Între preţurile de tîrg şi cotele de licitaţie

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 iunie 2004

Întîlnirile de la World Trade Center ale anticarilor, numite Rom-Antique, arată din ce în ce mai bine. Nu ştiu ce afaceri necurate se învîrt, şi dacă se învîrt, nici dacă negustorii au fost turnători la Secu' sau oameni ai PCR-ului nu am idee, deşi nu aş putea spune că sînt tocmai indiferent la aceste aspecte, afirmaţia mea este legată strict de modul cum se prezintă tîrgul şi cît de mult seamănă cu ce se face prin străinătate. Şi, fără să fie la fel, seamănă destul de mult. Se simte clar o profesionalizare a galeriştilor, mulţi nimeriţi în acest comerţ din întîmplare, fără nici o experienţă, pricepere sau chemare, şi sînt din ce în ce mai mulţi cei care au plecat la drum din pasiune. E din ce în ce mai multă lumină şi pare a fi dispărut definitiv jegul de pe unele obiecte şi praful ce prisosea prin vitrine. Şi alămurile sînt mai lustruite, şi păianjenii din rame au rămas acasă, şi nici hîrtiile nu mai au filigran de igrasie. Dacă ar fi avut şi cîte o firmă, o etichetă, ca să ştii cine sînt şi de unde îi iei, că nici jumătate dintre aceşti oameni de afaceri nu aveau cărţi de vizită, chiar ai fi crezut că sînt comercianţi adevăraţi, în căutare de clienţi. Care clienţi se încăpăţînează să stea acasă, să se plimbe prin alte părţi sau să-şi trimită intermediarii, fapt ce face ca vînzările la tîrg să fie mici, dar măcar rămîne speranţa că s-au făcut ceva contacte, ceva reclamă. Cît despre specializarea galeriilor sau a comercianţilor-colecţionari, aceasta este încă incipientă, puţini putînd spune că se ocupă numai de cărţi, numai de printuri, numai de numismatică, numai de sculptură.

Am regăsit standul doctorului Colonaş, pe cei de la Monavissa, "Wagner", am aflat despre un nou site internet, numit chiar artbusinessromania, şi despre o nouă galerie pe Popa Tatu, strada pe care sunt deja cîteva galerii. De asemenea, am avut plăcerea să le revedem pe tinerele franţuzoaice care îşi consumă tinereţea pe la noi, avînd grijă de copiii pe care îi rebutăm noi, în cadrul asociaţiei Valentina, şi să constatăm că au rămas în poziţia de perceptori ai accesului şi beneficiari ai sumelor care se strîng din intrarea la evenimentul organizat de World Trade Center. Am fi încîntaţi să aflăm că toate problemele care mai cer donaţii şi fonduri umanitare s-au rezolvat pînă la următorul Rom-Antique, din 26 septembrie, primul dintr-o serie de trei care se vor mai desfăşura, lunar, în acest an, dar cum, din păcate, acest lucru nu este posibil, ne vom bucura să le vedem pe sufletistele franţuzoaice şi după vacanţa de vară, pe care ele o vor sărbători, probabil, prin muncă.

Dacă Monavissa a scăpat, de acestă dată, de concurenţa Rom-Antique, a cărei licitaţie se ţine duminica asta, tîrgul de la World Trade Center s-a suprapus temporar cu şedinţa Alis. Şi la Rom-Antique şi la Alis s-au propus lucrări de Petraşcu, care nu s-au vîndut. Cea de la tîrg se numea "Nud în interior" şi preţul probabil era de 20.000 de euro (800 de milioane de lei), iar cea de la licitaţie era o "Curte veneţiană" reprodusă în "Petraşcu" de Zambaccian, pe care se cereau 908 milioane de lei (22.700 euro). Acum ceva mai puţin de o lună, la Monavissa, s-a adjudecat, însă, o "Natură statică cu ulcior negru", cu 10.500 de euro.

