INSTITUŢIILE NAŢIONALE ŞI EUROPENE AVERTIZEAZĂ: "Politica Agricolă Comună 2021-2027 se plasează într-un context dificil"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 11 iunie 2018

Alexandra Toderiţă, reprezentant al Centrului Român de Politici Europene, a afirmat, vineri, că România se află într-o situaţie des-tul de dificilă, fiind a doua ţară din Europa, după Portugalia, în ceea ce priveşte vârsta fermierilor.Conform domniei sale, 40% dintre fermierii de la noi au peste 50 de ani, iar foarte mulţi dintre ei au învăţat agricultură doar din practică, neavând şi pregătire tehnică în acest sens.

Alexandra Toderiţă, reprezentant al Centrului Român de Politici Europene, a afirmat, vineri, că România se află într-o situaţie des-tul de dificilă, fiind a doua ţară din Europa, după Portugalia, în ceea ce priveşte vârsta fermierilor.Conform domniei sale, 40% dintre fermierii de la noi au peste 50 de ani, iar foarte mulţi dintre ei au învăţat agricultură doar din practică, neavând şi pregătire tehnică în acest sens.

Mihail Dumitru, Directoratul General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Comisia Europeană: "O reducere a bugetului PAC era de aşteptat"

Alexandru Potor, MADR: "România nu susţine ideea plafonării obligatorii a plăţilor către fermieri"

Politica Agricolă Comună (PAC) corespunzătoare viitorului cadru financiar multianual (2021-2027), aflat în dezbatere în acest moment, este un pachet ce implică un grad de dificultate destul de ridicat, având în vedere Brexitul (ieşirea Marii Britanii din UE), care se va produce anul viitor, precum şi problemele de la nivelul securităţii şi al apărării, a afirmat, vineri, în cadrul Dezbaterii "Viitorul agriculturii europene post 2020 - cum creştem noua generaţie de tineri fermieri", Mihail Dumitru, director general adjunct al Directoratului General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene.

Dezbaterea s-a concentrat în jurul a două teme: Politica Agricolă Comună (şi modul în care aceasta se va des-făşura în noul cadru financiar multianual) şi "Cum pregătim viitorele generaţii de tineri fermieri", respectiv cum conectăm educaţia agricolă la piaţă şi la tehnologiile moderne.

Potrivit domnului Dumitru, o reducere a bugetului PAC era de aşteptat, iar Comisia Europeană a venit cu o propunere care prevede atât unele tăieri, cât şi majorarea contribuţiilor statelor membre, cu scopul de a diminua efectele Brexitului.

Domnia sa a mai spus că aceste reduceri de fonduri reprezintă, pentru PAC, un procent de 5%, fapt ce are efect asupra ţărilor membre ale Uniunii Europene şi, implicit, a României.

Conform lui Mihail Dumitru, în perioada 2021-2027, bugetul total pentru PAC alocat ţării noastre este de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Domnia sa a mai precizat că în noua strategie există şi oportunitatea, sau posibilitatea, de a dezvolta programe operaţionale şi pentru alte domenii, nu doar pentru cele tradiţionale.

Alexandru Potor: "Pentru viitoarea Politică Agricolă Comună ne dorim să vedem câteva măsuri care să faciliteze interesul tinerilor pentru a lucra în agricultură şi în domeniile conexe, precum şi revitalizarea spaţiului rural"

Exercitarea preşedinţiei Româ-niei la Consiliul Uniunii Europene (n.r. în 2019) va fi într-un context destul de complicat, pe fondul Brexitului şi al discuţiilor aprinse dintre statele net-contributoare la bugetul UE şi cele net-beneficiare, aşa cum este şi ţara noastră, a afirmat, vineri, Alexandru Potor, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Domnia sa a subliniat că ţara noas-tră va încerca să acţioneze ca un mediator în cadrul acestui proces, pentru a aduce un consens la nivelul statelor membre.

