Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare ar putea să acorde companiei israeliene "Tnuva" un credit de peste 15 milioane de euro pentru realizarea unui proiect în ţara noastră. Acesta constă în modernizarea şi amenajarea unei mari fabrici de produse lactate şi o fermă de creştere a animalelor care să asigure materia primă, ambele sub brand-ul "Yoplait". Valoarea totală a investiţiei se ridică la pes-te 55 milioane de euro, iar proiec-tul urmează să fie demarat în cursul lunii viitoare. Fabrica aleasă pentru modernizare se află nu departe de Bucureşti, în apropierea localităţii Popeşti Leordeni, iar ferma urmează să fie amenajată pe un teren aflat la o distanţă de 1 km de localitatea Adunaţii Copăceni.
Acordul final al consiliului director al BERD asupra acordării finanţării va fi anunţat în a doua parte a lunii septembrie.
Proiectul se va supune politicii de protecţie a mediului a BERD, folosind, în instalaţiile tehnice, aparatură modernă şi cu grad scăzut de poluare. Echipamentele şi tehnicile de producţie folosite vor fi în deplină concordanţă cu normele Uniunii EuropenDe asemenea, deşeurile, rezultate în urma procesului productiv, vor fi îndepărtate respectîndu-se regulile europene în domeniu. Printre măsurile de prevenire a efectelor negative asupra mediului se numără construirea unei facilităţi de tratare a apei reziduale, amenajarea unui sistem de ventilaţie în grajdurile animalelor, cu rolul să preîntîmpine degajarea în exterior a mirosurilor neplăcute, precum şi folosirea unor tehnici de fabricaţie care presupun un consum redus de apă şi energie.
La începutul verii, ediţia online a publicaţiei israeliene Globes a relatat că o serie de societăţi din grupul "Tnuva" au cerut clarificări cu privire la demisia directorului financiar, existînd suspiciunea că plecarea acestuia ar avea legătură cu investiţiile din România. Reprezentanţi "Tnuva" şi ai Asociaţiei Crescătorilor de Vite din Israel au spus că directorul financiar al "Tnuva", Shaul Glicksberg, a demisionat pentru că a refuzat să semneze bilanţul financiar al firmei, din cauza unor posibile nereguli legate de investiţiile companiei în România.
"Tnuva" a dezminţit ulterior informaţiile privind neregularităţile legate de investiţiile sale în România şi a anunţat că a atras un nou partener în cadrul acestui proiect. Astfel, directorul executiv al companiei, Arik Raichman, a declarat că The Bank of Europe, înregistrată în Antigua şi Barbuda, va deţine o participaţie de 35% în fabrica pe care "Tnuva" o construieşte în România. Raichman a mai spus că şase companii internaţionale doresc să achiziţioneze un pachet de 20% din acţiunile Tnuva. Printre ofertanţi se află două bănci, două companii de asigurări, Markstone Capital Partners Fund şi Apax Partners.e şi ale ţării noastre.
"Tnuva" este una dintre cele mai mari companii israeliane din industria alimentară, cu vînzări anuale de 1,3 miliarde de dolari, avînd o cotă de piaţă de 70% la lapte, unt şi brînză. "Tnuva" deţine franciza pentru iaurturile "Yoplait" comercializate pe piaţa israeliană. "Yoplait" are o cifră de afaceri anuală de 3,3 miliarde de dolari, mărcile sale fiind prezente în circa 50 de ţări.