Intel impulsionează dezvoltarea epocii terabiţilor

comunicat Intel
Ziarul BURSA #Companii #IT / 14 februarie 2007

Cercetările Intel au condus la dezvoltarea primului procesor programabil din lume ce oferă performanţă de ordinul teraflopilor şi o eficienţă energetică remarcabilă

Bucureşti, 12 februarie 2007 - Cercetătorii Intel au creat primul procesor programabil din lume care oferă prin intermediul unui chip unic, cu 80 de unităţi de procesare, un nivel de performanţă similar cu al unui supercomputer. Chip-ul nu este cu mult mai mare decât o unghie şi consumă mai puţină energie decât cele mai multe aparate electrocasnice din zilele noastre. Acesta este rezultatul cercetărilor inovatoare ale companiei în cadrul programului "Tera-scale Computing", care urmăreşte să furnizeze niveluri de performanţă de ordinul teraflopilor - cu alte cuvinte, trilioane de operaţii de calcul pe secundă. Detalii tehnice referitoare la cercetările în această direcţie vor fi prezentate la ediţia anuală a Integrated Solid State Circuits Conference (ISSCC), organizată săptămâna aceasta, la San Francisco.

Performanţa de ordinul teraflopilor şi abilitatea de a transfera terabiţi de date vor juca un rol esenţial în funcţionarea viitoare a computerelor, ce vor avea acces permanent la Internet, şi vor rula noi aplicaţii, permiţând în acelaşi timp dezvoltarea conţinuturilor de divertisment high-definition pentru PC-uri, servere şi dispozitive handheld. De exemplu, inteligenţa artificială, comunicaţiile video instantanee, jocurile realiste, căutarea de date multimedia şi recunoaşterea limbajului în timp real - considerate cândva elemente ştiinţifico-fantastice - ar putea deveni realităţi de fiecare zi.

Intel nu intenţionează să lanseze pe piaţă acest chip. Totuşi, cercetările companiei în acest domeniu sunt esenţiale pentru descoperirea unor tehnologii viitoare, cu rol important în funcţionarea procesoarelor sau a nucleelor de procesare, a interconexiunilor chip-to-chip şi chip-to-computer, precum şi, cel mai important, a modului în care vor trebui concepute aplicaţiile pentru optima utilizare a nucleelor de procesare. Aceste cercetări au oferit noi perspective asupra unor metode inovatoare de utilizare a siliciului, asupra interconectării în bandă largă şi a unor noi modalităţi de gestionare a consumului de energie.

"Cercetătorii noştri au ajuns într-un moment esenţial în ceea ce priveşte capacitatea de a impulsiona progresul procesării paralele şi multi-core,", a declarat Justin Rattner, Intel Senior Fellow şi Chief Technology Officer. "Aceste eforturi ne arată un viitor apropiat, în care procesoarele capabile de operaţiuni de ordinul teraflopilor vor fi foarte răspândite şi vor schimba aşteptările noastre în materie de computere şi de Internet, acasă şi la birou."

Primele performanţe în domeniul procesării teraflops au fost atinse în 1996, cu Supercomputerul ASCI Red, construit de Intel pentru Laboratorul Naţional Sandia. Acel computer ocupa o suprafaţă de peste 186 de metri pătraţi, era pus în funcţiune de aproape 10.000 de procesoare Pentium Pro şi consuma peste 500 kilowaţi. Cercetările Intel în domeniul chip-urilor conduc acum către obţinerea aceluiaşi nivel de performanţă cu un singur chip multi-core.

De asemenea, este remarcabil faptul că acest chip cu 80 de nuclee de procesare obţine un teraflops de performanţă cu un consum de numai 62 de waţi - adică mai puţin decât majoritatea procesoarelor cu un singur nucleu din ziua de azi.

Chip-ul prezintă un design inovator, în care nucleele mici sunt replicate, făcând mai simplă conceperea unui chip cu multiple unităţi de procesare. Intel a descoperit materiale noi şi robuste, pentru a construi tranzistorii viitorului, astfel încât, în viitorul imediat, nu se întrevede o întrerupere a aplicării Legii lui Moore.

Chip-ul cu capacitate de calcul teraflops include o arhitectură de tip "network-on-a-chip", asemănătoare unei reţele, care permite realizarea de comunicaţii în bandă largă între nucleele de procesare şi poate transfera terabiţi de date pe secundă în interiorul chip-ului. Cercetările Intel au urmărit şi descoperirea unor metode prin care nuclee diferite pot funcţiona în mod independent, astfel încât să fie utilizate numai acele nuclee necesare pentru rularea unei aplicaţii, permiţând astfel obţinerea unui consum de energie mai eficient.

Pe viitor, cercetările din acest domeniu se vor concentra asupra adăugării pentru acest chip a unui sistem de memorie "3-D stacked", precum şi asupra dezvoltării unor prototipuri de procesoare mai sofisticate, cu multiple nuclee şi destinaţii de utilizare, bazate pe Arhitectura Intel.

În prezent, Programul de Cercetare Intel Tera-scale Computing are în derulare mai bine de 100 de proiecte, care explorează alte provocări din domeniul arhitecturii, aplicaţiilor şi design-ului de sisteme.

Despre Intel

Intel, lider mondial în domeniul inovaţiei pe bază de siliciu, dezvoltă tehnologii, produse şi programe pentru a îmbunătăţi în permanenţă felul în care oamenii muncesc şi trăiesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb