ÎN PRIMA PARTE A ANULUI, Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom, în scădere

M.D.
Companii / 2 august 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a realizat în primul semestru al anului o producţie de hidrocarburi la nivel de grup de 29,18 milioane bep, cu 5% mai mică faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce producţia de gaze a scăzut cu 6%, la 2,42 miliarde metri cubi, potrivit rezultatelor prezentate astăzi, conform News.ro.

De asemenea, producţia netă de energie electrică a crescut cu 44%, la 1,31 TWh.

"În România, producţia totală de ţiţei şi gaze a fost de 27,9 milioane bep, cu 5% mai mică comparativ cu 29,39 milioane bep în ianuarie-iunie 2017. Producţia de ţiţei şi condensat în România a fost de 12,2 milioane bep, cu 3% mai mică decât în ianuarie-iunie 2017, în principal din cauza declinului natural. Producţia de gaze naturale în România a scăzut cu 7%, la 15,7 milioane bep, din cauza declinului natural în principalele zăcăminte (Totea Deep şi Lebăda Est), a impactului nerecurent din lucrări şi înlocuirea echipamentelor din zona Totea - Hurezani, precum şi a lucrărilor de mentenanţă", arată raportul OMV Petrom.

Producţia de ţiţei şi gaze în Kazahstan a scăzut cu 4% la 1,28 milioane bep.

Volumul vânzărilor de hidrocarburi la nivel de grup a scăzut cu 6% comparativ cu prima parte a anului trecut, din cauza volumelor mai mici disponibile pentru vânzare în România, parţial compensate de cantităţile mai mari disponibile pentru vânzare în Kazahstan.

În prima parte a anului, compania a finalizat forarea a 45 de sonde noi şi sidetrack-uri, dintre care două sonde de explorare.

De asemenea, pentru acest an, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi de 70 dolari/bbl, revizuit în creştere faţă de estimarea anterioară de 68 dolari/bbl.

"Anticipăm o creştere a diferenţialului dintre ţiţeiurile Brent şi Ural comparativ cu anul 2017", se precizează în raport.

Marjele de rafinare sunt estimate a se situa sub nivelul din 2017.

În plus, cererea pentru produsele petroliere, gaze naturale şi electricitate se estimează că va fi relativ similară comparativ cu 2017.

Valoarea investiţiilor, inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate, este în prezent estimată la aproximativ 3,7 miliarde lei, din care circa 75% dedicată proiectelor din Upstream.

"Un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor noastre viitoare, atât onshore, cât şi offshore", se precizează în raport.

În Upstream, compania va investi în acest an aproximativ 2,8 miliarde lei, excluzând lucrările de explorare şi evaluare capitalizate, care includ mai mult de 100 de sonde noi şi sidetrack-uri, aproximativ 1.000 de reparaţii capitale şi proiectul Neptun Deep.

Investiţiile de explorare sunt estimate la circa 460 milioane lei datorită creşterii preconizate a cotei de participare în asocierile în participaţiune de explorare şi a cheltuielilor mai mari pentru foraj şi testare.

În Downstream, rata de utilizare a rafinăriei este estimată în jurul valorii de 85%. Aceasta include impactul celor şase săptămâni de revizie generală din al doilea trimestru al anului.

Reprezentanţii OMV Petrom estimează totodată pentru acest an un volum relativ similar al vânzărilor de gaze naturale şi producţie netă de electricitate mai mare faţă de 2017.

Numărul de angajaţi a scăzut cu 6%, la 13.421, în primul semestru.

Petrom a raportat în prima parte a anului un profit net de 1,28 miliarde lei, cu 6% mai mare faţă de primul semestru din 2017, în timp ce vânzările au urcat tot cu 6%, la 9,85 miliarde lei.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 61 milioane bep în 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 787 benzinării, la sfârşitul lui martie 2018, sub două branduri, OMV şi Petrom. OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom.

Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra. OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 25,5 miliarde de euro plătiţi sub formă de taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - 2017.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. sa o ia dracu de actiune. spui SNP si tragi apa

    1. Ce sa faca cu ea?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb