Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au anunţat, ieri, că au dispus trimiterea în judecată a lui Remus Borza şi a Nicoletei Munteanu pentru comiterea infraţiunii de conflict de interese. În rechizitoriu, procurorii arată că Euro Insol - firma de insolvenţă pe care o deţine Remus Borza în cote egale cu Nicoleta Munteanu, în calitate de administrator judiciar al Hidrolectrica, a făcut plăţi către societatea de avocatură Borza şi Asociaţii (unde asociaţi sunt Remus Borza cu 95% şi Nicoleta Munteanu - 5%), în baza a 34 de contracte de asistenţă juridică încheiate în perioada noiembrie 2012-februarie 2013.
Într-un comunicat de presă remis redacţiei, procurorii arată: "Potrivit art. 253 din Codul penal, constituie infracţiunea de conflict de interese fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură.
Potrivit art. 147 din codul penal, prin < funcţionar public > se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145. Potrivit art. 145 din Codul penal, prin termenul < public > se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public".
Procurorii susţin că este cât se poate de evident faptul că SC Hidroelectrica SA este o unitate din cele la care se referă art. 145 din Codul penal, întrucât acţionar majoritar al acestei societăţi este statul român, iar activitatea societăţii, respectiv producerea de energie electrică, este una de interes public, implicând administrarea şi exploatarea bunurilor proprietate publică. În rechizitoriu mai este specificat: "Pe cale de consecinţă, învinuiţii Borza Remus Adrian şi Munteanu Nicoleta, fiind desemnaţi de judecătorul sindic să îndeplinească o însărcinare în serviciul SC Hidroelectrica SA, aceea de administrator judiciar, au calitatea de funcţionar public. În acest sens, trebuie să subliniem faptul că noţiunea de funcţionar public definită de art. 147 din Codul penal este diferită de noţiunea de funcţionar public definită de alte acte normative, cum ar fi Legea nr. 188/1999 ori Legea nr. 176/2010. De altfel, practicianul în insolvenţă are întotdeauna calitatea de funcţionar public, în sensul art. 147 din codul penal, nu doar atunci când este desemnat administrator judiciar sau lichidator al unei societăţi comerciale cu capital integral sau parţial de stat".
Remus Borza şi Nicoleta Munteanu sunt acuzaţi de procurori că au avut un beneficiu de 559.843,11 lei prin cele 34 de contracte de asistenţă juridică: "Acest folos este realizat de învinuiţi în mod direct întrucât, potrivit Legii nr. 51/1995, Societatea Civilă Profesională de Avocaţi Borza şi Asociaţii este o asociere fără personalitate juridică, care nu are un patrimoniu distinctiv, ceea ce înseamnă că veniturile realizate de societate trec direct în patrimoniul asociaţilor".
La finele lunii august, Remus Borza a declarat că acuzaţiile procurorilor reprezintă o gravă eroare judiciară: "În calitate de avocat, nu sunt şi nu pot fi asimilat unei funcţii publice sau unui demnitar public. Faptul că am câştigat toate cele 75 de procese (contestaţii depuse în cadrul procesului insolvenţei Hidroelectrica) într-un timp record, de 6 luni, este dovada vie că avocaţii şi-au îndeplinit cu obiectivitate atribuţiile şi au urmărit interesul public, ce urmărea soluţionarea acestor contestaţii, de care era legată ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă. Angajarea casei de avocatură < Borza şi Asociaţii > a fost aprobată de către Comitetul Creditorilor, iar remuneraţia a fost avizată tot de către creditori. Pe parcursul derulării procesului de insolvenţă la Hidroelectrica, niciun creditor şi nici judecătorul sindic nu au contestat reprezentarea companiei în instanţă de către < Borza şi Asociaţii >. De asemenea, Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă fără să fi apărut vreo problemă referitoare la incompatibilitatea mea. Ieşirea din insolvenţă şi aprobarea planului de reorganizare echivalează cu o descărcare de gestiune a administratorului judiciar".
Potrivit lui Borza (care deţine, în prezent, funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica), un administrator judiciar este în stare de incompatibilitate dacă este şi administratorul societăţii comerciale aflată în stare de insolvenţă, ceea ce nu este cazul lui. Remus Borza a mai spus, în august, că Hidroelectrica îşi va recupera cheltuielile de judecată şi onorariul plătit către "Borza şi Asociaţii" de la partea adversă, respectiv companiile care au pierdut procesele cu producătorul de energie.
Domnia sa a declarat public, în repetate rânduri, că miza contestaţiilor a fost o sumă de 420 milioane euro daune solicitate şi peste 1 miliard de euro beneficii nerealizate de către "băieţii deştepţi" din energie până la 31 decembrie 2018, ca efect al denunţării contractelor.