ÎN ANUL 2030 ANRE: Ţara noastră, posibil să producă peste 30% din energie din surse regenerabile

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 iunie 2018

ANRE: Ţara noastră, posibil să producă peste 30% din energie din surse regenerabile

Ţara noastră ar putea avea o ţintă de 31-32% pentru energia regenerabilă în anul 2030, ceea ce reprezintă un salt semnificativ faţă de obiectivul de 24% pe care îl are ţara noastră pentru 2020, a declarat, ieri, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE), citat de Agerpres, în cadrul unei conferinţe organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

Domnia sa a precizat: "La nivelul UE, se discută acest pachet legislativ de energie curată pentru toţi europenii, pachet legislativ care conţine mai multe regulamente şi mai multe proiecte de directivă, cele mai importante fiind noua directivă pentru regenerabile, noua directivă pentru eficienţă energetică, pentru Uniunea Energetică şi pentru pieţele europene de energie".

Potrivit vicepreşedintelui ANRE, pachetul legislativ ar putea fi aprobat în timpul preşedinţiei austriece a Consiliului UE, adică în a doua parte a acestui an. În caz contrar, adoptarea se va întâmpla după ce România va prelua preşedinţia, de la 1 ianuarie 2019.

Reprezentantul ANRE susţine: "Parlamentul European a aprobat deja ţinte foarte îndrăzneţe şi momentan părţile încearcă să-şi menţină poziţia, cu toate că se pare că ţintele stabilite de Parlament vor fi, totuşi, reduse. Pentru energia regenerabilă, Parlamentul a aprobat o ţintă de 35% şi, din informaţiile care mi-au fost aduse la cunoştinţă, se pare că sunt şanse să se aprobe 31% sau 32%".

Domnia sa a arătat că acesta este un salt semnificativ, faţă de 24% pentru anul 2020, cât este ţinta României, obiectiv pe care ţara noastră l-a atins încă de acum doi ani.

Zoltan Nagy-Bege a adăugat: "Dar există argumente pentru o ţintă mai îndrăzneaţă. În ultimii 10 ani, costul tehnologiilor a scăzut semnificativ, iar argumentul Parlamentului pentru a stabili o ţintă mult mai mare decât cea din anul 2020 a fost că în cazul multor tehnologii, în câţiva ani, investiţiile vor fi rentabile chiar şi fără scheme de sprijin, deci nu ar mai fi un efort financiar suplimentar pentru consumatorii de energie".

Parlamentul European a aprobat în luna ianuarie Directiva privind promovarea surselor regenerabile de energie, potrivit căreia ţările membre trebuie să ajungă, până în anul 2030, la o ţintă de 35% din consum care să provină din surse regenerabile. Iniţial, Comisia Europeană propusese 27%.

România are un target de energie regenerabilă de 24% pentru anul 2020, pe care l-a atins deja încă din anul 2016. 

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Corecție pe teritoriul țării.

    Energia regenerabilă am platit-o toți a fost direcționată către anumite firme. Noi am rămas cu ochii în Soare ei recoltează profitul. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb