• Hortifruct a investit 15 milioane de euro în construirea centrului de producţie sere din Pipera
Necesarul intern de legume al ţării noastre ar putea fi acoperit dacă s-ar ajunge la 2.000 de hectare de sere, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu. Astfel, am putea renunţa la importuri şi am avea asigurate mai multe locuri de muncă, afirmă domnia sa.
Ilie Sârbu a participat, ieri, la inaugurarea centrului de producţie din Pipera al organizaţiei Hortifruct, unde a declarat că ar trebui făcute investiţii în sectorul de legume-fructe, pentru a creşte suprafaţa de sere. Potrivit NewsIn, în prezent, în ţara noastră, serele ocupă o suprafaţă de circa 420 de hectare. "Construcţia de noi sere este un pas important în România. Am dori să se multiplice şi să ajungem la cel puţin 2.000 de hectare şi atunci nu ne-am mai plânge că importăm din Turcia, că sunt infestate, am avea noi producţie internă. Balanţa s-ar echilibra şi am avea piaţa asigurată", a spus Ilie Sârbu.
Administratorul organizaţiei Hortifruct, Horia Culescu, a menţionat că, prin investiţii în sector şi extinderea serelor din ţară, în cinci ani, România poate deveni o ţară exportatoare de legume. Ilie Sârbu a adăugat că investitorii din agricultură ar trebui sprijiniţi financiar şi nu ar mai trebui consideraţi "nişte infractori".
Domnia sa a comentat: "Dacă există inteligenţa necesară, suportul stiinţific, dar şi bani, iar rolul nostru este tocmai pentru a sprijini investitorii, să nu mai vedem în ei infractori, sectorul de legume-fructe se poate extinde. Să-i ajutăm în mod efectiv de câte ori au nevoie de sprijin de la Ministerul Agriculturii". Investitorii din sector pot fi încurajaţi şi prin acordarea unor garanţii bancare sau de stat, în condiţiile în care proiectele sunt serioase.
Organizaţia de producători Hortifruct a investit 15 milioane de euro în construirea centrului de producţie sere din Pipera, prin care speră să atragă un număr important de mari magazine cărora să le furnizeze legume din producţia proprie. Până în prezent, organizaţia are contracte cu hypermarketurile Metro, Real, Plus Discount şi Carrefour, cărora le furnizează circa 20% din vânzările totale de tomate. Potrivit reprezentanţilor Hortifruct, organizaţia doreşte să se extindă şi să mai construiască un complex de sere de 40 de hectare pentru roşii, ardei şi castraveţi în judeţul Olt.