Reabilitarea unor clădiri din centrul istoric al Brăilei, investiţie care a primit finanţare PHARE, s-ar putea amâna pentru o perioadă nedeterminată. Problema a fost cauzată de neînţelegerile dintre firma care a câştigat licitaţia, proiectant şi beneficiar. Primarul Brăilei, Constantin Cibu, a recunoscut că au apărut probleme în ceea ce priveşte reabilitarea a patru clădiri importante din centrul istoric, care aparţin Consiliului Judeţean (CJ), şi că există posibilitatea ca licitaţia să fie reluată în aceste cazuri, deoarece firma portugheză, care a câştigat licitaţia, nu doreşte să mai execute lucrările.
Domnia sa a declarat, citat de Rompres: "Nu ştiu dacă de vină este proiectantul, ştiu că avem probleme. Mai ştiu că portughezii cer mai mult acum. Nu ştiu, nu se înţeleg la bani. Noi am fi preferat să se facă o cesiune de contract, nu o renunţare la el, dar normele UE nu permit asta. Aşa că, cel mai probabil, se va relua licitaţia, numai pe partea de clădiri."
Legat de străzile cuprinse în proiect, care reprezintă şi cea mai mare parte a lucrărilor şi unde licitaţia a fost câştigată de o firmă spaniolă, primarul a spus că aici nu sunt probleme şi că va avea, cât ce curând, o întâlnire cu reprezentanţii acestei societăţi pentru a stabili detaliile finale.
Suma pentru reabilitarea centrului istoric al Brăilei, zonă inclusă, din 2004, în lista monumentelor istorice, este de 23 milioane de euro. Consiliile judeţean şi local finanţează acest proiect cu 38%, restul banilor provenind din fonduri europene. Prin această intervenţie, se urmăreşte punerea în valoare a pieţelor şi străzilor, prin revenirea la profilul şi îmbrăcămintea lor tradiţională, la mobilarea adecvată din punct de vedere urbanistic, la modernizarea reţelei edilitare din zonă, la valorificarea spaţiilor verzi, la dotarea spaţiilor publice cu corpuri de iluminat, precum şi reabilitarea clădirilor cu valoare arhitecturală deosebită.
Printre principalele activităţi vizate de proiect se numără şi reabilitarea unor clădiri de patrimoniu, cum ar fi Muzeul Brăilei, Centrul Cultural "Nicăpetre", Secţia de etnografie şi Casa memorială "Panait Istrati".
În ceea ce priveşte reabilitarea şi echiparea zonei de agrement Faleza Dunării, aici va fi amplasat un debarcader mobil pentru ambarcaţiuni uşoare şi un debarcader pentru nave de croazieră. În acelaşi timp, vor fi reabilitate reţelele edilitare din zona centrului istoric, reţelele de alimentare cu apă, cele de canalizare şi cea de iluminat public stradal.
În afară de beneficiile economice ale proiectului, autorităţile au mai menţionat că, în timpul realizării acestei investiţii, vor fi create 495 de locuri de muncă, iar după finalizarea proiectului vor rămâne 145 de locuri de muncă permanente.
1. fără titlu
(mesaj trimis de General Antonescu în data de 16.11.2007, 22:27)
Bine ca s-a cheltuit pe campania antidiscriminare.... asta dupa ce si in spital am fost furat...
Bravo domnilor politicieni.