Dar ce s-a mai vîndut, totuşi, pe scena Operetei? Vedeta Secţiunii de "Pictură şi grafică" a pornit de la 120 de milioane şi s-a oprit la 200. Este vorba de "Natură statică cu flori", pictură de Ciucurencu, provenind din colecţia Jean Ionescu. Un preţ identic pentru o lucrare de acelaşi autor a fost obţinut cu o lună în urmă cu "Primăvara", natură moartă de fereastră cu glastră, care a urcat, însă, de la numai 74 de milioane. Pictura provine din colecţia Iosif Fekete, din care s-au mai vîndut niscaiva lucrări şi a fost prezentată la cîteva expoziţii, nu neapărat importante, dar care dau bine la CV-ul pedigree al lucrării. Anul trecut, în octombrie, un "Peisaj cu case" de Ciucurencu, de asemenea din colecţia Iosif Fekete, a fost dat cu preţul de pornire, 25 de milioane. Un alt preţ obţinut pentru o lucrare de Ciucurencu a fost de 85 de milioane, mai bine de dublul pornirii, obţinut acum un an pe "Căruţă la cîmp", şi rămînem pe aproape, cu 80 de milioane, preţ de pornire, primit cam în acelaşi timp pentru "Vase cu flori roşii". În schimb, revenim în zilele noastre cu o "Natură statică" vîndută tot de Alis, acum două luni, cu 110 milioane, în creştere de la 65.

În topul zilei, urmează Rudolf Schweitzer-Cumpăna, care ia şi argintul şi bronzul cu două lucrări, ambele peisaje. Prima este "Piaţă din Sibiu", care a urcat de la 76 la 115 milioane, şi a doua se numeşte "Case pe malul apei", deşi putea să aibă aproape orice alt nume, iar preţul său de vînzare a fost de 90 de milioane, în creştere de la 70. Nu mai departe de săptămîna trecută scriam despre Rudolf Schweitzer-Cumpăna că lucrările sale au fost ofertate în număr mare pe scena de la Operetă, cel puţin în prima jumătate a acestui an. La şedinţa din 16 mai, "Peisaj urban" a urcat de la 74 la 170 de milioane de lei, la două săptămîni după ce "Moină în Cişmigiu" crescuse de la 28 la 85 de milioane. Recenta licitaţie Alis nu a fost o excepţie pentru vînzarea lucrărilor lui Schweitzer-Cumpăna pentru că a mai fost o şedinţă în acest an cînd s-a dat, cu 80 de milioane de lei, un portret de ţărancă, dar şi o "Casă", ulei pe carton, de 25 de milioane.

Tot data trecută scriam despre o lucrare de Gh. N. Vînătoru, "Artişti de circ în pauză", care a figurat în colecţia arhitectului Gh. Doicescu şi în retrospectiva artistului din 1978, şi a fost vîndută cu 130 de milioane de lei, în salt remarcabil de la un preţ de pornire de numai 34,8 milioane. Duminica trecută a fost vîndut un "Peisaj" de Vînătoru cu 48 de milioane de lei, preţ de pornire şi cotă ce confirmă cele 50 de milioane obţinute în martie pe "Casa de sub deal".

Acum cinci zile s-a produs şi o vînzare mai rară. Nu Picasso, Rembrandt sau John Cash, ci Ghiaţă, Dumitru Ghiaţă. "Cana cu flori" a urcat de la 82 la 90 de milioane de lei, fiind prima lucrare a maestrului care se vinde în acest an, cel puţin la Alis. În noiembrie trecut, un "Peisaj" din colecţia dr. Baba a plecat de la 51 de milioane şi s-a oprit, fără drept de apel, la 135. Tot cu 90 de milioane s-a vîndut, duminică, "Ţărăncuţă" de Pericle Capidan, o lucrare în care talentatul, dar puţin cunoscutul nostru pictor, se joacă un pic de-a Georges de la Tour cu ie. Este, de asemenea, prima pictură a acestui autor vîndută în 2004.

În recenta licitaţie Alis, contemporanii noştri dispăruţi au reuşit o figură frumoasă care ne dă speranţe pentru crearea şi consolidarea cotei lor viitoare. Astfel, trei ştiuci întinse pe un fel de bancă, viziune semnată Ion Alin Gheorghiu, au fost vîndute cu 85 de milioane, aproape dublul preţului de pornire. Este primul contemporan din top şi este urmat de Ion Pacea, cu "Stînci la mare" de 36 de milioane de lei, plecînd de la 17, şi Ion Bitzan, cu "Peisaj", acelaşi preţ de pornire, dar oprire la 32.

Surpriza totală a licitaţiei a ieşit tot de sub penel, dar nu la Secţiunea "Pictură-grafică", ci la "Icoane". Un "ulei pe mătase lipită pe carton", icoană reprezentînd "Drumul crucii" în interpretarea lui Nicolae Grigorescu, a urcat de la 100 de milioane la 280. În favoarea autenticităţii acestei atribuiri, icoana fiind nesemnată, este adus istoricul de artă Remus Niculescu, ca de obicei cînd e vorba de Grigorescu, şi ştampila colecţiei C. Angelescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb