Impozitul forfetar va falimenta mulţi întreprinzători din IT

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 15 aprilie 2009

Asociaţia Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informaţiei şi Telecomunicaţiilor (APDETIC) a trimis ministrului Finanţelor Gheorghe Pogea o scrisoare deschisă în care îşi exprimă dez­acordul cu privire la proiectul de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetară şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale. Membrii Asociaţiei totalizează 80% din piaţa de IT din ţara noastră.

APDETIC arată, într-un comunicat de presă remis redacţiei, că aplicarea unui impozit forfetar de 0,5% din cifra de afaceri este inacceptabilă, deoarece în industria IT, datorită competiţiei, marginile de profit sunt foarte mici, de regulă, sub 2%. În consecinţă, în situaţia aplicării cotei de 0,5% din cifra de afaceri, impozitul pe profit efectiv va fi nu 16%, ci 30-40%. Având în vedere scăderea prognozată a vânzărilor pentru 2009, de 20-25% (apreciere optimistă), impozitul de 0,5% poate însemna pentru unii întreprinzători din IT faliment sau reducerea dras­tică a activităţii. Acest lucru va conduce la reducerea bazei de impozitare.

Consecinţele aplicării unui astfel de impozit, inexistent pentru firmele medii şi mari în Europa, vor fi reducerea activităţii, diminuarea TVA-ului încasat, reducerea locurilor de muncă şi, esenţial, scumpirea produselor, mai arată APDETIC în scrisoa­rea trimisă ministrului Pogea. Vor fi favorizate firmele localizate în afara teritoriului, ce vor livra direct din afara ţării, acestea neavând apăsarea impozitului pe cifra de afaceri. Persoanele angajate în distribuţie IT îşi vor pierde locul de muncă, iar impozitul pe profit, plătit până acum, va dis­părea.

Asociaţia arată că industria IT are caracteristici ce o fac mai vulnerabilă la noile măsuri fiscale propuse de Guvern. Este vorba despre tehnicitatea foarte ridicată, care impune ca majoritatea angajaţilor să aibă studii superioare şi impune cheltuieli continue şi ridicate de training, dar şi des­pre valorile mari ale salariilor absolut necesare pentru a putea stabiliza forţa de muncă în faţa competiţiei firmelor străine, specialităţile din IT fiind dintre cele mai căutate pe piaţa mondială. În IT, competitivitatea este ridicată, toate marile companii mondiale activând în acest moment pe piaţa românească. "Datorită specificului pieţei, majoritatea serviciilor adăugate - proiectare, instalare, service în garanţie etc. - sunt incluse în preţul de livrare al mărfii. În această situaţie firmele sunt înscrise în categoria de activitate , ceea ce face pe deplin aplicabilă măsura preconizată de aplicare a unui impozit forfetar pe cifra de afaceri", au declarat oficialii APDETIC.

Referitor la nedeductibilitatea cheltuielilor de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, inclusiv a celor cu combustibilul şi parcul auto, firmele IT de import şi distribuţie, precum şi cele ce au şi activitate de service vor fi în imposibilitatea de a se dezvolta şi în imposibilitate practică de a îşi desfăşura activitatea. Livrarea mărfurilor la sediul beneficiarului şi activitatea în teren a vânzătorilor şi a consultanţilor IT contribuie la creşterea cifrei lor de afaceri şi, deci, la profit. Măsura de a hotărî că numai firmele de transport şi taxi îşi pot deduce cheltuielile cu activităţile specifice va conduce la crearea unei economii arbitrare, care întotdeauna diminuează încasările din impozite şi reduce locurile de muncă, apreciază APDETIC. Soluţiile alternative de efectuare a distribuţiei cu taxiul, chiar închiriat, şi de transport cu firme specializate vor reduce profitabilitatea şi vor mări inacceptabil costurile.

Asociaţia Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informaţiei şi Telecomunicaţiilor (APDETIC) arată că introducerea impozitului forfetar şi decizia de a nu mai deduce cheltuielile cu combustibilul şi parcul auto va avea consecinţe negative, atât pentru economie şi industria IT, în general, cât şi pentru bugetul de stat, în special: creşte economia subterană, se reduc activităţile societăţilor sau chiar se închid multe companii, se reduc locurile de muncă, scade baza de impozitare

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb