ÎNVINŞI DE PREŢURILE CEREALELOR DIN PRIMA PARTE A ANULUI, Mulţi crescători de porci au falimentat

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 18 decembrie 2013

Mulţi crescători de porci au falimentat

Mai multe ferme de porci au intrat în faliment, în ultima jumătate a anului în curs, ca urmare a costurilor crescute cu cerealele din prima parte a lui 2013, după cum ne-a spus Ioan Ladoşi, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc (PRCP), care ne-a precizat: "Ieşirile din decor la care am asistat în ultimele şase luni au avut drept cauză faptul că fermierii nu au mai rezistat din punct de vedere financiar, au fost doborâţi de costurile cerealelor din prima parte a anului. Au fost crescători care nu au putut supravieţui".

Potrivit domniei sale, până la noua recoltă, toţi fermierii din sector au fost pe pierdere, în prezent aceştia încercând să acopere găurile din primele şase luni ale lui 2013.

"Sperăm la o mai mică volatilitate, mai ales pe partea de inputuri", ne-a mai spus Ioan Ladoşi, subliniind că, pentru anul viitor, se avansează un calm relativ pe piaţa europeană, crescătorii autohtoni de porci depinzând foarte mult de evoluţiile europene.

"Preţul este făcut de piaţă. După ce au fost reluate exporturile Germaniei către Rusia, a avut loc o scădere a presiunii pe piaţa europeană", ne-a precizat preşedintele PRCP.

În ceea ce priveşte reluarea exporturilor de carne de porc de către România, Ioan Ladoşi ne-a spus că fermierii noştri urmează să primească "ultimele unde verzi": "Trebuie să existe o conlucrare cu ANSVSA, pentru că unităţile care-şi manifestă dorinţa de export către UE trebuie să treacă printr-un proces de evaluare sanitar-veterinară".

În opinia domniei sale, cei care vor fi cel mai bine pregătiţi sunt fermierii care au societăţi integrate (fermă-abator-procesare).

Exporturile de carne de porc spre Uniunea Europeană vor putea fi reluate, în totalitate, de la 1 ianuarie 2014, după ce livrările de carne de porc şi produse procesate din carne de porc de la firmele româneşti au fost interzise în anul 2003, din cauză că ţara noastră folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor. În 2007, Comisia Europeană a prelungit interdicţia impusă firmelor autohtone privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.

Valentin Soneriu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, consideră că reluarea exporturilor de carne de porc spre Uniunea Europeană constituie o şansă pentru producătorii români să se capitalizeze, întrucât vor putea să-şi vândă mai scump produsele.

"Toti paşii sunt paşi istorici, inclusiv acordurile cu China (n.r. România şi China au semnat, recent, acorduri care privesc exportul de carne de porc către piaţa chineză). Toate acestea creează premisele unei industrii care poate să performeze în următorii zece ani (...). Producătorii români sunt pregătiţi, au toate standardele. Mai mult, facilităţile de producţie sunt foarte noi, probabil avem printre cele mai noi tehnologii din Europa", a precizat Valentin Soneriu.

Ladoşi: "Preţul cărnii de porc a crescut"

Preţul cărnii de porc la poarta fermei a crescut faţă de anul trecut, când fermierii erau în pierdere, după cum ne-a spus Ioan Ladoşi, subliniind că acesta ajunge, în viu, la 6,5 lei/kg.

"Preţurile noastre sunt similare cu cele de import, de care suntem foarte dependenţi", ne-a spus domnia sa.

Preşedintele PRCP susţine că, în perioada noiembrie-decembrie, cererea este mai mare în acest domeniu, dar nu atât de mare încât să determine o majorare a preţurilor.

Cererea de carne de porc este satisfăcută aproape în mod egal (50%-50%) din producţia autohtonă şi din import, ne-a mai spus domnia sa.

Sabin Fane, directorul de marketing de la Billa, ne-a declarat că, în acest moment, cantităţile de carne de porc sunt suficiente pentru a acoperi cererea, care este cu circa 30% mai mare faţă de cea din 2012.

"Preţul carcasei de porc este cu aproximativ 1,5% mai mic decât anul trecut", ne-a precizat domnia sa.

Potrivit reprezentantului Billa, acest lanţ comercial achiziţionează carnea de porc exclusiv de la fermierii autohtoni.

În hypermarketurile Auchan, vânzările de carne de porc au crescut cu peste 60%, în primele 15 zile din luna decembrie faţă de acceaşi perioadă a lunii noiembrie, după cum ne-au spus reprezentanţii companiei, care ne-au precizat: "În aceste săptămâni avem oferte pentru produsele de carne de porc specifice perioadei. Oferta de carne de porc este 100% produs românesc. Încă de la deschiderea primului hipermarket Auchan, oferta de carne de porc a fost 100% din România".

Şi reprezentanţii lanţului de hypermarketuri Metro ne-au spus că există ofertă de carne de porc, în toate magazinele reţelei.

Adina Tîmplaru, Head of Corporate Communications în cadrul Metro, ne-a precizat că cererea este în creştere faţă de anul trecut. Potrivit domniei sale, carcasa de porc costă între 9,2 şi 9,5 lei pe kg (fără TVA), circa 90% din ofertă provenind de la producătorii autohtoni.

"Ca întotdeauna în decembrie, carnea de porc şi produsele din carne de porc sunt cele mai vine vândute produse de la raionul de carmangerie", potrivit reprezentanţilor Cora, care ne-au precizat că magazinele sunt aprovizionate constant cu acest tip de produse, "din care nu lipsesc purceluşii de lapte sau jumătăţile de porc".

Preţurile au rămas constante faţă de o perioadă obişnuită, ne-au mai spus sursele citate, subliniind că oferta autohtonă este preponderentă: "Carnea de porc din România este de foarte bună calitate, spre deosebire de vită, unde e mai greu să găsim furnizori de calitate constantă. Şi la vită, însă, avem în principal furnizori români".

În această perioadă, pe lângă porc se cumpără foarte bine şi celelalte specialităţi, precum raţa, curcanul sau iepurele.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acum e rentabil sa ai o crescatorie de porci. Ai export liber in UE. se recastiga piata din Rusia, China ne invita sa exportam si la ei.

    Multi producatori au dat faliment.

    Suinprod Bumbesti Gorj e unul dintre ei, care a fost impins in faliment. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb