INVESTIGAŢIE ANTITRUST CE: "OPCOM îi discriminează pe traderii străini"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 31 mai 2013

CE: "OPCOM îi discriminează pe traderii străini"

Surse: Autorităţile noastre au soluţii la problemă, dar aşteaptă avizul ANAF

Comisia Europeană (CE) a transmis OPCOM SA (administratorul bursei noastre de energie) şi societăţii-mamă a acesteia, Transelectrica SA, o comunicare privind obiecţiile referitoare la impunerea participanţilor la piaţa spot de a fi înregistraţi în scopuri de TVA în România. Opinia preliminară a CE este că OPCOM, operatorul singurei burse de energie din ţara noastră, discriminează societăţile comerciale străine, încălcând astfel normele antitrust ale UE, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Trimiterea unei comunicări privind obiecţiile nu aduce atingere rezultatului final al investigaţiei deschise, în decembrie, de CE.

Comisia susţine că toţi membrii pieţelor spot ale energiei electrice (PZU şi piaţa intrazilnică) trebuie să fie înregistraţi în scopuri de TVA în România şi, prin urmare, trebuie să aibă sediul activităţii economice în România, de unde să-şi desfăşoare activitatea. Constatarea provizorie a Comisiei este că această cerinţă reprezintă o discriminare împotriva comercianţilor străini şi restrânge concurenţa pe piaţa energiei electrice din România, în încălcarea articolului 102 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi a articolului 54 din Acordul privind Spaţiul Economic European (SEE).

Practica comercială a OPCOM duce la creşterea costurilor pentru comercianţii străini care desfăşoară activitate pe bursa energiei din România şi îi descurajează să intre pe piaţa angro de energie electrică din România.

Aceasta reduce lichiditatea şi eficienţa pieţelor de energie electrică, mai afirmă CE în comunicat.

Comunicarea privind obiecţiile sus-menţionate este o etapă formală în investigaţiile Comisiei. În cazul în care Comisia a ajuns la concluzia că există dovezi suficiente cu privire la existenţa unei încălcări a legii, după ce părţile şi-au exercitat dreptul la apărare, aceasta poate emite o decizie prin care solicită să se pună capăt respectivului comportament şi aplică o amendă de până la 10% din cifra de afaceri anuală la nivel mondial a unei întreprinderi.

Surse din Transelectrica susţin că OPCOM a identificat deja o soluţie pentru rezolvarea problemei ridicate de CE şi că ANAF trebuie să-şi dea acordul pentru implementarea ei. Sursele noastre mai afirmă că o întâlnire pe această temă cu oficialii ANAF fusese programată, cu ceva timp în urmă, pentru săptămâna viitoare.

În decembrie, când a fost deschisă investigaţia anti-trust, conducerea OPCOM a declarat că au fost identificate mai multe soluţii posibile. "Analizele efectuate conduc către identificarea unei soluţii care prezintă potenţial de viabilitate şi care să menţină eficacitatea mecanismelor de tranzacţionare pentru PZU şi piaţa intrazilnică. În această perioadă se întreprind demersuri în vederea creării condiţiilor necesare implementării în cel mai scurt tip posibil a soluţiei care să răspundă aşteptărilor tuturor participanţilor la piaţă, eliminând interpretările de discriminare", se arată în anunţul OPCOM din decembrie.

Sursele noastre mai susţin că traderii străini vor să plătească TVA în ţara lor, lucru ce ar crea un avantaj competitiv pentru ei atunci când încheie tranzacţii pe piaţa noastră. Astfel, dacă un cumpărător de energie din România încheie un contract cu un furnizor străin, îi plăteşte acestuia TVA-ul aplicat în ţara lui. Dacă acesta este mai mic decât cel din România, atunci traderul străin are un avantaj, care ne distorsionează piaţa, lucru ce nu este permis de regulile europene, după cum spun sursele citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb