ING: Birocraţia excesivă amână acordarea fondurilor europene pentru proiectele energetice

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 4 noiembrie 2009

Florin Ilie: "Deşi 14 proiecte au fost aprobate din septembrie 2008, nici acum nu au contractele semnate".

Florin Ilie: "Deşi 14 proiecte au fost aprobate din septembrie 2008, nici acum nu au contractele semnate".

Băncile vor să finanţeze asemenea proiecte, dar au nevoie de stabilitatea fiscală şi a reglementărilor tarifare

Birocraţia excesivă în acordarea fondurilor europene a amânat cu un an semnarea unor proiecte pentru producerea de energie din surse regenerabile.

Florin Ilie, director în cadrul ING Bank, a declarat, ieri, la Forum Invest: "Deşi 14 proiecte au fost aprobate din septembrie 2008, nici acum nu au contractele semnate. Există o frică viscerală în administraţia autohtonă în asumarea răspunderii de acordare a fondurilor europene. Există o paranoia care generează o birocraţie excesivă. Şi atunci este normal să existe probleme de finanţare a sectorului energetic românesc. Aceasta este doar una din cauzele care explică reticenţa băncilor în creditare, deşi există sume importante disponibile pentru investiţiile în energie".

Domnia sa a arătat că, la nivel european şi chiar global, apetitul pentru finanţarea proiectelor energetice nu a scăzut din cauza crizei. Sumele alocate investiţiilor din energie în 2009 faţă de 2008 nu sunt decât uşor mai mici, mai spune domnul Ilie.

Potrivit oficialului ING Bank, piedicile birocratice menţionate sunt specificice României: "Toate băncile cercetează cu atenţie domeniul energetic şi studiază noile proiecte de investiţii. Dar, pe lângă birocraţia excesivă pentru aprobarea fondurilor europene, mai există şi problema garanţiilor cu care pot veni companiile de stat, a reglementărilor de tarife care nu generează un flux de numerar stabil pentru aceste companii, dar şi a fiscalităţii instabile".

Florin Ilie susţine că şansa companiilor energetice de stat pentru modernizare este legea parteneriatului public-privat. Atragerea unuia sau mai multor parteneri străini în fiecare proiect de anvergură dar şi listarea companiilor pe Bursa de Valori Bucureşti sunt soluţii viabile pentru finanţarea necesară în domeniu.

Şi Stere Farmache, preşedintele BVB, a pledat, ieri, la Forum Invest, pentru listarea companiilor energetice la Bursă, întrucât sunt extrem de interesante pentru investitori. Domnia sa a declarat că societăţile din sectorul energetic ar trebui să se pregătească de listare, deşi contextul actual nu este considerat favorabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb