ÎN AGA ŞANTIERULUI NAVAL 2 MAI, Statul decide dacă îşi exercită dreptul de preferinţă pentru Şantierul Daewoo Mangalia

A.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 martie 2018

Statul decide dacă îşi exercită dreptul de preferinţă pentru Şantierul Daewoo Mangalia

Deşi "Şantierul Naval 2 Mai" este listat la bursă, până acum, oficialii statului au vorbit despre preluarea Daewoo Mangalia, în absenţa unor rapoarte oficiale către BVB

Actualizare 14:10 Sindicatul Liberal Navalistul anunţă proteste legate de modul de gestionare a situaţiei în care se regăseşte Şantierul Naval Mangalia

Sindicatul Liberal Navalistul anunţă începerea protestelor faţă de modul în care ultimele guverne au gestionat situaţia companiei Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), se arată într-un comunicat al Blocului Naţional Sindical, remis astăzi Redacţiei.

Reprezentanţii muncitorilor (DMHI) afirmă: "Neputinţa, neştiinţa, lipsa de viziune şi slaba preocupare a actualului Guvern faţă de situaţia companiei Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) ne forţează să ieşim în stradă să ne strigăm nemulţumirea, frustrarea şi îngrijorarea".

Referitor la motivele aflate în spatele acestei decizii, BNS afirmă: "Protestăm pentru că am fost minţiţi şi amăgiţi în ultimii doi ani de către toate Guvernele care s-au perindat sporadic pe la Palatul Victoria. Protestăm pentru că bâlbâiala lor ne ştirbeşte viitorul, pentru că lipsa competenţei, laşitatea şi micimea lor este suportată de noi, de copiii noştri şi de locuitorii oraşului Mangalia. Protestăm pentru că în ultimele 6 luni am tot avut răbdare, am sperat, am fost înţelegători şi am aşteptat ca Guvernul României să livreze o soluţie corectă şi sustenabilă la problemele cu care se confruntă compania Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI)".

Prezentându-şi argumentele, sindicaliştii afirmă: "Am asistat plini de speranţă la vizitele diverşilor prim-miniştri şi preşedinţi de stat în cadrul şantierului nostru crezând că vor avea tăria să se preocupe, într-o manieră corectă, de situaţia şantierului naval din Mangalia. Din păcate, timpul a demonstrat că rolul acestora nu a fost decât cel de observator, aceştia fiind mai degrabă doar în vizită în cadrul şantierului, nefiind capabili sau poate doritori să genereze o soluţie la situaţia companiei DMHI din Mangalia".

BNS reaminteşte că sindicaliştii au prezentat în repetate rânduri situaţia, fără a fi luaţi în seamă: "Reprezentanţii salariaţilor şi-au exprimat constant şi cu argumente îngrijorarea cu privire la situaţia financiară a companiei, acest lucru fiind mai mult decât evident. Datoriile de 1,2 miliarde de euro sau faptul că această companie a livrat un număr record de nave în 2016 în timp ce pierderile creşteau nu au constituit elemente de îngrijorare nici pentru mediul politic nici pentru instituţiile de forţă din această ţară. Nu am observat nicio preocupare pentru reducerea pierderilor înregistrate de statul român generate de transferul profiturilor în alte state, transfer realizat cu implicarea şi susţinerea reprezentanţilor statului român în consiliul de administraţie".

Reprezentanţii muncitorilor din Şantierul Naval Mangalia completează: "Docurile goale, lipsa comenzilor şi a frontului de lucru pentru salariaţi, recurgerea la şomaj tehnic şi la concedii fără plată reprezintă elemente de profundă îngrijorare, atât pentru salariaţii companiei cât şi pentru locuitorii oraşului Mangalia, oraş care este afectat într-o manieră majoră de situaţia şantierului naval. Starea de incertitudine, de confuzie cu privire la viitorul companiei a generat un exod masiv al forţei de muncă superior calificată, fapt ce va determina, pentru orice nou investitor, dificultăţi majore în a îndeplini chiar şi un plan de afaceri mai puţin optimist".

Potrivit sursei citate "Ceea ce se întâmplă cu şantierul naval din Mangalia nu este ceva nou pentru România. Capacităţi importante de producţie, unele cu caracter strategic, au fost abandonate şi lăsate de izbelişte sau sabotate în ultimii 27 de ani".

