Ţara noastră are o mare capacitate de atragere a unor proiecte de anvergură internaţională, le-a transmis japonezilor Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Prezent într-o vizită în Japonia, oficialul a menţionat, citat de Agerpres: "Este cel mai bun moment, în care companiile japoneze pot înţelege mai bine climatul economic european şi potenţialul uriaş care trebuie explorat. România este o destinaţie investiţională tânără, cu o mare capacitate de atragere a unor proiecte de anvergură internaţională, în care forţa de muncă este una dintre cele mai competitive din Europa, sistemul de taxe este favorabil antreprenorilor, care pot beneficia de acordarea unor ajutoare de stat".
Ilan Laufer le-a prezentat investitorilor japonezi potenţialul ţării noastre în contextul Brexitului şi al semnării unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi Japonia, în luna iulie, conform reprezentanţilor ministerului de resort.
Seminarul Business Bridge România - Japonia, organizat la sediul ambasadei din Tokyo, a prilejuit, printre altele, analiza posibilităţilor de extindere a relaţiilor economice bilaterale. La eveniment au participat peste 50 de companii japoneze, jucători importanţi în economia niponă şi mondială, care şi-au exprimat interesul pentru accesul şi extinderea afacerilor pe piaţa românească.
Discuţiile purtate cu partenerii japonezi s-au axat pe prezentarea detaliată a ofertei investiţionale româneşti, aducând în zona de interes a partenerilor non-UE potenţialul României.
În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Mizuho Bank, ministrul Laufer şi Teiji Teramoto, Head of Global Business, au semnat Memorandumul de Înţelegere între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi Mizuho Bank privind colaborarea pentru stimularea şi susţinerea investiţiilor bilaterale şi promovarea extinderii economice a companiilor româneşti şi japoneze.
Antreprenorii niponi şi-au manifestat intenţiile concrete de creştere a amprentei economice şi multiplicare a afacerilor derulate în România. Aceste obiective vor fi atinse în viitorul apropiat prin noi proiecte ce vor fi implementate în România, mai spun reprezentanţii ministerului.
În primul semestru al anului 2017, schimburile comerciale româno - japoneze au totalizat 303,16 milioane de dolari, din care export românesc - 110,60 milioane de dolari (în creştere cu 2,54% faţă de perioada similară a anului precedent) şi import - 192,56 milioane de dolari (în creştere cu 9,34%).
Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului de la 31 iulie, în ţara noastră funcţionează 329 de societăţi cu participare japoneză de capital, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 181,06 milioane de dolari, plasând Japonia pe locul 24 în clasamentul ţărilor care au realizat investiţii directe în România.