La sfârşitul săptămânii trecute, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a prezentat o situaţia a locurilor de muncă vacante la nivel naţional.
Situaţia a fost prezentată atât sub formă de table, cât şi sub forma hărţii, în care fiecare judeţ apare cu numărul locurilor de muncă vacante în acest moment (vezi harta anexată acestui articol).
Din analiza datelor oferite publicului de ANOFM putem reţine că majoritatea locurilor de muncă vacante se găsesc în zonele care constituie în acest moment actuali poli de dezvoltare economică.
Astfel, Bucureşti (4342), Prahova (2358), Arad (1643), Timişoara (1258), Cluj (1218), Ilfov (880) şi Iaşi (818) se situează pe primele locuri privind joburile oferite celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
Judeţele în care rata şomajului este destul de ridicată şi în care numărul celor care primesc ajutor social este destul de mare sunt cele care oferă cele mai puţine locuri de muncă: Botoşani(123), Vaslui (376). Teleorman (381), Giurgiu (88), Ialomiţa (205), etc.
Din lecturarea datelor furnizate de ANOFM, am reţinut că judeţul Constanţa are puţine locuri de muncă vacante (495), deşi ne aflăm la începutul sezonului estival.
Pentru a afla situaţia reală cu privire la lipsa forţei de muncă de pe litoral, l-am contactat pe Nicolae Bucovală, preşedinte al Asociaţiei Patronale Mamaia şi prim-vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.
"Cifrele furnizate de ANOFM sunt incorecte. Statisticile lor nu sunt în concordanţă cu realitatea din teren, pentru că nu au luat legătura cu toţi agenţii economici. În acest moment, în toate staţiunile de pe litoralul românesc ne confruntăm cu o lipsă acută de personal. În realitate, am avea nevoie de 4000 sau 5000 de oameni pentru a acoperi acest deficit", ne-a spus Nicolae Bucovală.
Prim-vicepreşedintele FPTR s-a declarat nemulţumit şi de politica adoptată de Ministerul Muncii şi ANOFM. El susţine că mulţi dintre cei aflaţi în şomaj nu vor să muncească atât timp cât primesc ajutorul bănesc din partea statului. Bucovală spune că, deşi agenţii economici de pe litoral le-au oferit în nenumărate rânduri locuri de muncă persoanelor aflate în şomaj, acestea au refuzat şi au preferat să stea doi ani, să primească şomajul şi apoi ajutorul social, în loc să meargă la muncă.
"Nu se pot face statistici sau situaţii reale de către instituţiile statului. Pentru că atât timp cât nu se va face o modificare legislativă prin care să le fie sistat ajutorul de şomaj şi ajutorul social celor care nu vor să muncească, noi ne vom confrunta în continuare cu lipsa forţei de muncă", a concluzionat Nicolae Bucovală.
Iar situaţia patronilor de pe litoral nu este singulară. Cu aceeaşi problemă se confruntă şi cei din domeniul construcţiilor şi din domeniul prestărilor de servicii, care susţin că, deşi nu au suficienţi muncitori, cei aflaţi pe listele ANOFM refuză să se angajeze.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ionescu în data de 13.06.2018, 06:27)
Litoralul are lipsă de forță de muncă, din cauza patronilor. Ce nu spune machidonul de Bucovală este că mulți dintre patronii de pe litoral urmăresc profituri babane în perioada sezonului estival și au impresia că angajații lor sunt niște sclavi pe plantație. Poate că și în alte țări românii muncesc în turism câte 14-16 ore pe zi, dar măcar sunt plătiți regeșțe. Pe litoralul românesc, ești exploatat și ți se scot ochii cu salariul cel mai mic.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2018, 06:35)
Cred că așa este.
În construcții de ce nu se înghesuie lumea?