Totodată, reprezentanţii muncitorilor din Şantierul Naval Mangalia fac "un apel către cei care #rezistă, către cei care consideră că s-au săturat să fie batjocoriţi şi neglijaţi de statul român, către cei care s-au săturat de corupţia endemică din această ţară şi de nepăsarea generalizată", invitându-i "să vină alături de Federaţia Sindicatelor Libere din România şi de Sindicatul Liber Navalistul să protesteze joi, 22 martie 2018, în fata Ministerului Economiei, în intervalul orar 12:30-14:30".

În cele din urmă, sindicaliştii enumeră o serie de solicitări adresate guvernanţilor:

- Adoptarea unei decizii cu privire la exercitare/neexercitarea dreptului de preferinţă al Guvernului României cu privire la achiziţia pachetului de acţiuni deţinut de DSME;

- Avansarea unui calendar concret, cu termene precise, cu privire la procesul transferului de acţiuni, indiferent de caracteristicile acestuia sau de părţile acestui proces;

- Informarea corectă, clară şi concretă a salariaţilor cu privire la intenţiile Guvernului României referitoare la situaţia şantierului naval din Mangalia.

- Integrarea interesului salariaţilor în procesul de modificare a acţionariatului, cel puţin prin garantarea menţinerii tuturor locurilor de muncă existente în acest moment în cadrul companiei;

- Avansarea unui plan managerial coerent, care să vizeze redresarea financiară a companiei, concomitent cu creşterea veniturilor salariaţilor companiei, aceştia având, în acest moment, cele mai mici salarii de la nivelul industriei navale româneşti.

---------------

Ministerul Economiei a solicitat "Şantierului Naval 2 Mai" Mangalia (simbol bursier STNM) să completeze ordinea de zi a Adunării Generale din 30 martie cu un punct privind exercitarea dreptului de preferinţă cu privire la achiziţia pachetului de acţiuni deţinut de Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) la societatea Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), potrivit unui raport transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Şantierul Naval 2 Mai" Mangalia este compania prin care statul român are o participaţie de 49% din DMHI.

Pachetul majoritar din DMHI este scos la vânzare de coreenii de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME), care au anunţat, toamna trecută, că au decis să îşi vândă participaţia de 51% la Daewoo Mangalia către olandezii de la Damen Shipyards Group (acţionarii şantierului Damen Galaţi).

Până acum, reprezentanţii guvernamentali au vorbit despre intenţia ca statul să preia pachetul majoritar al coreenilor, însă, oficial, către BVB, Şantierul Naval "2 Mai" a anunţat, pe 19 decembrie 2017, că Adunarea Generală a Acţionarilor a decis ca societatea să nu îşi exercite dreptul de preemţiune, în lipsa unei decizii de la Guvern.

La scurt timp după acest comunicat, fostul premier Mihai Tudose a declarat că Guvernul, prin Ministerul Economiei, vrea să răscumpere acţiuni de la Daewoo Mangalia pentru a deschide un şantier naval al statului unde ar putea fi construite fregate pentru Armată. Şantierul are datorii de peste 1,1 miliarde de euro şi se confruntă cu o scădere a comenzilor.

Aceste declaraţii au fost urmate de altele similare, însă până acum, acestea nu au fost însoţite şi de raportări la Bursă, în conformitate cu reglementările pieţei de capital.

Recent, Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a subliniat, că partea română este în continuare în termenul de exercitare a dreptului de preempţiune, în vederea preluării pachetului majoritar de la Şantierul Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), şi a mai afirmat că s-au purtat şi se poartă în continuare negocieri cu investitorul strategic interesat, potrivit unui comunicat transmis de minister, în urma unei întâlniri cu sindicaliştii.

Dănuţ Andruşcă le-a spus reprezentanţilor Sindicatului Liber "Navalistul" că partea română doreşte să obţină condiţiile cele mai favorabile, într-un timp cât mai scurt.

Şantierul Naval DMHI Mangalia este un obiectiv industrial important pentru Ministerul Economiei şi avem datoria şi responsabilitatea să-l protejăm şi să-l sprijinim, a declarat Dănuţ Andruşcă, Ministrul Economiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 1. toate companiile de stat au fost distruse, sabotate si indatorate de politrucii care le conduc. 2. daca sindicalistii vor sa aiba statul ca patron, sa se pregateasca sa devina un nou Oltchim. 3. singura solutie economic -rationala e ca fie preluati de Damen, care stiu sa faca vapoare si sa le si vanda. nu faceti greseala sa le dati ia politrucilor puterea, pentru ca o sa regretati.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb