fiind cercetat în dosarul exploziei de la Sighetu Marmaţiei. Fostul vicepreşedinte al ANRE este acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi instigare la fals în înscrisuri oficiale.
Niculae Havrileţ a fost şef al Agenţiei Domeniilor Statului şi este consilier judeţean PNL Mureş. Domnia sa deţine 90% din acţiunile firmei Gascop şi 100% din compania Hanigas. Ambele firme au ca obiect principal de activitate ingineria şi consultanţa tehnică pentru sectorul gazelor. Niculae Havrileţ s-a aflat, în 2005, când era la şefia ADS, pe o listă de înalţi funcţionari cercetaţi de procurorii anticorupţie pentru modul în care au fost privatizate cramele Sâmbureşti. Domnul Havrileţ era acuzat de comiterea a două infracţiuni de neglijenţă în serviciu.