ÎN PRAGUL SĂRBĂTORILOR PASCALE, Mieii noştri, sacrificaţi în Bulgaria

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 2 martie 2010

Mieii noştri, sacrificaţi în Bulgaria

Din cauza lipsei abatoarelor şi a tarifelor mari, tot mai mulţi fermieri preferă să-şi sacrifice mieii în Bulgaria

Carnea se întoarce ca marfă de import mai scumpă, în unele cazuri şi cu 20%

În pragul sărbătorilor Pascale, mieii noştri sunt mânaţi de către fermieri peste Dunăre, în Bulgaria, ca să fie sacrificaţi şi sunt întorşi de către aceştia înapoi, în pieţele şi magazinele din ţară, ca marfă de import mai scumpă, în unele cazuri şi cu 20%.

Asta din cauză că ţara noastră nu are suficiente abatoare, iar tariflele sunt mari, spun crescătorii de animale şi reprezentanţii instituţiilor statului.

Astfel, un fermier plăteşte, pentru sacrificarea unui miel, în medie, circa 8-12 lei, după ce parcurge, în unele cazuri şi distanţe de 100 de km până la cel mai apropriat abator, având costuri de transport ridicate.

Iar asta în cazul fericit în care este primit de patronul abatorului, mulţi dintre fermieri reclamând faptul că aceştia sunt destul de "selectivi" şi că s-au trezit că, fie trebuie să aştepte la cozi interminabile (alte costuri), fie au fost refuzaţi la poarta centrului pentru că au un număr prea mic de animale pe care doresc să le sacrifice.

Gheorghe Benu, directorul general adjunct al APIA, a ridicat această problemă, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinând că ţara noas-tră nu va avea un deficit de miei anul aceasta, problema fiind cea a lipsei centrelor de sacrificare.

Gheorghe Benu a explicat: "În evidenţele APIA avem circa 6 milioane de oi gestante pentru care facem plăţi (n.r. prima pe cap de animal este de 44 lei), deci, vom avea, minim, foarte probabil, 6 milioane de miei, de Paşte. Noi nu vom avea problema efectivelor, ci pe cea a lipsei de abatoare. Din aceas-tă cauză mulţi dintre fermieri se vor duce să-şi sacrifice animalele în Bulgaria".

La rândul lor, reprezentanţii fermierilor, consultaţi de BURSA, spun că se confruntă anual cu problema lipsei abatoarelor.

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, ne-a declarat: "Ţara noastră stă foarte prost la acest capitol, abatoarele fiind insuficiente, iar tarifele mari. Sunt zone ale ţării în care aceste centre nu există nici la distanţe de sute de kilometri. Noi am cerut să fie soluţionată această problemă prin PNDR, prin investiţii, deoarece înfiinţarea de abatoare prin împrumuturi bancare este greu de realizat din cauza dobânzilor şi a garanţiilor prea mari solicitate de către bănci".

La rândul său, Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România (SNCOCR) susţine că samsarii ar fi cei care cresc preţul cărnii artificial şi nu crescătorii de animale.

Marcel Andrei ne-a declarat: "Într-adevăr avem o mare problemă că nu avem abatoare. Dar cei care pleacă cu mieii în Bulgaria la sacrificat sunt samsarii. Din cauza problemelor de piaţă din ţara noastră, suntem obligaţi să le vindem acestora mieii cu 12 lei/kilogram în viu. Îi taie acolo, îi readuc în ţară ca marfă de import şi îi vând în magazine cu 20% mai scump".

Liderul SNCOCR a subliniat că preţurile la carnea de miel nu vor fi mai mari ca anul trecut, menţionând că este posibil să apară şi excepţii din cauză că iarna a fost lungă iar costurile cu hrana animalelor au crescut.

Marcel Andrei a precizat: "În ceea ce ne priveşte, vreau să subliniez că nu vom creşte preţurile la carnea de miel. Noi, crescătorii de animale, îi vom vinde în pieţele autorizate la un preţ de 18-20 lei kilogram, similar preţului practicat anul trecut. Sub 18 lei/kilogram nu putem să vindem din cauză că nu ne acoperim costurile de producţie. Totuşi, a fost o iarnă lungă şi grea şi este posibil să apară situaţii în care carnea de miel să fie ceva mai scumpă".

Nu în ultimul rând, preşedintele SNCOCR a menţionat că din cauză că Paştele este, anul acesta, mai devreme decât de obicei, mulţi dintre fermieri vor refuza să-şi taie animanele pe motiv că vor fi prea mici pentru comercializare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb