Lumea arabă se mişcă! Nu e foarte clar încotro, dar se mişcă! Iar direcţia mişcării depinde şi de răspunsul pe care îl dau statele occidentale. Contagiunea revoluţiei arabe, începută în Tunisia în luna decembrie a anului trecut, continuată în Egipt, apoi cu o violenţă egală cu cea a dictaturii lui Gaddafi în Libia, Yemen, Bahrein sau Maroc, a atins acum şi "stabila" Sirie, unde dinastia prezidenţială care a dominat ţara o jumătate de secol, al- Assad, se clatină. Astăzi, şi ca urmare a intervenţiei aliaţilor în Libia, toţi petrocraţii se simt ameninţaţi. Iar comparaţia cu revoluţiile din 1989 nu poate să nu fie făcută. Doar că, de data aceasta, istoria a luat-o cu mult înaintea politicii. Căci politicienii au fost de la început depăşiţi de evenimente.
Ordinea sacrosanctă a lumii, aşa cum fusese ea stabilită în spatele uşilor închise ale marilor cancelarii apusene, a fost luată prin surprindere de revoluţiile arabe. Şi aceasta, pentru că desfăşurarea evenimentelor nu corespundea deloc previziunilor serviciilor secrete, ale institutelor de analiză strategică sau ale experţilor în "geopolitică". Din această cauză, dar şi pentru că "democraţiile sondajelor" au adus la putere politicieni lipsiţi de anvergură, puterile occidentale, interesate să-şi prezerve în primul rând interesele economice în această regiune strategică, s-au închis într-o formă de autism politic care a împiedicat comunicarea cu societăţile din lumea arabă. Deja, după sfârşitul celui de-al doilea război mondial şi decolonizare, un fel de compromis politic impusese - sub pecetea unui aşa zis pragmatism - un statu-quo cinic, care a asigurat regimurilor dictatoriale supravieţuirea vreme de patru-cinci decenii. Frica, determinată de terorismul, mai întâi cel laic şi revoluţionar al anilor "70, apoi cel fondat religios, care a lovit periodic oraşele europene şi americane, a servit, în toată această perioadă, ca cel mai bun alibi pentru dictaturi sângeroase, considerate însă drept ultimele redute împotriva pericolului islamist. De aceea, încălcarea flagrantă a drepturilor omului a fost tolerată. Doar că accidente politice, precum cel din Coreea de Nord, pot supravieţui doar într-o izolare totală. Ori, dictaturile arabe nu puteau, din motive economice, să se închidă în autarhie.
Cum însă nimeni nu se aştepta, revoluţiile arabe au deconcertat politicienii şi opinia publică din întreaga lume. Stereotipurile anti-arabe sunt puse la grea încercare. Tocmai de aceea, teoria conspiraţiei, în două forme - conspiraţia străină (Iran, Rusia, al-Quaida) sau conspiraţia occidentală (preluarea controlului asupra petrolului arab) - a fost reactivată pentru a explica situaţia. Dar dacă, aşa cum afirmă unii observatori din regiune, ar fi vorba de un grad de conştiinţă politică şi de maturitate intelectuală care marchează sfârşitul unei lungi epoci istorice - care a durat opt secole - de conservatorism religios, care a dus la stagnarea socială, politică şi culturală actuală?
1. VIITOR SUMBRU
(mesaj trimis de ILIE în data de 28.03.2011, 10:43)
modelul european de democratie nu
are sanse in lumea araba. eventual se va inlocui o forma de autoritarism cu
alta forma. pericolul este aparitia
unor "failed states" de tipul somaliei.
entuziasmul de tip sarkozian ne
va lasa cu o zona de anarhie si
nesiguranta langa europa de sud.
1.1. Extindeti analiza si mai in profunzime.. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de G.B. în data de 28.03.2011, 12:53)
Nu intentionam sa intervin cu o opinie de asta data, dar autorul nu merge mai departe cu analiza.
Este idubitabil faptul ca istoria nu are caracter static,dar vom sti noi ,candva ,cine o misca in realitate? Cu exceptia celor care o planifica,functie de interesele lor financiare,cetatenii de rand nu o percep decat ca o schimbare ,in rau, a situatiei lor materiale.Din cand in cand ,apare un grup cu o vointa puternica ce se opune trendului impus de planificatorii din umbra. Si zona respectiva se modifica incercand sa se dezvolte si sa-si utilizeze resursele interne si in folosul populatiei proprii. Cu o crestere sensibila a nivelului de trai. Nu conteaza tipul de cultura ci efectele actiunii respective. Pentru omul de rand. Planificatorii din umbra,stingheriti in intentiile lor,gasesc instrumente de tipul sarkoziano-cameronez si actioneaza in cosecinta. Folosind si fantomele organizationale de tip ONU,sau NATO. Intern,ei folosesc quislingi locali ,amagiti cu vorbe frumoase,gen drepturile omului sau avantajele financiare ale aderarii la fantosa bilderbergiana,numita UE!
Stim lectia. Avem si leacul .Nu toti nataraii utili ,folositi drept masa de manevra ! Sa remarcam faptul ,pe bune, ca utilizarea psihotronicii ca instrument al inducerii unei stari de nemultumire in randul maselor largi de aiurea, de la distanta, este de notorietate publica! Si cu aceasta ocazie am dat partial un raspuns. CORECT.! Si retineti: Grupul Bilderberg ,exista. Comisia Trilaterala exista, Consiliul pentru Relatii Externe ( CFR.) exista. In spate, Wall-Street si..FED. Adica marea finanta., Schema n-ar fi completa fara Clubul de la Roma.Adica COR. Sa nu uitam City-ul londonez,componenta a marii finante.Punct