"Nuclearelectrica" va primi, astăzi, acordul pentru înfiinţarea companiei de proiect din partea celor şase firme care vor să participe la construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Directorul general al "Nuclearelectrica", Teodor Chirica, a declarat ieri că semnarea documentelor va avea loc până la finele săptămânii.
Cele şase companii care doresc să participe la realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă sunt "ArcelorMittal", "CEZ", "Electrabel", "Enel", "Iberdrola" şi "RWE Power".
Potrivit Rompres, raportul Comisiei de negociere va fi supus spre aprobare Guvernului în aprilie, astfel încât compania de proiect să fie înregistrată în luna mai. Fiecare dintre părţi va finanţa proiectul proporţional cu acţiunile deţinute şi va prelua electricitatea generată de cele două reactoare în aceeaşi proporţie.
Teodor Chirica a declarat, recent, că finalizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă este condiţionată de alte mari proiecte, cum ar fi amenajarea Dunării în zona Bala de către Ministerul Transporturilor, construirea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa şi posibilităţile de racordare la sistemul naţional al energiei produse în cele două reactoare.
Realizarea companiei de proiect privind construirea celor două reactoare se va implementa în două faze. În prima etapă, care va dura 18 luni, capitalul social al companiei va fi de 30 milioane de euro, se vor actualiza şi revizui costurile proiectului, se va realiza cererea de oferte pentru selectarea contractantului sau contractorului pentru realizarea celor două unităţi şi se vor solicita avizele necesare. La finele acestei perioade, fiecare din companii va decide individual participarea în continuare la proiect.
În prezent, se are în vedere finanţarea proiectului în structura 30% capital social adus de investitori şi 70%. Investiţia totală necesară celor două reactoare se ridică la 2,2 miliarde euro, fără a include costurile de finanţare şi nici creşterile din ultima perioadă la materiale, în special oţel şi la manoperă. Pentru fiecare reactor, durata investiţiei este de 64 de luni, punerea în funcţiune a sa fiind prevăzută pentru 2014, respectiv 2015. Fiecare din cele două reactoare va avea o putere instalată de 720 MW. Unităţile vor livra o cantitate de energie de câte 5,2 TWh anual fiecare.