Alexandru Potor a declarat: "Pentru viitoarea Politică Agricolă Comună ne dorim să vedem câteva măsuri care să faciliteze interesul tinerilor pentru a lucra în agricultură şi în domeniile conexe, precum şi revitalizarea spaţiului rural".

Domnul Potor a mai spus că, în urma discuţiilor cu fermierii, Româ-nia nu susţine ideea plafonării obligatorii a plăţilor către aceştia, menţionând, în acelaşi timp, că scăderea drastică a finanţărilor rurale va accentua disparităţile dintre statele membre dezvoltate şi cele mai puţin dezvoltate.

Isabel Rauscher, ambasadorul Austriei la Bucureşti: "PAC post 2020 trebuie să asigure mecanisme de sprijin pentru fermieri"

Zonele rurale sunt vitale pentru viitorul UE, iar agricultura are o importanţă strategică pentru Uniune, a afirmat, vineri, Isabel Rauscher, ambasador al Austriei la Bucureşti, care a transmis mesajul consilierului principal al Cancelarului Federal Sebastian Kurz, Andrä Rupprechter.

Domnia sa a amintit că agricultura, sprijinită de PAC, aduce beneficii comunităţilor rurale, astfel încât Europa să devină un lider mondial în domeniu, subliniind că o Politică Agricolă Comună complet integrată este indispensabilă pentru succesul întregului program european.

Plăţile directe rămân un element esenţial, deoarece fermierii trebuie sprijiniţi în a fi eficienţi, iar PAC post 2020 trebuie să asigure mecanisme de sprijin pentru aceştia, a menţionat ambasadorul Austriei în România.

Crenguţa Bărbosu, World Vision: "97% dintre fermierii din România nu au pregătire în domeniu"

Mediul rural concentrează 18% dintre tinerii din ţara noastră care nu au niciun fel de activitate (nu învaţă şi nu merg la serviciu), a precizat, vineri, Crenguţa Bărbosu, reprezentant al Fundaţiei World Vision.

Domnia sa a declarat: "Agricultura românească este bipolară. Avem ferme foarte mici sau de foarte mari dimensiuni, dar ne lipsesc cele de mărime mijlocie, foarte răspândite la nivelul UE, fiind vitale pentru agricultura europeană".

Conform doamnei Bărbosu, 97% dintre fermierii din România nu au pregătire în acest domeniu, fiind necesară profesionalizarea acestuia.

Multe dintre liceele agricole de la noi din ţară au fost desfiinţate, iar cele care încă mai funcţionează au probeleme în a atrage elevii, agricultura nefiind un domeniu de interes pentru tineri, a mai spus reprezentanta World Vision.

Emar Gemmeke, consilier pe Agricultură, Hrană şi Natură, Ambasada Olandei în România, a precizat, vineri, că Olanda consideră că este bine ca ţările membre să primească mai multe responsabilităţi, spijinind reguli mai puţine şi mai simple.

Domnia sa susţine că, la nivel naţional şi european, este necesar să ne concentrăm asupra preţurilor echitabile, a îmbunătăţirii puterii pe piaţă a fermierilor, precum şi a practicilor comerciale echitabile ori a îmbunătăţirii instrumentelor de management al ris-cului.

--

Petra Berkhout, expert în agricultura Olandei, Universitatea şi Centrul de Cercetare din Wageningen, Olanda, a precizat, vineri, că guvernul olandez, împreună cu universităţile de profil şi companiile din domeniul agriculturii au realizat o "agendă verde" pentru educarea fermierilor în privinţa sustenabilităţii şi a schimbărilor climatice.

Potrivit domniei sale, fermierii îşi găsesc cu greu înlocuitori din cauza vârstei, statis-ticile arătând că doar 45% dintre fermierii de peste 50 de ani au un succesor, numărul celor cu vârste de până în 30 de ani fiind destul de redus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb