ÎN PRIMUL TRIMESTRU Carpatica a revenit pe profit, dar perspectivele sunt incerte

ELENA DEACU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 mai 2015

Carpatica a revenit pe profit, dar perspectivele sunt incerte

Gabriel Aldea, "Intercapital": "Profitul Băncii Carpatica se înscrie în dinamica sectorului bancar"

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "Scenariile sunt multiple şi variază de la o preluare până la o reducere semnificativă a activităţii sau chiar închiderea băncii"

Banca Comercială Carpatica (BCC) a anunţat, vineri, că a revenit pe profit în primul trimestru al anului, cu un rezultat net de peste 650 mii de lei, brokerii apreciind că raportarea se înscrie în linia sectorului bancar.

Însă, situaţia în care se află banca, după ce acţionarii au respins a doua oară fuziunea cu Nexte Bank, lasă loc pentru scenarii multiple.

Potrivit lui Gabriel Aldea, director general adjunct în cadrul "Intercapital Invest", majoritatea băncilor a raportat rezultate pozitive în prima parte a acestui an, în special cele listate, iar BCC păstrează această tendinţă, în ciuda rezultatului modest.

Anul trecut, în primele trei luni, Carpatica a avut o pierdere de 0,9 milioane lei.

Acţiunile BCC au înregistrat un rebound (n.r. o revenire), la Bursa de Valori Bucureşti, observă Gabriel Aldea. Domnia sa ne-a declarat, vineri, că în ultimele două şedinţe s-au înregistrat cele mai mari volume de tranzacţionare cu titluri "Carpatica", concentrate în perioade scurte, compabile cu cele de dinainte de vara anului trecut.

Potrivit reprezentantului "Intercapital", aceste schimburi se datorează, în principal, faptului că preţul titlurilor BCC a atins nivelul minim din 15 noiembrie 2012, ceea ce a produs interesul investitorilor, care au intrat pe cumpărare. Un alt motiv al aprecierii ar fi şi speculaţiile în anticiparea unor rezultate pozitive, ne-a mai spus domnia sa.

Joi, acţiunile BCC au crescut cu aproape 10%, iar vineri au continuat pe tendinţă pozitivă, însă mai moderat, urcând cu 2,5%.

Potrivit lui Gabriel Aldea, creşterea mai uşoară de vineri a titlurilor BCC ar putea avea legătură şi cu propunerea procurorilor DNA de arestare a acţionarului Ilie Carabulea, care ar putea avea o conotaţie negativă pentru investitori (n.r. vezi articolul alăturat). Gabriel Aldea ne-a spus că viitorul Băncii Carpatica este încă în incertitudine.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville, ne-a declarat că ştirile despre acţionarul majoritar Ilie Carabulea se reflectă în evoluţia titlurilor BBC, însă principalul factor de influenţă asupra cotaţiei emitentului este decizia privind o infuzie de capital şi identificarea unor parteneri strategici pentru dezvoltarea viitoare a băncii.

Domnia sa ne-a declarat că "în contextul actual, scenariile sunt multiple şi variază, de la o preluare (urmată sau nu de o delistare), la o infuzie masivă a unui partener strategic şi până la o reducere semnificativă a activităţii sau chiar închiderea ei.

Înainte de revenirea pe trend pozitiv, acţiunile BCC s-au depreciat accelerat, pe fondul neîncrederii investitorilor, în aşteptarea deciziilor Adunării Generale a Acţionarilor din 28 aprilie. Propunerile de fuziune cu Nextebank şi majorarea capitalului social al băncii au fost respinse de acţionari.

Banca Comercială Carpatica a mai anunţat, vineri, că solvabilitatea băncii a fost de 10,1%, în primul trimestru, în scădere de la 10,8% la 31 decembrie 2014, ca efect al majorării provizioanelor conform standardelor româneşti de contabilitate, în primul trimestru din acest an.

BCC a înregistrat, în primele trei luni ale anului, venituri nete de 36,8 milioane lei, mai mici cu 1,7 milioane lei (4%), comparativ cu primul trimestru de anul trecut.

Cheltuielile operaţionale ale băncii au ajuns la 36,2 milioane lei, în creştere cu 200.000 lei (1%), în comparaţie cu situaţia de la 31 martie 2014, pe fondul creşterii cheltuielilor cu salariile, pe de o parte din cauza cheltuielilor de restructurare, şi pe de altă parte a creşterii numărului de angajaţi cu responsabilităţi în securitatea bancară.

Valoarea brută a creditelor acordate clienţilor a fost, în primul trimestru din 2015, de 1,273 miliarde lei, în scădere de la 1,461 miliarde lei, raportat la 31 decembrie 2014, din cauza creditelor scoase în afara bilanţului în perioada analizată, în cuantum de 184 milioane lei, conform băncii.

În acelaşi timp, depozitele atrase de la populaţie au fost mai mici cu 40 milioane lei (1%), comparativ cu datele de la finele anului trecut. Rata creditelor/depozitelor a fost de 45%, faţă de 51% cât se consemna în decembrie 2014.

Banca Comercială Carpatica este o instituţie financiară cu capital social majoritar românesc, ale cărei acţiuni sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. FALIMENT scrie pe bcc

    1. dupa she scot io buliardele poa sa dea ce vor ei....

      pariu?

    pachetul lui carabulea, cu care controleaza banca, valoreaza pe bursa in jur de 14 mil euro.....e scumpa rau banca asta

    daca vroia bnr si mugurel, azi era parasatasul de 5 ani la bcc...dar nu vrea, asa ca we want to live forever :)))

    bcc va fi preluata de o banca straina.surpriza.cumpar la pret mic.

    Da... securitate.. O nulitate gen Voicu pe post de sef acolo la securitate, pe o căruță de bani si pe nici o viziune sau idee... Ora trece leafa merge. Nu au nici o șansă cu astfel de oameni

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb