Procentul de energie regenerabilă folosit pe plan global ar urma să crească cu o cincime în următorii cinci ani, la 12,4% în 2023, se arată într-un raport publicat astăzi de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite DPA.
Procentul de energie regenerabilă folosit pe plan global ar urma să crească cu o cincime în următorii cinci ani, la 12,4% în 2023, se arată într-un raport publicat luni de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite DPA.
În cadrul sectorului electricităţii, cel mai rapid ritm de creştere îl va înregistra energia regenerabilă (hidrocentrale, fotovoltaice, eoliene, bioenergie şi maree), furnizând aproape 30% din cererea de energie în 2023, de la 24% în 2017. În această perioadă, energiile regenerabile ar urma să reprezinte peste 70% din creşterea generării de electricitate pe plan global, în special datorită tehnologiei fotovoltaice, a energiei hidroelectrice, a parcurilor eoliene şi a bionergiei, se arată în raportul IEA.
Cea mai mare sursă de energie regenerabilă rămâne cea generată de hidrocentrale - îndeplinind 16% din cererea globală de electricitate până în 2023, urmată de cea eoliană (6%), tehnologia fotovoltaică (4%) şi bioenergie (3%), estimează Agenţia Internaţională a Energiei.
Instituţia informează că 2017 a fost un an record pentru energia regenerabilă, capacitatea instalaţiilor de producţie a energiei fotovoltaice înregistrând cea mai mare creştere, la 97 Gigawaţi, mai mult de jumătate fiind în China.
În schimb, nu a mai crescut capacitatea de producţie a energiei eoliene din zonele de coastă, în special în China şi SUA.