Intel vrea să creeze calculatoare de o mie de ori mai performante decât cele actuale

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 20 noiembrie 2009

Cercetătorii de la Intel au anunţat că au în vedere să creeze computere cu un nivel de performanţă de o mie de ori mai mare decât al celor mai rapide supercomputere actuale, investiţia într-un astfel de proiect ridicându-se la câteva zeci de milioane de euro.

Pentru a duce la bun sfârşit această iniţiativă, care se subscrie Intel Labs Europe, reţeaua europeană de cercetare Intel, din care fac parte 900 oameni de ştiinţă, Comisariatul pentru Energie Atomică, Centrul Naţional de Calcul Intensiv, Intel Corporation şi Universitatea din Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines au încheiat un acord pentru a crea Centrul de Cercetare de Calcul Exascale.

Noul centru va face parte din reţeaua europeană Intel de cercetare şi va studia modul în care se pot construi sisteme de calcul de înaltă performanţă, care să atingă de o mie de ori performanţele celor mai rapide supercomputere din zilele noastre.

Corporaţia Intel va susţine Centrul de Cercetare de Calcul Exascale, investind mai multe milioane de euro, pe o perioadă de trei ani.

Specialiştii implicaţi în proiectul derulat prin Intel Labs Europe estimează că înfiinţarea centrului Exascale va permite supercomputerelor să rezolve probleme mult mai complexe decât cele de astăzi, precum capacitate realizării de calcule mai sofisticate pe marginea genomului, care va permite tratamentul individualizat al pacienţilor sau simularea interacţiunii celulelor, pentru a oferi noi metode de tratament al cancerului.

O altă aplicaţie poate fi găsită în seismologie, unde calculele de nivel "exascale" ar putea permite anticiparea mai detaliată a mişcărilor scoarţei terestre, în zone de înaltă securitate sau în locuri unde astfel de mişcări sunt probabile.

De asemenea, în cazul modelelor climatice, cu ajutorul noilor supercalculatoare s-ar putea face prognoze mai exacte pe termen lung şi prognoze meteo locale mai detaliate.

În cadrul Centrului Exascale de Cercetare şi Calcul vor fi angajaţi, iniţial, aproximativ 12 persoane, urmând ca numărul acestora să fie triplat în perioada viitoare.

Intel Labs Europe a fost înfiinţat, oficial, la începutul anului 2009, ca o metodă centrală de coordonare a activităţilor în cadrul acestei reţele diverse şi extinse şi pentru a consolida şi îmbunătăţi alinierea Intel la tendinţele europene.

În prezent, Intel Labs Europe include 19 laboratoare, în care lucrează peste 900 profesionişti în domeniul cercetării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb