ÎN ACEST AN Ministerul Energiei vrea 800 de milioane lei din vânzarea acţiunilor "Rompetrol Rafinare"

A.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 februarie 2016

Ministerul Energiei vrea 800 de milioane lei din vânzarea acţiunilor "Rompetrol Rafinare"

Ministerul Economiei vrea să vândă Sanevit 2003, Plafar şi Şantierul Naval Mangalia

Ministerul Energiei vrea să obţină 800,4 milioane de lei în acest an din vânzarea pachetului de acţiuni deţinut la societatea Rompetrol Rafinare (RRC), se arată în bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei din activitatea de privatizare pentru anul 2016, potrivit Agerpres.

Strategia de privatizare a Rompetrol Rafinare SA, aprobată de Guvern, stabileşte vânzarea, la licitaţie cu strigare, a unui pachet de 11.775.349.451 acţiuni, reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa (RRC).

Măsura a fost inclusă în Memorandumul semnat de statul român cu acţionarul majoritar al Rompetrol, compania kazahă KazMunaiGaz, care prevede vânzarea prin licitaţie cu strigare a acestui pachet de acţiuni pentru suma minimă de 200 de milioane de dolari, dar şi participarea la un fond comun de investiţii de un miliard de dolari.

La finalul anului trecut au apărut informaţii că holdingul kazah KazMunayGas International ar putea fi preluat de CEFC China Energy Company Limited.

Înţelegerea dintre chinezi şi KazMunayGas cuprinde, cel mai probabil, condiţii referitoare la memorandumul privind participaţia statului român la "Rompetrol Rafinare".

O sursă apropiată situaţiei a evaluat KMG International la 500 milioane dolari-1 miliard de dolari, potrivit Reuters.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a transmis, în decembrie: "Decizia de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni din compania KMG International aparţine strict statului kazah. Din datele deţinute până în acest moment, în cazul unei astfel de preluări, forma de acţionariat a societăţii Rompetrol Rafinare rămâne neschimbată. Ministerul Energiei urmăreşte cu mare atenţie îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate de KMG Internaţional, în raport cu statul român".

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, considera că tranzacţia ar avea nevoie de acordul Comisiei Europene.

KMG International a transmis, în decembrie, că salută încheierea la Beijing a memorandumului de înţelegere între compania naţională KazMunayGas Kazahstan şi CEFC China Energy Company Limited pentru crearea şi dezvoltarea la nivel internaţional a unui parteneriat strategic în sectorul de petrol şi gaze.

Ministerul Energiei estimează 1,123 miliarde de lei din dividende

În bugetul de venituri şi cheltuieli al Ministerului Energiei, pentru acest an, este prevăzută şi obţinerea unei sume de 1,123 miliarde de lei, reprezentând dividende aferente operatorilor economici ce îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Energiei. Aceste dividende vor fi vărsate la bugetul de stat.

De asemenea, ministerul are cheltuieli de 800 de milioane de lei la acest capitol. O sumă de 23 milioane de lei reprezintă cheltuielile legate de plata onorariilor pentru consultanţi, agenţi de privatizare sau firme de avocatură şi cele pentru pregătirea şi realizarea privatizării societăţilor.

Cheltuielile pentru rapoarte de evaluare realizate în procesul de privatizare şi post privatizare, pentru expertize, cauţiuni, evaluări în litigii, onorarii executori judecătoreşti, documentaţii pentru obţinerea avizului de mediu, precum şi alte asemenea cheltuieli sunt estimate la 10 milioane de lei. Totodată, costurile implicate de dizolvarea voluntară şi lichidarea societăţilor comerciale vor ajunge la 6,3 milioane de lei.

În plus, mai sunt cheltuieli legate de sumele cu care instituţia publică participă la majorarea capitalului social al unor companii şi care vor fi de 12,5 milioane de lei.

Ministerul Economiei şi-a bugetat venituri de 56 de milioane de lei din privatizarea a trei companii

Bugetul de venituri şi cheltuieli al Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, aferent activităţii de privatizare, are prevăzute venituri totale de 66,458 milioane lei, din care 56 milioane lei din privatizare, conform unui proiect de act normativ postat pe site-ul Ministerului Economiei.

La preliminarea acestor venituri s-au avut în vedere sumele rezultate din vânzarea pachetelor de acţiuni deţinute la societăţile Sanevit 2003, Plafar şi Şantierul Naval Mangalia, notează agenţia citată.

Sanevit 2003 a fost lansată la privatizare în anul 2015, dar nu a fost înregistrată nicio ofertă de cumpărare.

În cursul trimestrului I al anului curent se va lansa o nouă ofertă de vânzare a întregului pachet de acţiuni deţinut de statul român prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

Restul de 10,458 milioane lei va veni din alte venituri din proprietate. La preliminarea acestor venituri s-au avut în vedere veniturile obţinute din vânzarea caietelor de sarcini, a dosarelor de prezentare, a taxelor de participare la licitaţii, a taxelor de acces la date şi informaţii în sumă de 5 milioane lei.

Cheltuielile totale aferente activităţii de privatizare a Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului sunt de 66,458 milioane lei, din care 30,884 milioane lei sunt pentru cheltuieli de administrare, privatizare şi 35,574 milioane lei pentru transferuri interne.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb