Trezoreria va împrumuta cu 40 milioane de lei, în condiţii de piaţă, Complexul Energetic Hunedoara, din venituri rezultate din privatizare, astfel încât să poată fi rambursat ajutorul de stat acordat în guvernările anterioare şi stabilit drept ilegal de către Comisia Europeană, a anunţat Guvernul. Împrumutul va fi acordat prin ordonanţă de urgenţă, conform Mediafax.
Guvernul a decis, în şedinţa de ieri, anularea strategiei de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara şi acordarea, printr-o ordonanţă de urgenţă, a unui ajutor de salvare a Complexului în limita a 160 de milioane de lei, după cum a anunţat ministrul Energiei, Andrei Gerea. Potrivit acestuia, anularea strategiei de privatizare a fost impusă de "evoluţiile, situaţia economică a societăţii, toate complicaţiile intervenite, inclusiv lipsa unui anumit interes din partea potenţialilor investitori, dar mai ales de intenţia Guvernului de a oferi ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara".
În ceea ce priveşte acordarea ajutorului de salvare, Gerea a declarat că acesta "presupune în primul rând un angajament luat la momentul notificării Comisiei Europene, ca acest complex să fie divizat în componentele mină şi energie".
Tot condiţie pusă de Comisia Europeană este şi rambursarea ajutorului de stat ilegal, care s-a dat în perioada 2009-2011 pentru complexul de la Hunedoara, conform Agerpres. "Această ordonanţă deschide drumul pentru a oferi încă o gură de oxigen complexului, timp în care noi, la Ministerul Energiei, trebuie să venim, eventual, cu o nouă strategie, ţinând cont şi de interesul manifestat pe zona minieră de anumite companii şi de alte evoluţii şi strategii", a spus ministrul Gerea. Întrebat dacă se pune problema lichidării societăţii, ministrul Energiei a negat: "Nu se poate pune problema aşa. Se poate, la un moment dat, o dată cu ridicarea administrării speciale, se poate pune sechestru pe anumite bunuri, numai că partea din active negajate valorează mult mai mult decât datoriile care se înregistrează acum. Nu se va ajunge în niciun caz la lichidarea societăţii".
Acesta a admis însă că, "în cel mai rău caz", se poate merge pe o variantă de închidere a minelor, însă a adăugat că, în prezent, există "un interes pentru preluarea activităţii miniere din partea unor investitori".