ÎNCEPÂND DE ASTĂZI Acţiunile Arctic Stream intră la tranzacţionare în Piaţa AeRO

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 iulie 2021

Acţiunile Arctic Stream intră la tranzacţionare în Piaţa AeRO

Compania vine la bursă cu o evaluare anticipată de aproape 105 milioane lei Recent, Arctic Stream a încheiat un contract pentru furnizarea de produse şi echipamente, precum şi servicii profesionale, de 24 milioane de lei

Acţiunile Arctic Stream, integrator de infrastructură şi securitate IT ce activează în piaţa din ţara noastră, cu focus pe tehnologiile Cisco Systems, intră astăzi la tranzacţionare în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul AST.

Compania vine la bursă după ce, luna trecută, a derulat un plasament privat prin care fondatorul Dragoş Octavian Diaconu a vândut 838.260 de acţiuni, echivalentul a 20% din firmă, operaţiunea de piaţă încheindu-se la preţul de 25 lei/titlu, ceea ce ridică evaluarea companiei la 104,78 milioane de lei.

Arctic Stream a fost înfiinţată în 2017, propunându-şi încă de la început să promoveze şi să integreze cele mai noi concepte şi soluţii, atât în zona infrastructurii de reţea (reţele LAN, WAN şi Data Center software defined), cât şi în zona securităţii IT (protecţie la nivel de reţea, endpoint, etc). Deşi are prezenţa fizică doar în Bucureşti, societatea derulează proiecte de infrastructură şi securitate IT la nivel naţional, atât prin intermediul echipei proprii cât şi prin dezvoltarea unor parteneriate locale, prin intermediul cărora sunt derulate servicii de punere în funcţiune voluminoase, dar mai puţin complexe, după cum se arată în memorandum-ul de listare întocmit de TradeVille.

Similar cu alţi integratori, Arctic Stream are două direcţii de business, pe baza soluţiilor Cisco Systems şi ale altor producători în funcţie de oportunităţi, respectiv: 1) revânzarea de soluţii; 2) servicii profesionale, separat sau împreună cu revânzarea de soluţii. Astfel, structura de venituri a societăţii este împărţită în două categorii: "Resale revenue" şi "Professional serivces revenue".

"Resale revenue" constă în revânzarea echipamentelor şi soluţiilor, însă nu reprezintă doar un simplu proces de "box moving", ci vine în urma unui proces complex de consultanţă care are în vedere atât infrastructura şi soluţiile deja existente ale clienţilor pentru a asigura sinergia cu arhitectură existentă, cât şi nevoile şi specificul acestora. "Professional services revenue" reprezintă servicii cu valoare adăugată mare precum evaluarea infrastructurii IT şi a posturii de securitate existente, consultanţă, proiectarea, reproiectarea, integrarea şi dezvoltarea infrastructurii de date şi securitate IT, suport operaţional post-implementare, şi altele, după cum se arată în memorandum.

Anul trecut, categoria "Resale revenue" a reprezentat 89,6% din veniturile Arctic Stream, de 43,95 milioane de lei, pondere similară cu cea din 2019 şi mai mică faţă de anul 2018, când a reprezentat 99,1% din veniturile totale ale societăţii. Conform estimărilor prezentate în memorandum, anul viitor ponderea categoriei "Resale revenue" în venituri va fi 84,5%, iar în 2024 de 83,4%.

Arctic Stream vizează dezvoltarea atât prin creştere organică cât şi printr-o creştere prin achiziţii şi/sau fuziuni. "Pentru că resursele financiare sunt primordiale în dezvoltarea companiei, Arctic Stream a încorporat în rezultatul reportat peste şase milioane de lei din profitul aferent anului 2020, pentru a se asigura că o eventuală oportunitate poate fi abordată cu succes", se arată în memorandum.

De asemenea, compania are în plan să acceseze fonduri europene şi, având în vedere liniile de finanţare disponibile pe următorul exerciţiu financiar 2021 - 2027, Arctic Stream va putea accesa o linie de finanţare aferentă Programului Operaţional Creştere Inteligenţă şi Digitalizare şi Instrumente Financiare (POCIDIF), conform documentului.

În ceea ce priveşte achiziţiile şi/sau fuziunile, se menţionează că oportunităţile pe care Arctic Stream le are în vedere sunt companii ce oferă soluţii complementare portofoliului actual şi care sunt aliniate cu direcţiile de dezovoltare ale societăţii, respectiv Software-Defined Infrastructure, DevOps şi CyberSecurity.

Anul 2020 a însemnat pentru Arctic Stream o creştere semnificativă a cifrei de afaceri şi a profitului, peste estimări, ca urmare a contextului deosebit creat de pandemia Covid-19 şi a apariţiei de proiecte excepţionale (de pildă, compania a încheiat un contract semnificativ, ce a reprezentat aproximativ 30% din cifra de afaceri a firmei anul trecut), conform informaţiilor din memorandum.

Pentru anul trecut, societatea a raportat venituri din exploatare de 43,95 milioane de lei, de 2,4 ori mai mari decât cele de la finele anului 2019, în timp ce profitul net a fost de 6,37 milioane de lei, de 3,5 ori peste cel din anul anterior.

Conform unui raport de ieri al companiei, Arctic Stream a încheiat recent un contract cu o companie ce activează tot în sectorul IT&C, pentru furnizarea de produse şi echipamente, precum şi servicii profesionale, în valoare de aproximativ 24 milioane de lei (4,8 milioane de euro), durata de furnizare şi implementare a proiectului fiind de nouă luni. În aceste condiţii, emitentul a reevaluat cifra de afaceri prognozată pentru anterior pentru acest an, de la 33,2 milioane de lei, la 46,48 milioane de lei, conform calculelor noastre pe baza informaţiilor din raport.

Pentru 2022, compania estimează vânzări de 36,85 milioane lei, iar pentru 2024 de 48,9 milioane lei în 2024. În ceea ce priveşte profitabilitatea, pentru anul viitor prognozele sunt de sunt de 5,01 milioane de lei, şi de 7,49 milioane lei în 2024.

La finele anului trecut, Arctic Stream avea opt angajaţi, însă listarea societăţii în Piaţa AeRO şi derularea unor programe de fidelizare şi motivare a angajaţilor - Stock Options Plan - sunt două elemente cheie care vor ajuta firma să realizeze o scalare rapidă a personalului şi să atragă persoane cu calificare înaltă, după cum se arată în memorandum. Compania estimează că la finele acestui an va avea 16 angajaţi.

În ceea ce priveşte planurile companiei legate de viitoare operaţiuni prin mecanismele pieţei de capital, în memorandum se menţionează că se are în vedere distribuirea de acţiuni gratuite, precum şi implementarea unui plan de tip stock option.

Dragoş Octavian Diaconu deţine 66,11% din companie, Adrian Rotaru are 5,84% din Arctic Stream, restul de circa 28% fiind free-float. Dragoş Diaconu, ce este şi directorul companiei, a lucrat peste 15 ani în domeniul IT&C, în special în zona ingineriei sistemelor informatice, inclusiv în cadrul subsidiarei din ţara noastră a Cisco Systems, companie ce ocupă poziţia de lider pentru portofoliile de soluţii de comunicaţii şi soluţii de securitate a reţelelor.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. Aici nu e jucarie, e meserie invatata si aplicata din SUA. Mare potential de crestere, dezvoltare si achizitii gen Medlife.Nu vad comentarii si inteleg ca se framanta mult aluatul ce va fi bun de dospit.

    1. daca Roty are peste 5% poti fi sigur ca nu-i jucarie ci o treaba foarte serioasa

      se vede si cand au postat cu noul contract inainte de listare sa afle toata lumea, nu cand cotatia incepe sa scartaie

      am vazut pe youtoube si interviu Feel the markets cu Diaconu CEO si actiinar majoritar si omul emana foarte multa incredere-echilibrat... sigur nu a venit sa dea tunuri si iarasi sigur astia nu descarca in piata 

      cine e acest roty, nu scrie nimic de el, e vreun speculator pe bursa ?

      nu are importanta, era doar o garantie personala despre care m-am trezit vorbind pe aici

      in orice caz numai speculator nu e

      mult mai important e ceea ce zice si face CEO Diaconu si vad pe canalul media BVB ca se prezinta foarte convingator si nu arunca fantezii 

    Arctic astia is aia care fac frigidere la Gaesti?

    1. toate pariurile erau ca nu apare nimeni cu gluma asta pana pe la 11

      Nu-i frumos sa faci pe naivul cand ai informatia sub nas, amice! Cauta-ti si tu alta treaba, daca tot te plictisesti.

      Era prea incordata atmosfera, vroiai sa explodeze?

      A castigat cota mare ; )

      Asteptam sa deschida piata, ca sa scap de plictiseala ; )

    Hanga sau Tanase nu au timp sa participe la deschidere, penibil!

    cheltuie bonusurile de 10% prin alte zari care bonusuri cica vin pentru ca se listeaza companii ca AST si altele 

    Cifra mica de afaceri capitalizare mare noul trend dar...e vara, lumea s-a cam prins ca e ceva in neregula cu toate listarile astea asazise IT, compania poate e buna si de viitor dar pretul se va fasaiiii rapid . Poate dupa un an daca arata ca are ceva serios in spate. Comparatia cu celelalte petarde este inevitabila asta este piata noastra

    1. din actiunile luate in pp. Nu cred ca ceilalti vor neaparat sa le tina pentru dividende.

      Gresesti amice,stau mai bine ca SAFE,profit net mai mare pe 2020 si contracte ferme semnate nu cad azi sub 32 lei.

      Da...si eu ma uitam...doar 8 angajati, companie fondata in 2017...totusi pana la urma bursa este pentru cei dispusi sa-si asume riscuri mai mari sau mai mici.

      Tocmai ca s-au schimbat putine cu tot contextul prost pe noile Aero si inca la pret in crestere mare fata de o capitalizare in plasament deloc mica arata ca-s cam putini aia care doar au speculat plasamentul si ca multi le vor tine si mai si cumpara.

      Merg pe scenariul in care AST se va consacra ca o listata de mare incredere, nu o petarda. Pretul oscileaza de-a lungul timpului dar imaginea companiei cred ca va place investitorilor. Si cum e mai putin rationala piata, o imagine buna iminge pretul dincolo de fundamente.  

      e dubla fata de SAFE la toate capitolele, iar capitalizare are 140 mil fata de 240 la SAFE

      ...... piata va corecta in timp diferenta, dar nu din prima zi 

      Decat agromecuri, sma-uri,smt-uri si ce or mai fi fost pe RASDAQ in trecut e mult mai bine si mai bun contextul actual cu listari noi private(si mai bune si mai rele) si nu de la stat de unde se fura ca-n codru si azi si mai ales de la cele mari.Am zis.

      Dar incep pregatirea pentru un nou pp, Ziua si plasamentul, sau chiar mai dese. Connections asteapta la rand

      Cu atatea petarde in ultima perioada, ce au culminat cu ultima AirClaim in care actionarii vand la greu si CEO-ul lichideaza toate actiunile din prima zi dupa listare (ce incredere au ei in propria firma oare?), nu o vad prea bine nici pe AST prea curand.

      Nu zic, o fi o companie buna, dar e prea recent infiintata, trebuie sa confirme si cu ceva rezultate bune si sa reziste cativa ani pe piata....s-au cam fript oamenii cu plasamentele astea recente, deci zic eu ca se duce sub pretul din listare in curand (ca atatea altele recent pompate si listate pe Aero de vor sta cumparatorii cu anii pana isi recupereaza banii). Deci grija mare la ce cumparati si la ce preturi! 

      Un amarat de 50%, atins cu greu? Atunci la Claim ce a mai fost? S-a deschis cu 200% peste pp si s-au tranzactionat dublul actiunilor din pp, la pret cel putin dublu in prima zi

      ai calculat cati bani fac aia cu'amaratul' de 50%?Daca vinzi 10 masini in loc de 1 ai cresxut cu 900%.Daca vinzi 75 in loc de 50 ai crescut cu amaratul de 50%.Balonul se ridica rapid dar se si sparge repede. Elicopterul o ia mai usor.

      Adevarul e ca e totuna sa integrezi sisteme in centrul de comanda atat al institutiilor de forta(si prin NATO) cat si la giganti IT(or fi stiind si aia ceva meserie, nu lasa toti tembelii in crntrul casei) sau utilitati, toti tinta la atacuri cibernetice-cazul AST, SAFE.... si sa te porcaiesti la telefon si in tribunal sa faci claimuri la bilete

    Pe AST au intrat la specula si HUNT si BNET, va fi de vazut daca piata va reusi sa absoarba, fara un picaj al pretului, tot ce vor descarca ei.

    1. BNET a descarcat la Safe?

      BNET nu descarca nimic. O sa mai si cumpere probabil.Daca AST o sa tuseasca operational inseamna ca BNET e in coma demult. Au si acelasi mare furnizor care face backup mai puternic la una decat la alta, din motive diverse si chiar destul de complicate.

      N'am observat nici un comunicat in piata cum ca BNET ar fi cumparat/vandut SAFE.

      Normal, s-a laudat Logofatu pe feisbuc ca au cumpărat în PP, chipurile pt ca sunt businessurilor "complementare". De fapt BNET cu asta se ocupa acum, trading...

      Din training IT au dat'o'n trading IT.

      La cat banet rapid a absorbit BNET prin majorari de capital si emisiuni de obligatiuni e tentant sa'i "pacanesti" pe bevebica. 

      la BNET s-a terminat schema, de acum actionarii sunt pe principiul care reuseste sa arunce matza moarta in curtea altuia. Cine iese primul e castigat, intra pe altele mai serioase care nu atrag bani de la actionari de zeci de ori ca sa-si dea doar bonusuri in actiuni si in rest sa cumpere participatii ca sa dea senzatia ca se ocupa totusi cu ceva.

      BNET e capitol incheiat, ma bucur ca AST nu a intrat cu majorare in plasament cand au spus ca deocamdata sunt foarte bine capitalizati si mai ales au fost sinceri ca nu au plan concret pe termen scurt de achizitii, doar ar fi deschisi.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb