În ianuarie, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută (cu 6,4%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (cu 2,3%), potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 10,1% ca serie brută, respectiv cu 9,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
În ianuarie, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 6,4%, datorită majorării industriei prelucrătoare (cu 8,8%). În schimb, industria extractivă a scăzut cu 11,2%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a diminuat cu 4,2%.
Pe marile grupe industriale, au fost consemnate creşteri în: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (20%), industria bunurilor de capital (11,2%) şi cea a bunurilor intermediare (10,5%). Scăderi au fost înregistrate în industria energetică (3,9%) şi în cea a bunurilor de uz curent (1,8%).
Producţia industrială (serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate) a crescut cu 2,3%, susţinută de industria prelucrătoare (3,4%). Cu toate acestea, industria extractivă a scăzut cu 6,7%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a înregistrat un declin de 4,5%.
Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor intermediare (5,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (3,5%), cea a bunurilor de capital (1,6%) şi cea a bunurilor de uz curent (1,1%). Industria energetică a scăzut cu 3,8%.
În luna ianuarie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 10,1% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, mulţumită majorării industriei prelucrătoare (cu 12,4%). De cealaltă parte, declinuri au suferit industria extractivă (7,8%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,4%).
Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (16,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (13,9%), cea a bunurilor intermediare (8,2%) şi cea a bunurilor de uz curent (7,8%). Industria energetică a scăzut cu 0,5%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 9,9%, datorită sporirii veniturilor din industria prelucrătoare (cu 11,8%). Pe de altă parte, cifrele de afaceri din industria extractivă au scăzut cu 7,6%, iar cele din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-au micşorat cu 0,3%.
Pe marile grupe industriale, au sporit: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (12,3%), industria bunurilor de capital (12,2%), industria bunurilor intermediare (8,1%) şi industria bunurilor de uz curent (6,9%). Industria energetică a scăzut cu 0,5%, se mai arată în studiul INS.
Datele au fost colectate de la circa 9.900 operatori economici cu activitate principală industrială, din categoria operatorilor economici cu potenţial economic ridicat (cel puţin 50 de salariaţi). Baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 93,44% din mulţimea totală a unităţilor active.